Gå til artikel om 1 sek
Gå til artikel

Kommune ramt af fnat-panik: Skoler ryddet for elever

Et udbrud af fnat sender alle eleverne på Vejstrup Efterskole på Sydfyn hjem for weekenden. Udbruddet er blot et af flere i Svendborg Kommune

Vejstrup Efterskole bliver lukket ned i weeekenden, så skolen kan få bugt med et udbrud af hudsygdommen fnat.

Og fnat-udbruddet på efterskolen er langt fra det eneste i Svendborg Kommune. En bølge af fnat-tilfælde har ramt i kommunen, og børn på i hvert fald tre daginstitutioner, tre skoler og et par efterskoler er blevet smittet.

Det skriver Fyens Stiftstidende.

Svendborg Kommunes hygiejnesundhedsplejerske Charlotte Leth siger til avisen, at 2018 er et 'godt' år for fnat.

- Der er af og til år, hvor der er ekstra meget fnat, og på Odense Universitetshospitals hudafdeling siger de, at det her er et af dem.

Se også: Familier efter fnat-udbrud på skole: Vi har ikke råd til dyr creme

Sender alle hjem
En af de ramte efterskoler er Vejstrup Efterskole øst for Svendborg. Her bliver alle skolens elever sendt hjem i weekenden, så fnat-angrebet kan blive slået ned.

- Vi følger hygiejnesundhedsplejersken og sygehusets anbefaling, så alle elever er blevet bedt om at smøre sig ind i creme, når de kommer hjem. Det kombineret med, at vi lukker skolen i tre dage betyder, at vi skulle få styr på det, siger forstander Michael Bjørn til Ekstra Bladet.

Det ser dog kun ud til, at der er en lille gruppe elever, der er blevet smittet.

- Vi har erfaret her den sidste tid, at der måske har været 10 stykker, der har fået fnat. Så ville vi hellere tage det i opløbet i stedet for at vente og se, om det kunne finde på at udvikle sig. Vi vil gerne handle proaktivt, lyder det fra forstanderen.

Se også: Efter stort fnat-udbrud: Måtte betale 800.000 kroner for rengøring

Det er ikke første gang, efterskolen oplever, at nogle af eleverne får fnat.

- Det er jo ikke usædvanligt, at vi har elever, der får fnat i løbet af et efterskoleophold. Man er mange samlet og bor tæt på hinanden, og på den måde er man jo ekstra udsat, når man er på efterskole, forklarer Michael Bjørn.

Sådan opdager du fnat

Fnat (scabies) forårsages af infestation med fnatmiden, der er 0,25 mm stor og kun kan ses med lup. Det mest fremherskende symptom er ret pludselig udvikling af intens, generaliseret kløe, som oftest opstår to-seks uger efter smittetidspunktet for dem, der er smittet første gang. Kløen er værst ved sengetid, da varmen får fnatmiderne til at være mere aktive. Fnatmiden kan overleve uden for kroppen i op til 36 timer ved stuetemperatur

Hudsymptomer viser sig som udslæt med små blegner eller vabler, specielt i den tynde hud ved fingermellemrummene og på fingre, ved albuer, brystpartiet og i skridtet. Efterhånden ses også kradsningsmærker på grund af kraftig kløe.

Smitten sker ved tæt og direkte kontakt blandt nære familiemedlemmer (sovefællesskab).

Smitteperiode: Smitter kort efter smittetidspunktet, og til behandling er iværksat.

Symptomer: Kløe udvikles hos ikke tidligere smittede efter 4 uger og hos tidligere smittede efter få dage.

Fnat viser sig ved kløe, der opstår tre-seks uger efter smitte. Kløen er mest udtalt om natten. Det klør over det meste af kroppen. Børn under et år er også angrebet i ansigt og hårbund.

Selv ved udtalt kløe er der ofte kun få kradsemærker og knopper på huden.

Det kan være vanskeligt at stille diagnosen især hos personer med høj personlig hygiejne.

Behandling: Ved kløe og mistanke om fnat skal lægen kontaktes med henblik på diagnose og behandling. Når der er konstateret fnat, bør der gives behandling til alle i husstanden og til personer, der har ligget i samme seng som den smittede.

Det er vigtigt, at alle behandles samtidigt, da andre familiemedlemmer kan være smittet, selv om de endnu ikke har fået symptomer. Håndklæder og sengetøj vaskes ved min. 60 grader C i forbindelse med behandlingen.

Efter behandling er der ikke længere smitterisiko, men kløen kan alligevel bestå i nogen tid.

Man bør være opmærksom på kløe og udslæt hos børnene i tre-seks uger efter sidste tilfælde.

kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen