Konflikter kaster skygger over gigantisk parade i Kina

Territoriale konflikter medfører afbud fra ledere til parade i Beijing på årsdag for Japans nederlag i 1945

De øverste ledere af de store vestlige lande bliver væk, når Kina torsdag markerer 70-års-dagen for Japans nederlag under Anden Verdenskrig.

Men Kinas præsident, Xi Jinping, får selskab af ledere og højtstående repræsentanter fra blandt andet Rusland, Sudan, Venezuela og Nordkorea, når han overværer begivenheden, hvor 10.000 soldater vil marchere gennem det centrale Beijing.

Derudover kommer også den tidligere filippinske præsident Joseph Estrada, selv om der er store spændinger mellem Beijing og Manila på grund af territoriale stridigheder, siger Estradas talsmand.

Den tidligere filippinske leder blev tvunget til at trække sig tilbage i vanære under en folkelige opstand i 2001. Han besøger Kina i egenskab af være borgmester i Manila og ikke som repræsentant for den nationale regering, siger talsmanden for Estrada, Diego Cagahastian.

Europæiske og amerikanske regeringskilder har gentagne gange advaret om, at den militære magtdemonstration kan sende de forkerte signaler i regionen, hvor situationen er spændt på grund af blandt andet territoriale stridigheder.

Den russiske præsident, Vladimir Putin, kommer også, og hans tilstedeværelse har været med til at holde mange vestlige ledere væk, siger diplomater til Reuters.

De ledere, som kommer til at flankere Xi og Putin ved paraden på Den Himmelske Freds Plads torsdag i den kinesiske hovedstad, vil være fra lande, som generelt har nære bånd til Kina.

Den mest fremtrædende vestlige leder i Beijing i midten af næste uge vil være Tjekkiets præsident Milos Zeman.

Ud over Filippinerne har Brunei, Malaysia, Taiwan og Vietnam territoriale stridigheder med Kina i Det Sydkinesiske Hav, men Manila har været mest markant og pågående i konflikterne med Kina og har udfordret Beijing ved at gå til en international domstol i Haag.

0 kommentarer
Vis kommentarer