Kommune i snebrøler: Troede ikke der kom så meget

Det kom bag på Københavns Kommune, at byen ville vågne op til snevejr

Sneen skabte fra morgenstunden lange køer på vejene. (Video: Kenneth Meyer)

Send os dine billeder eller videoer af snekaosset og eller din historie om uheld i sneen. Sms/mms til 1224 (alm. takst), eller send mail til 1224@eb.dk.

Normalt er det alles kamp mod alle, når cyklister i København vælter af sted for at nå på arbejde om morgenen. Torsdag morgen havde vejrguderne tilføjet endnu en fjende på vejene: en stadigt voksende mængde sne.

Det kom dog bag på Københavns Kommunes Teknik- og Miljøforvaltningen, som har ansvar for at rydde Københavns veje og cykelstier for sne.

Se også: Væltet og våd cyklist: Snerydderne tænker kun på bilisterne

Men flere steder var det umuligt at skelne mellem cykelsti og fortov og en halsbrækkende forhindring for at bevæge sig igennem sneen.

Artiklen fortsætter under billedet...

Sådan så Vigerslev Allé i Valby i Københavns Kommune ud torsdag morgen. (Foto: Ronja Ryde)
Sådan så Vigerslev Allé i Valby i Københavns Kommune ud torsdag morgen. (Foto: Ronja Ryde)
 

Hos Teknik- og Miljøforvaltningen er man helt klar over, at de uryddede veje har skabt problemer:

- Vintertjenesten følger hele tiden situationen tæt. Da prognoserne sent i aftes forudsagde, at der kun ville falde en begrænset mængde sne, vurderede vi, at det var tilstrækkeligt med den saltning, der var gennemført i går. Da prognoserne ændrede sig i løbet af natten og viste, at der ville komme mere sne og mere langstrakt snefald, satte vi ind med at salte og rydde fra klokken halv fem i morges, lyder forklaringen på snesmøleriet fra enhedschef Ivan Partov fra Teknik- og Miljøforvaltningen til Ekstra Bladet.

(Læserfoto) Samfund - 14. jan. 2016 - kl. 09:27 Er du også faldet på røven i sneen?

Prioriteret rækkefølge
Ifølge DMI begyndte det at sne sent på natten. Sikkert er det, at københavnerne hele morgenen i sneglefart har kæmpet sig igennem et svært fremkommeligt føre.

- Vi havde lovet seks centimeter sne sidst på natten. Der er faldet otte-ni centimeter nogle steder, og seks centimeter andre steder, lyder det fra DMI om snefaldet, som begyndte ved Roskilde og bevægede sig opover landet sydvest fra og flere steder i intenst omfang.

Artiklen fortsætter under billedet...

Torsdag er København stadig fyldt med sne. (Foto: Jan Unger)
Torsdag er København stadig fyldt med sne. (Foto: Jan Unger)
 

Vintertjenesten har ifølge Teknik- og Miljøforvaltningen ansvaret for at salte og rydde 734 km offentlige veje og 589 km cykelstier.

'Både vejbaner og cykelstier saltes og ryddes i en prioriteret rækkefølge, hvor de store og mest trafikerede veje samt byens cykelstier har den højeste prioritet, mens de mindre trafikerede veje bliver taget sidst', lyder det fra forvaltningen.

Se også: Har du styr på sneen?: Husk at fjerne den

Artiklen fortsætter under billedet...

Snedækket Vesterbro torsdag morgen. (Læserfoto)
Snedækket Vesterbro torsdag morgen. (Læserfoto)
 

Vi gør alt, hvad vi kan
Torsdag morgen var det generelle billede dog, at sneen lå som en dyne henover selv de store og trafikerede veje:

- Når københavnerne alligevel oplever, at især cykelstier og fortove er sneet til, så skyldes det simpelthen, at vi ikke kan komme til at rydde ordentligt, før sneen er færdig med at falde. Men vi gør alt, hvad vi kan. Vi har sat alt disponibelt grej ind, vi kører på alle ruter, og vi bliver ved med at køre, indtil veje, cykelstier og fortove igen er fuldt farbare, siger Ivan Partov.

Vejdirektoratet oplyser til Ekstra Bladet, at snefaldet langt fra kom bag på dem, men:

- Sneen faldt så tungt og hurtigt og sent, at snerydderne selv holdt i kø med de andre biler på motorvejene. De havde allerede saltet to gange i Københavnsområdet, men den pludselige kraftige sne har lagt sig ovenpå saltet, så det har været svært at følge med, Lars Camillo Axelsen, vagthavende i Vejdirektoratet, til Ekstra Blaet.

Han tilføjer, at der i skrivende stund stadig fem-seks sneryddere op ad Køgebugt Motorvejen:

- De kører i vifteform, og det giver store kødannelser. Lige nu er der fem kilometer kø bag dem omkring Vallensbæk i nordgående retning.

På resten af Sjælland har snerydderne også været ude i løbet af natten i form af såkaldt kombikørsel med både plov og salt.

Erstatning, hvis nogen kommer galt af sted
Når grundejere vælger at lade sneen ligge, risikerer de økonomiske smæk.

- Der gælder de samme regler for offentlige grundejere som for private grundejere. Så hvis nogen falder og kommer til skade pga. manglende saltning eller snerydning i Københavns Kommune, så kan de anmelde deres skade og  rejse erstatningskrav mod kommunen, hvorefter kommunen foretager en juridisk vurdering af erstatningsansvaret, siger chef for Jura i Teknik- og Miljøforvaltningen Malene Møller Ruszkai til Ekstra Bladet.

Er du kommet til skade på offentligt område, kan du indgive en skadesanmeldelse her eller ringe direkte på kommunens hovednummer.

Det forlyder ifølge Teknik- og Miljøforvaltningen torsdag formiddag fra vintertjenesten, at det går rigtig fint derude, nu hvor sneen er holdt op med at falde, så folk kan godt regne med at komme nemmere igennem byen, når de skal hjem fra arbejde i eftermiddag.

Send os dine billeder eller videoer af snekaosset og eller din historie om uheld i sneen. Sms/mms til 1224 (alm. takst), eller send mail til 1224@eb.dk.

TJEK DE GODE RÅD TIL AT KOMME IGENNEM VINTERENS PLAGER HER:

Læs her, hvordan du kommer gennem vinteren uden vandskader, fugt og skimmelsvamp

Læs her, hvordan du får styr på frosne gear og låse

Læs her, hvordan du redder dit læderfodtøjs liv i sneen

Læs her, hvordan du beskytter hundepoterne

1 af 3 Torsdag er København stadig fyldt med sne. (Foto: Jan Unger)
2 af 3 Snedækket Vesterbro torsdag morgen. (Læserfoto)
3 af 3 Sådan så Vigerslev Allé i Valby i Københavns Kommune ud torsdag morgen. (Foto: Ronja Ryde)
86 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere