Kommunikationsfejl kan gøre alvorlig skade på patienter

Det kan ende med dårligere behandling eller død, hvis læger og hospitaler ikke får kommunikeret klart

60 timer. Så lang tid tog det læger at konstatere, at en mand havde fået to brud på sin rygsøjle efter en rideulykke.

I mellemtiden var læger fra Nordsjællands Hospital, Rigshospitalet og Australien inde over behandlingen. Men kommunikationen gik galt flere gange, og den slags fejl i sundhedsvæsnet er meget alvorlig.

Det er meldingen fra paraplyorganisationen Danske Patienter.

- Vi kan ikke kommentere den konkrete sag, men det er selvfølgelig uheldigt, når vi ser de her sager, hvor der går lang tid, før man får den rette behandling. Det er alvorligt, siger direktør Morten Freil.

I sagen fra Nordsjælland røg Kåre Daub af en hest i januar, skriver Frederiksborg Amts Avis. Men lægerne tog ikke røntgenbillede af hans ryg. Derfor fik han besked på, at han skulle op at gå og sendes hjem.

- Når man ikke kommer i behandling hurtigt, udvikler sygdommen sig. I mange tilfælde ender det med, at behandlingen simpelthen bliver dårligere, eller at resultatet bliver dårligere, siger Morten Freil til Ritzau.

- Det kan være, at man får dårligere funktionsniveau. I nogle alvorlige tilfælde sker der også dødsfald.

Kåre Daub havde voldsomme smerter og kunne kun tage meget små skridt. Det fik en læge til at anbefale en CT-skanning, der også blev sendt til Rigshospitalet.

På billederne kunne lægerne se et brud. Samtidig efterlyste Rigshospitalet billeder af hele ryggen. Det blev dog overset.

Først da Kåre Daub fik problemer med maven på grund af den kraftige morfin, blev der taget billeder af tarmregionen. Da det var nat, var det en læge i Australien, som så på billederne. Her blev det andet brud på rygsøjlen opdaget.

Også kommunikationen om Kåre Daubs operation på Rigshospitalet glippede.

Det er svært at sige konkret, om der sker flere fejl i sundhedsvæsnet, men der er ifølge Danske Patienter indikationer på, at det er tilfældet.

- Vi kan se, at koordinations- og kommunikationsfejl optræder oftest. Det er der, problemerne sker i sundhedsvæsnet, og der skal sættes ind, hvis vi for alvor vil forbedre behandlingen af patienter i fremtiden, siger Morten Freil.