Kommune efter svindelsag: Vi ser aldrig alle millionerne igen

50-årig Erling Smith blev i dag blev dømt til at tilbagebetale 17,6 millioner kroner efter massiv svindel i Københavns Kommune. Alligevel forventer man økonomisk tab for skatteyderne

Københavns Kommune ser formentlig aldrig alle 17,6 millioner kroner som en betroet medarbejder svindlede for over en 13-årig periode (Foto: Torben Åndahl)
Københavns Kommune ser formentlig aldrig alle 17,6 millioner kroner som en betroet medarbejder svindlede for over en 13-årig periode (Foto: Torben Åndahl)

Tidligere i dag blev den 50-årig tidligere regnskabsmedarbejder fra Københavns Kommune, Erling Smith, idømt tre årsfængsel for groft bedrageri i Københavns Kommune, hvor han svindlede for mere end 17,6 millioner.

Oven i blev han dømt til at betale hele beløbet tilbage samt afholde sagens omkostninger.

Se også: Her er straffen: 50-årig kommuneansat tilstår millionsvindel

Men på trods af, at Københavns Kommune har rettens ord for, at den tidligere regnskabsmedarbejder skylder kommunekassen mere end 17 millioner kroner, forventer man ikke at samtlige af millionerne igen ruller ind igen.

Sådan lydet det fra Kasper Schmidt, direktør i Koncernservice i Københavns Kommune, der er kommunens fælles administrationscenter indenfor økonomi samt personale og løn.

- Det er ikke vores forventning at vi får hele beløbet tilbage, men de millioner politiet har beslaglagt samt genstandene der er konfiskeret betyder, at et betydeligt beløb kommer tilbage til kommunen. Der vil dog være tab for skatteyderne, vurderer Kasper Schmidt overfor Ekstra Bladet.

Ingen garanti for svindel
Han tør ikke gætte på restbeløbets størrelse og er ked af hele sagen.

Svindlen stod på fra juni 2001 til april 2014 og efter afsløringen af den kommunale storsvindler, lover direktøren i Koncernservice, at der er strammet voldsomt op på sikkerhedsprocedurerne.

Alligevel vil han ikke love, at der ikke dukker flere brodne kar op i fremtiden.

- Man kan aldrig garantere, at sådan noget her ikke vil ske igen fremadrettet. Men vi har ovenpå sagen indført en række skærpede sikkerhedsforanstaltninger for at forebygge det bedst muligt, siger direktøren i Koncernservice.

Blandt andet kan kommunens medarbejdere ikke længere hæve kontanter på kommunens hævekort, ligesom der blandt regnskabsmedarbejderne er indført en rotationsordning, så flere kommer til at sidde med de forskellige konti.

Det skal ifølge Kasper Schmidt forebygge svindel i fremtiden.

Intelligent svindler
Kommunen blev først opmærksomme på svindlen, da politiet i august sidste år henvendte med en række mistænkelige transaktioner, hvorefter kommunen hurtigt kunne se, at den var ravruskende gal.

– Der er svindlet i 13 år. Hvorfor har I ikke opdaget svindlen tidligere?

– Vi har at gøre med en betroet medarbejder, der sidder i vores regnskabsafdeling og har kendt kontrolsystemerne vi har haft og været i stand til at komme uden om dem relativt intelligent. Samtidig har han snydt sine kollegaer, lyder forklaringen fra Kasper Schmidt.

Da politiet ransagede den 50-årige Erling Smiths lejlighed fandt man to dyre Rolex-ure, guldringe, guldkæder, perlesmykker, et Tissot ur, en Segway samt 5,2 millioner kr. i kontanter.

Samtlige værdigenstande er blevet beslaglagt.

45 kommentarer
Vis kommentarer