Kommunen skar i min kontanthjælp: Nu skal Malika bevise, at hun IKKE har modtaget et brev

Den sociale brevkasse: Er du faret vild i junglen af regler og paragraffer, kan du få hjælp af socialrådgiver Puk Sabber - skriv til densocialebrevkasse@eb.dk

Det er temmelig frustrerende for Malika. Hun er blevet skåret i bistanden, fordi hun ikke kom til et møde, men Malika mener aldrig at have fået en indkaldelse. Det skal hun nu bevise – at hun IKKE har fået et brev via e-Boks. Modelfoto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix
Det er temmelig frustrerende for Malika. Hun er blevet skåret i bistanden, fordi hun ikke kom til et møde, men Malika mener aldrig at have fået en indkaldelse. Det skal hun nu bevise – at hun IKKE har fået et brev via e-Boks. Modelfoto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix

Hej Puk

Jeg har fået frataget en stor del af min kontanthjælp i denne måned.

Jeg fik et brev i e-Boks, jeg ikke forstod. Der stod noget med punkt-sanktion, og at jeg skulle kontakte Ydelses-service.

De sagde, at de havde fået besked på, at jeg skulle trækkes i min kontanthjælp, da jeg ikke var mødt ind til en samtale på jobcentret. Jeg blev helt rystet, da jeg ikke har fået nogen besked om at møde ind til nogen samtale. Ydelses-service sagde videre, at jeg skulle ringe til jobcenteret og høre, hvad det var for en samtale.

Efter jeg så havde ringet til jobcenter i flere timer med lange ventetider og stillen rundt i systemet, fik jeg endelig fat i en sagsbehandler, der kunne se, at jeg var udeblevet fra en samtale måneden før. Hun oplyste, at de havde sendt indkaldelsen til min e-Boks.

Men jeg er 100 procent sikker på, at jeg IKKE har fået den besked i e-Boks! Jeg tjekker netop ALTID min e-Boks, da jeg er meget bange for at udeblive fra noget. Jeg ved jo, at det har konsekvenser for min udbetaling.

Sagsbehandleren sagde, at JEG skal bevise, at jeg IKKE har fået beskeden i min e-Boks, da Jobcenteret kunne bevise, at de havde sendt den.

Men hvordan beviser jeg, at jeg IKKE har fået den? Jobcentret siger, at jeg må have slettet den.

De manglende udbetalinger betyder, at jeg nu ikke kan betale husleje, så jeg er så nervøs for, om boligselskabet vil opsige mit lejemål.

Jeg har virkelig brug for hjælp til at få bevist, at jeg ikke har fået noget brev fra dem, så jeg kan få mine penge og få betalt min husleje.

Hvad vil du råde mig til?

Med venlig hilsen Malika H.

 

Hej Malika

Det er ikke første gang, at jeg hører historier som den her ... Det er problematisk, at du som borger skal bevise, at du ikke har modtaget et brev. Hvordan gør man det?

Jeg ved, at i en lignende sag tog en person, der også var blevet sanktioneret for at udeblive fra et møde, kontakt til e-Boks for at høre, om de kunne hjælpe med at ’bevise’, at personen IKKE havde modtaget noget i sin e-Boks på en given dato. Det kunne e-Boks, og det var nok til at bevise, at personen faktisk var udeblevet fra mødet med lovlig grund, hvorefter sanktionen blev ophævet.

Så kontakt e-Boks og hør, om du har modtaget post på den dato, hvor kommunen påstår, at de har sendt dig indkaldelsen.

Socialrådgiver Puk Sabber bestyrer den sociale brevkasse. Foto: Jakob Boserup
Socialrådgiver Puk Sabber bestyrer den sociale brevkasse. Foto: Jakob Boserup
 

Med hensyn til, at du ikke har fået betalt din husleje til tiden: Her sker der ikke noget alvorligt, hvis det blot er én måned, du har betalt for sent. Der skal meget mere til, før boligselskabet kan opsige dig.

Jeg vil dog råde dig til at kontakte boligselskabet eller din boligadministrator for en god ordens skyld og oplyse dem om din situation – og love dem, at du indbetaler det skyldige beløb hurtigst muligt. Så vil de næppe gøre mere ved det – hvis du betaler, så snart du kan.

Mange boligselskaber er vant til, at folk på de laveste overførsler har problemer med at få betalt huslejen, derfor strækker de sig meget langt, før de sætter en egentlig udsættelse i gang via fogden. Ofte er det nemlig dyrere for dem at sætte en fogedsag i gang end at lade lejeren blive boende.

Så skynd dig at kontakte både Ydelsesservice og Jobcenter, når du har været i kontakt med e-Boks, der forhåbentlig kan bevise, at du ikke har modtaget noget fra kommunen. Og kontakt derefter dit boligselskab.

Held og lykke.

Venlig hilsen Puk

Noter

Det er jobkonsulenten/sagsbehandleren, der tager stilling til sanktionen og Udbetalingsservice, som trækker dig i ydelsen, hvis du bliver punkt-sanktioneret af kommunen.

Borgerne skal partshøres – og for aktivitetsparate borgere på kontanthjælp skal alle rimelige muligheder for at komme i personlig kontakt med borgeren være udtømte og dokumenteret – før man punkt-sanktionerer.

Punktsanktionen løber ikke over tid, men er en nedsættelse af ydelsen for den dag, forseelsen finder sted – for eksempel hvis en borger afslår et tilbud om arbejde. Punkt-sanktionen er en nedsættelse af kontanthjælpen svarende til tre gange dagsatsen.