Kommune til sørgende mor: Pluk selv blomster til din søns kiste

Da Charlotte Mølholt mistede sin 26-årige søn David, havde hun ikke råd til begravelsen. Nu har hun 552 kroner tilbage til sig selv

Charlotte Mølholt mistede sin unge søn 18. juni. Efter at have betalt for begravelsen, har hun 552 kroner tilbage til sig selv. (Privatfoto)
Charlotte Mølholt mistede sin unge søn 18. juni. Efter at have betalt for begravelsen, har hun 552 kroner tilbage til sig selv. (Privatfoto)
Følg Samfund

Den 18. juni døde 26-årige David Mølholt efter tre måneders kræftsygdom. Og selvom kampen havde været hård og tæret på hele familien, var den unge drengs mor, Charlotte Mølholt fra Jægerspris, på ingen måde forberedt på det mareridt, der fulgte efter hans død.

Frustreret mor: Min lille søn får lov at se pædofil porno i skoletiden

Et mareridt, som nu har fået Charlotte Mølholts bror, Michael Mølholt, til at lægge et opslag på Facebook, som indtil nu er blevet delt 139 gange.

- Da min søster tager sig sammen og går på kommunen for at bede om hjælp til begravelsen, er der helt lukket. De slutter af med at sige, at hun kan gå ud og plukke nogle vilde blomster, raser den sørgende og frustrerede onkel, da Ekstra Bladet taler med ham, og tilføjer:

- Ja, undskyld sproget, men hvad fanden er det for en behandling at give til folk, der allerede ligger ned?

Charlotte Mølholt havde søgt og fået tilkendt det maksimale beløb på 10.400 kroner i begravelseshjælp fra Udbetaling Danmark. Men udgifterne til begravelsen løb op i omkring 27.000 kroner, så da hun gik til Frederikssund Kommune, var det fordi, hun troede, hun kunne få mere støtte fra kommunen.

Minister: Kommunerne må effektivisere ligesom staten

- Jeg har brugt alle mine penge på begravelsen, og jeg har altså kun købt det billigste, jeg kunne få. Den billigste kiste, de billigste blomster, og så videre. Men nu har jeg kun 552 kroner tilbage at leve for i næste måned, siger Charlotte Mølholt til Ekstra Bladet.

Hos Frederikssund Kommune beklager Helle Hagemann, der er direktør for Velfærd, Arbejdsmarked og Sundhed, at Charlotte Mølholt ikke er blevet ordentligt vejledt. Hvis hun før begravelsen havde fået at vide, hvordan reglerne var, kunne hendes udgifter nemlig være blevet dækket.

- Kommunen kan ikke supplere det tilskud, man allerede får fra det offentlige. Men et alternativ er, at det offentlige tager over og arrangerer begravelsen. Det er hun ikke blevet godt nok vejledt i, og det beklager vi, siger Helle Hagemann, der slår fast, at alle i Danmark er sikret en begravelse.

Kommuners udgifter til handicappede løber løbsk

Men selv hvis Charlotte Mølholt i god tid havde fået at vide, at det offentlige kunne have overtaget Davids begravelse, var hun ikke gået med til det, siger hun.

- Så ville han være endt på De ukendtes grav. Det synes jeg slet ikke er værdigt. Min søn er død i en alt for ung alder, og jeg vil gerne have et sted, hvor jeg kan gå hen for at mindes ham, siger Charlotte Mølholt til Ekstra Bladet. Hun og Michael Mølholt forstår ikke, hvorfor der ikke findes ekstra midler til at hjælpe folk som hende, der ønsker en ’ordentlig’ begravelse.

- Jeg forstår ikke, at der ikke er et hul i loven et eller andet sted. Jeg ville bare give min søn en ordentlig afsked, og nu står jeg tilbage uden penge, siger hun.

Kommune smed følsomme oplysninger i skraldespanden – Jan fandt sæk fyldt med cpr-numre

Hun er især ked af episoden, hvor en ansat ved kommunen ’fejede hende af’ ved at sige, at hun ’jo bare selv kunne plukke nogle vilde blomster til kisten’. Men også en anden kommentar har fået Charlotte Mølholts følelse af magtesløshed til at eskalere.

- Der var en, der sagde, at jeg jo bare kunne lade være med at betale, og lade det gå rettens vej i stedet. Men det kan jeg altså ikke. Jeg bor i en lille by, og jeg ville da ikke kunne se folk her i øjnene igen, hvis jeg bare lod være med at betale, siger Charlotte Mølholt.

Hvad mener du? Burde der være flere penge end de 10.400 kroner i begravelseshjælp  at hente til personer, som ikke selv har råd - eller er det rimeligt, at det offentlige blot betaler for en kremering?

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Fronten forstærkes - velkommen til Finland og Sverige

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Udforsk Ekstra Bladet+

BREAKINGBREAKING