Kommune indfører orlov for børn - uden forældrebetaling

Forældre i Gladsaxe Kommune får nu mulighed for slippe for betaling til daginstitutioner ved at holde deres børn hjemme på orlov i forbindelse med coronavirus

Mange forældre har udtrykt bekymring for at sende deres børn tilbage i institution som den første fase i genåbning af landet. Søren Brostrøm slpr dog fast, at forældre og børn ikke bruges som forsøgskaniner. Video: Ritzau Scanpix
Følg Samfund

Mandag aften lynbehandlede politikere i Gladsaxe Kommune et tiltag, der gør det muligt for forældre at holde deres børn hjemme fra daginstitutioner på orlov.

Det betyder, at forældrene hverken skal betale for institutionspladsen eller være bange for, at barnet mister pladsen, hvis de holdes hjemme.

Ifølge borgmesteren i Gladsaxe Kommune, Trine Græse (A), er der flere grunde til, at de nu tilbyder denne mulighed.

- Det tilbyder vi, dels fordi vi har fået nogle forespørgsler, om det var muligt for nogle forældre, som gerne ville gøre det, dels fordi vi jo faktisk har en udfordring med at få plads til alle børn med de retningslinjer, der ligger for at gøre det, siger Trine Græse (A) til Ekstra Bladet og fortsætter:

- Så tænkte vi, at det var en rigtig god kombination af, at de, der havde mulighed for det og ønskede at gøre det,kunne gøre det. Samtidig kunne det medvirke til at løse nogle af pladsudfordringerne.

Læs også: Der er ikke plads til alle børn i dagsinstitutioner i København

Lynbehandling inden genåbning
Kommunen har endnu ikke et overblik over, hvor mange daginstitutioner der vil få udfordringer med plads til børnene ved genåbningen.

Børnehuslederne ringer tirsdag ud for at afklare pasningsbehovet hos forældre. Det var derfor ikke tilfældigt, at forslaget blev behandlet mandag.

- Det var derfor, vi havde en lynbehandling af politikerne i går aftes - for at sikre, at børnehuslederne vidste det, når de ringede ud i dag. Så havde de mulighed for at præsentere den nye mulighed, siger Trine Græse (A).

Hvor mange der tager imod tilbuddet i kommunen, er derfor endnu uvist. Borgmesteren regner dog med, at det nye tilbud kan forhindre, at der kommer udfordringer med pladsen i kommunens dagsinstitutioner.

- Hos os tænker vi, at hvis det viser sig, at f.eks. ti procent tager imod tilbuddet, er vi overbeviste om, at vi ikke har nogen udfordringer nogen steder, fortæller borgmesteren.

Se også: Ledere om åbning af dagsinstitutioner: Bliver svært at holde afstand

Muligheden for orlov har ikke nogen betydning for dagtilbuddets normering, fastslår borgmesteren.

Orloven gælder for dagtilbud, sfo og skoleklubber op til femte klasse og kan startes med dags varsel. Det gælder for mindst en måneds varighed og op til seks.

Ifølge Kommunernes Landsforening (KL) har de ikke hørt om andre kommuner, der har indført lignende tilbud.

Her er Sundhedsstyrelsens retningslinjer for daginstitutioner

- Det anbefales, at der generelt holdes en afstand på to meter fra hinanden, for at forebygge smitte.

- Der stilles ikke krav til det maksimale antal af personer, der må være samlet i dagtilbud.

- Børn skal så vidt muligt omgås den samme gruppe af børn og voksne gennem hele dagen både inde og ude, og at der ikke skiftes ophold rundt på stuerne.

- Så vidt det er muligt skal der sikres afstand mellem børnene når de sidder ved borde.

- Der anbefales et frit gulvareal på seks kvadratmeter per barn i vuggestuer, fire kvadratmeter per barn i børnehaver. Mulighederne for indretning af lokalet er derfor afgørende for, hvor mange personer, der kan være tilstede. Det kan være nødvendigt at dele børnene op i mindre grupper, eller at dagen tilrettelægges, så børn opholder sig tidsmæssigt forskudt i dagtilbuddet for at sikre den nødvendige afstand.

- Ved legeaftaler uden for dagtilbuddet anbefales, at der leges med så få børn som muligt og med børn fra den stue i dagtilbud som barnet i forvejen er sammen.

- Hyppig rengøring af blandt andet legetøj, håndtag, gelændere, trykknapper og armaturer på toiletter, pc-tastaturer og arbejdsborde. Hav derudover fokus på de flader, der er i børnenes nå-højde.

- At der bliver udarbejdet instrukser for hygiejne.

- At ansatte og børn oplæres i håndvask med vand og flydende sæbe.

- At der informeres om, hvornår der skal foretages håndvask, hosteetikette, undgåelse af tæt kontakt og øvrige hygiejneanbefalinger.

- At sikre faste rutiner for håndvask blandt ansatte og børn.

- At der på institutionens arealer, fx ved indgangen og øvrige relevante steder hvor børn, forældre og ansatte færdes, opsættes information/plakater fra Sundhedsstyrelsen om smitteforebyggende tiltag.

- At der i institutionen foreligger en instruks for håndtering af personale og børn med symptomer.

- At ansatte og forældre har kendskab til de skærpede krav for håndtering af sygdom.

- At sikre, at nære kontakter til eventuelt syge modtager information om forholdsregler i tilfælde af sygdom.

- Ansatte, børn og ledsagende voksne, vaske hænder med vand og flydende sæbe ved ankomst til institutionen.

- Børn og ansatte skal vaske hænder i faste intervaller.

- Ansatte skal vaske hænder med vand og flyende sæbe eller bruge håndsprit, hvis de går fra en stue til en anden eller er nødsaget til at være i kontakt eller tæt fysisk kontakt med børn fra en anden stue.

- Man må kun anvende engangsmaterialer som bleer, vaskeklude, håndklæder, forklæder, lommetørklæder og underlagspapir.

- Det skal sikres, at forældre eller ledsagende voksne ikke samler sig ved indgangene til institutionen. Dette kan gøres ved at børnene afleveres i intervaller. Hvis muligt skal børnene afleveres uden for.

- Toiletter rengøres mindst to gange dagligt. Potter og toiletsæder i daginstitutioner og dagplejer skal rengøres og afsprittes med 70-85 procent hospitalssprit efter brug.

- Alle overflader skal vaskes med sæbevand og herefter afsprittes mindst to gange dagligt.

- Legetøj skal vaskes minimum to gange dagligt. I dagplejer og vuggestuer kan dette f.eks. være, når børnene sover, spiser og eller er gået hjem. I børnehaver kan dette for eksempel være når de spiser og når de går hjem.

- Der må ikke medbringes legetøj hjemmefra.

- Legetøj, som ikke kan rengøres efter anvisningen, skal pakkes væk, til efter pandemi er overstået.

- Sengetøj skal vaskes dagligt ved 80°C., og så vidt muligt benyttes børnenes personlige sengetøj.

- Tablets skal gerne aftørres flere gange dagligt og mellem brug. Hvis muligt undgå at børnene deler tablets eller sikre, at kun få børn deler den samme tablet.

- Tastatur og mus ved computer skal rengøres dagligt med engangsklude tilsat rengøringsmiddel. Der skal vaskes hænder før og efter brug af mus og tastatur.

- Rengøring og desinfektion af kontaktpunkter mindst to gange dagligt, som fx vandhaner, toiletknapper, toiletsæder, bordoverflader, dørhåndtag, køleskabslåge/-håndtag, gelændere, armlæn, lyskontakter, greb på vaskemaskine og tørretumbler m.v.

- Skraldespande skal tømmes, inden de bliver fyldte og mindst én gang dagligt.

- Større forsamlinger skal undgås – fx morgensang.

- Børn skal så vidt muligt blive på den samme stue/i de samme grupper og med den samme voksne Der skal ikke leges med børn på andre stuer.

- Det anbefales, at børnene deles op i grupper (fx. fem børn ved leg udenfor og to-tre børn ved leg indenfor).

- Legepladsen kan inddeles, så børnene kun leger med de samme børn fra faste, mindre grupper af fx fem børn.

- Ved møder mellem ansatte skal dette ske udendørs eller via video/telefon.

- Der skal sikres let adgang til god håndhygiejne med vand, flydende sæbe og engangshåndklæder.

- Aktiviteter skal planlægges så de foregår uden for, med mindre dette ikke er muligt, grundet fx vejret. o Der skal leges i mindre grupper og kun inden for samme stue/gruppe af børn.

- Sidder børnene ved borde, skal de så vidt placeres så der er to meter i mellem børnene.

- Maden må ikke deles, og alle skal sidde med god afstand til hinanden, når de spiser.

Kilde: Sundhedsstyrelsen

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Er Papes ambition at være både dyr og dårlig?

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+