Kommune: Dræb en muldvarp og aflever halen til os - så får du en 20'er

Et tiltag i kampen mod muldvarpe har vakt opsigt

Skadedyr eller nyttedyr? Meningerne er mange om muldvarpen (Foto: Polfoto)
Skadedyr eller nyttedyr? Meningerne er mange om muldvarpen (Foto: Polfoto)

Hvis du har mange muldvarpe i din have og ikke har nogle kvaler ved at tage livet af de små kræ, er et nyt tiltag fra Haderslev Kommune formentlig lige noget for dig.

Der får du nemlig fra 4. maj i år 20 danske kroner per muldvarpehale du afleverer til kommunen. Det skriver DR Syd. Forslaget har både vakt begejstring og harme, siden det i går blev meldt ud.

En af dem, der ser med stor begejstring på forslaget, er formand for udvalget for Plan og Miljø i Haderslev, Benny Bonde.

- Det er dejligt, at muldvarpene bliver holdt nede. Det er jo et helvede at have muldvarpe, der kører rundt i vores parker og ødelægger vores græsplæner, siger Benny Bonde til DR Syd.

Fredet i Tyskland
Naturvejleder Trine Sørensen fra Skovlyst Naturskole er dog ikke glad for forslaget. Hun påpeger, at muldvarpen er totaltfredet i Tyskland - her koster det en bøde på godt 11.000 danske kroner at slå en muldvarp ihjel.

- Så kan det undre mig lidt, at man få kilometer derfra betaler dusør for muldvarpehaler. Det skal godt nok være et udskældt dyr, for at man begynder på det, Siger Trine Sørensen til DR Syd.

- Jeg forstår ikke, at man har set sig så vred på et dyr, at man ligefrem vil betale dusør for at få det dræbt, siger hun.

Hun foreslår i stedet, at man skal give dispensation til dem, der har problemer med muldvarpe erhvervsmæssigt. For på trods af, at muldvarpens grave ikke ligefrem pynter, så mener Trine Sørensen faktisk, at den er et nyttedyr, der ilter jorden.

Fuldstændig gak gak eller en god idé?
Også på Facebook har forslaget skabt stor debat.

- Dette er da fuldstændig gak-gak og helt grotesk! Muldvarpe er gode nyttedyr, som både æder snegleæg, skadelige insekter og larver, og samtidig forbedrer jorden og sikrer luft og ilt til planterne, skriver Lilli på DR Nyheders Facebook-side.

- Sikke noget forbandet svineri. Hvorfor kan folk ikke fatte at dyr hører til i naturen og at vi skal lade dem være i fred, skriver Henriette.

Andre ser helt anderledes på sagen.

- God idé. Der er alt for mange muldvarpe i vores område, skriver Alice.

- I har da glemt at man også slår rotter ihjel. Skal de ikke også redes fra de grusomme mennesker, spørger Flemming.

Benny Bonde forklarer, at man ikke skal gasse muldvarpene, men i stedet fange dem med en saks, da det ifølge ham er den mest humane måde at aflive muldvarpe på.

De skal afleveres i bundter, som minimum skal bestå af 10 styk haler. Halerne må ikke være fordærvede, og så skal de pakkes ind i gennemsigtigt plast.

Hvad synes du om forslaget?

61 kommentarer
Vis kommentarer