Kommunen spænder ben for, at jeg kommer i job

Er du faret vild i junglen af regler og paragraffer, kan du få hjælp af socialrådgiver Puk Sabber - skriv til densocialebrevkasse@eb.dk

En 53-årig kontanthjælpsmodtager ønsker sig et erhvervskørekort. Han spørger Puk Sabber om han kan få hjælp til betaling af kørekortet af kommunen. (Foto: Colourbox)
En 53-årig kontanthjælpsmodtager ønsker sig et erhvervskørekort. Han spørger Puk Sabber om han kan få hjælp til betaling af kørekortet af kommunen. (Foto: Colourbox)

Hej Puk

Jeg har to enkle spørgsmål til dig, som jeg håber, du kan svare på.

Min baggrund kort: Jeg er 53 år og har fået kontanthjælp de sidste to måneder på grund af manglende medlemskab af A-kasse og ret til dagpenge.

Jeg har været på arbejdsmarkedet, siden jeg var 18 år – i høje stillinger, de sidste ti år som selvstændig med import og salg – mit firma gik desværre konkurs.

Jeg har i januar været på jobcafé og tro det eller ej, nu skal jeg i virksomhedspraktik.

Jeg finder det latterligt – specielt da jeg har en plan for, hvad jeg vil – jeg ønsker mig et erhvervskørekort til bus. Jeg har via Dekra fået en jobgaranti, når jeg står med kørekortet.

Kan det passe, at jeg ikke kan få hjælp til kørekortet, før jeg har været i praktik?

Kan jeg selv betale for kørekortet, mens jeg er på kontanthjælp?

På forhånd tak.

Mvh. Kurt Liedtke

 

Kære Kurt

Du har helt ret i, at det virker tåbeligt ikke at sende en mand som dig direkte retur til ordinært arbejde ved at bevilge dig et stort kørekort. Jeg ved ikke, hvorfra du har den oplysning, at man ikke kan få bevilget et stort kørekort, hvis man ikke først har været i praktik. For det passer simpelt hen ikke. Du kan fremskaffe en arbejdsgivererklæring, der sikrer dig et job, når du har fået det. Det er ofte nok i sig selv.

(Foto: Jakob Boserup)
(Foto: Jakob Boserup)
 

Derudover kan du sagtens selv betale for et kørekort, selv om du er på kontanthjælp. Jeg har i hvert fald aldrig hørt en sagsbehandler brokke sig over, at de unge fyre selv skaffede penge til det, da det jo netop bare øgede deres muligheder for at finde et arbejde. Du skal bare ikke have formue for over 10.000 kroner. Så det handler om at låne i rater under det beløb.

Du skal søge officielt om et stort kørekort og vedlægge arbejdsgivererklæringen. Hvis de ikke vil bevilge det, da skal de give dig en skriftelig begrundelse, som du efterfølgende kan klage over. Din sagsbehandler kan ikke bare sidde og sige alt muligt. Du har jo ingen forudsætninger for at vide, om det er rigtigt eller forkert. Og netop derfor er det så vigtigt, at man søger på skrift – og man får afslag på skrift.

Man kan ifølge loven bevilge rigtig meget som led i et afklaring- eller opkvalificerings-forløb via paragraf 32 i aktivloven – og et stort kørekort som led i en plan. Man kan sågar bevilge en uddannelse.

Så den går altså ikke – og sikke en skam, at der sidder sagsbehandlere derude i kommunerne, der ikke har de redskaber, der skal til for at få jobstærke hurtigt tilbage på arbejdsmarkedet.

Den anden vej rundt risikerer man jo, at du kommer til at hænge i systemet og måske aldrig slipper ud.

Hvis du fortsat får problemer, er du meget velkommen til at kontakte mig igen.

Med venlig hilsen Puk

 

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere