Kommune vil lade affaldet ligge: Så kan folk se, hvor meget de sviner

Randers Kommune vil i en uge lade være med at fjerne affald på offentlige steder - og der er en klar mening med projektet

Det er ikke kun i Randers, at de har problemer med efterladt affald. Også i de københavnske parker lader borgere skraldet flyde (Arkivfoto: Polfoto)
Det er ikke kun i Randers, at de har problemer med efterladt affald. Også i de københavnske parker lader borgere skraldet flyde (Arkivfoto: Polfoto)

Tænker du over det, når du efterlader et cigaretskod, en dåse eller en pizzabakke på gaden?

I Randers Kommune vil de have deres borgere til at tænke over, hvad de gør af deres affald, og derfor vil de i en uges tid undlade at fjerne skraldet på 12 udvalgte steder i byen. Det skriver kommunen i en pressemeddelelse.

Dermed vil det blive tydeligt, hvor meget der egentlig bliver svinet.

Rune Asmussen, der er afdelingschef i Miljø- og teknikafdelingen i Randers Kommune, uddyber overfor Ekstra Bladet, at der er to aspekter i projektet.

Det ene handler om, at man vil samle data ind for at se, hvor meget, det egentlig drejer sig om, og hvad for noget affald det er. Derudover er det så også for at illustrere svineriet overfor borgerne i kommunen 'med et glimt i øjet'.

- Der kommer den virkning, at man kan se, hvor meget affald der egentlig er. At man holder op med at gøre rent illustrerer jo, hvor meget der egentlig bliver svinet. Som almindelig borger er det svært at få en fornemmelse af, og det vil vi gerne vise, siger Rune Asmussen.

Bruger millioner på rengøring
Han anslår, at Randers Kommune bruger mellem seks og syv millioner om året på at gøre rent på offentlige arealer. Han så gerne, at pengene blev brugt 'på en sjovere måde'.

- Der er ikke rent nok i kommunen. Det burde kunne gøres bedre. Nogle synes, at det er en god måde at illustrere det på, og andre synes bare, at kommunen skal gøre sit arbejde.

- Jeg synes jo, at det er vores alle sammens arbejde. Det er vores fælles dagligstue, og i vores egen stue ville vi jo aldrig smide cigaretskoder. Vi vil jo også gerne vise vores smukke by frem, siger Rune Asmussen.

Skraldet vil blive fjernet igen den 1. og 2. juni, oplyser kommunen. Rune Asmussen oplyser dog, at skulle skraldemængden løbe helt løbsk et bestemt sted, så vil kommunen selvfølgelig tage sig af det.

33 kommentarer
Vis kommentarer