Kommunen kiggede med på Facebook: Stinne mistede sit fleksjob

Et job blev mistet, fordi kommunen lurede med på Facebook

47-årige Stinne Bay fra Skanderborg har mistet sig fleksjob. Privatfoto
47-årige Stinne Bay fra Skanderborg har mistet sig fleksjob. Privatfoto

47-årige Stinne Bay fra Skanderborg har mistet sig fleksjob. Årsagen er en række oplysninger, som kommunen har sammenstillet efter have fulgt hende tæt på Facebook. Det skriver Avisen.dk.

På Facebook kunne kommunen nemlig se, at hun knoklede løs og både afholdte kurser og stod i butik mange timer om ugen. Der var bare et problem; butikken har ifølge Stinne Bay stort set aldrig været åben, og kurserne har ofte ikke været afholdt, da der har manglet deltagere.

- Det er så frustrerende, at de bare konkluderer ud fra noget, de har set på Facebook uden at stille mig spørgsmål eller undersøge det nærmere. Har de nogen tvivl kan de jo bare ringe og spørge, siger Stinne Bay til Avisen.dk.

Hun har siden oktober 2015 været i et fleksjob, hvor hun renoverede gamle møbler, malede, afholdte kurser og udførte diverse 'handywoman' opgaver.

Firmaet, hvor Stinne Bay arbejdede i fleksjob, blev oprettet på hendes fars CVR-nummer. Det skete, da Skanderborg Kommune ikke havde nogle tilgængelige fleksjob, hvorefter Stinne Bay og hendes far besluttede selv at finde en løsning.

Det er fuldt ud lovligt for en ægtemand eller andre familiemedlemmer at oprette en virksomhed og ansætte en som fleksjobber i følge Landsforeningen af Fleks- og Skånejobbere (LAFS).

Skanderborg Kommune vil ikke kommentere den konkrete sag, men souschef i Beskæftigelse og Sundhed ved Skanderborg Kommune, Anja Nørby Sørensen, bekræfter, at de benytter oplysninger fra Facebook i den kommunale sagsbehandling.

- Praksis i Skanderborg Kommune, når vi har en mistanke om uberettiget udbetaling af en given ydelse, er, at vi indsamler en vifte af informationer - her kan informationer fra Facebook også indgå. Det sker for at få et troværdigt billede og et robust grundlag at træffe en afgørelse ud fra. Her er det vigtigt at tilføje, at eventuelle informationer fra Facebook ikke står alene. De er en del af det samlede billede, siger hun til Avisen.dk.

Stinne Bay er dybt uenig i, at der har været en bred vifte af informationer, da Skanderborg Kommune ifølge hende udelukkende har truffet en afgørelse på baggrund af det, de har set på Facebook.

Stinne Bay begyndte som fleksjobber for fire år siden, da hun er ramt af stress og udbrændthed, samt lider af depression. Tidligere arbejdede hun som planlægningschef hos en skolefotograf. Et arbejde der til tider lagde beslag på mellem 60 og 90 timer om ugen. Til sidst knækkede hun nakken og måtte sygemelde sig.

I dag kan Stinne Bay derfor ikke arbejde særlig meget. Hun har svært ved at koncentrere sig, har brug for struktur og blot tanken om en arbejdsplads med andre mennesker er angstprovokerende.

Kommunens vurderer alligevel ud fra events, billeder og statusopdateringer fra Stinnebay.dk på Facebook, at hun arbejdede knap 75 timer i juni måned. Selv vurderer Stinne Bay, at hun arbejdede lige under 20 timer.

I kommunens overslag, kan man se, at en statusopdatering bliver takseret til en times arbejde, og det samme gør det, hvis Stinne Bay modtager betaling over MobilePay.

De mange kurser som kommunen har registreret, er rigtig nok oprettet som events inde på Facebook, men mange af dem er aldrig blevet afholdt ifølge Stinne Bay.

- Der ligger ikke bilag for de kurser for eksempel, simpelthen fordi de ikke er blevet afholdt, siger Stinne Bay.

Skanderborg Kommunes fremgangsmåde er ikke ukendt.

- Det er selvfølgelig ikke i orden, at kommunen går ind og overvåger på Facebook. Det ved vi, at en del kommuner og jobcentre gør, og derfor anbefaler vi, at man er meget varsom med, hvad man lægger på Facebook. Det er helt vanvittigt, at det er kommet så vidt, men vi ved bare, at visse kommuner er meget emsige, siger næstformand i LAFS, Merete Hornecker.

Stinne Bay har klaget over Skanderborg Kommunes afgørelse og sagen er nu nået til Ankestyrelsen.

Før jul blev Anita fra Aalborg straffet, da kommune så på Facebook, at hun havde bagt julekager. Det kan du læse mere om her

490 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere