Kommuner tager livet af farlige liggesår

Tryksår hos ældre kan tage livet af dem eller spolere hverdagen. Men det kan stoppes, hvis kommunerne vil det

Liggesår er en slem plage for mange ældre og kan blive livstruende. Problemet med tryksår, som de også kaldes, er udbredt på mange plejehjem og i ældreplejen.

Opdages det ikke i tide, kan et mærke blive til et langvarigt, åbent sår.

Fem danske kommuner har imidlertid nærmest udryddet problemerne med både tryksår og medicinfejl, som ellers udgjorde størstedelen af de såkaldte utilsigtede hændelser i kommunerne i 2015.

Nu skal de ældre i yderligere 14 kommuner have glæde af metoderne.

- Stikprøver fra plejehjem har vist, at hver fjerde beboer havde tryksår, mens tallene ude i hjemmeplejen var hver anden, siger Vibeke Rischel, sundhedsfaglig chef i Dansk Selskab for Patientsikkerhed.

- I de fem pionerkommuner har vi set 400-500-600 dage på et plejecenter, uden at en borger har fået tryksår. Det er fantastiske resultater,

- Vi er især glade, fordi vi var i tvivl, om vi kunne gentage de tidligere positive resultater fra sygehuse også i den kommunale hjemmepleje.

Dansk Selskab for Patientsikkerhed, Sundheds- og Ældreministeriet og Kommunernes Landsforening - som står bag projektet - har udpeget de 14 nye kommuner. Sidste år blev der afsat 14 millioner kroner fra satspuljen til at udbrede projektet.

På Træningsenheden på Dragsbækcentret i Thisted Kommune har de ikke haft tryksår i 570 dage. Sidste alvorlige medicinfejl er 78 dage siden, men før den svipser var der gået 570 dage uden fejl.

Personalet har taget godt imod projektet. Trods det er sket uden ekstra ressourcer og med meget nyt papirarbejde, som ikke alle har været begejstrede for, siger sygeplejerske Mai Kerstens.

- I en fortravlet hverdag kan det godt være et irritationsmoment. Men man bliver jo glad for de resultater, vi leverer, og vi sparer de ældre for mange gener, siger hun.

Ifølge projektchef Bente Øllgaard fra Thisted Kommune skyldes succesen langt større systematik, og at alle gør tingene på præcis samme måde.

- Det skal være lige meget, hvem der er på arbejde. Borgerne har krav på den samme pleje uanset. Vi kan heller ikke acceptere, at fordi mange er på sommerferie, så får vi flere tryksår og medicinfejl, siger hun.

/ritzau/

6 kommentarer
Vis kommentarer