Annonce:
Annonce:

Kong Henrik på 20-kronemønt

Dronning Margrethe har ønsket sig en usædvanlig gave i anledning af sin 75 års fødselsdag. SKRAB FELTET HERUNDER OG SE MØNTEN

Annonce:
Følg Samfund

Prins Henrik bliver med sikkerhed aldrig konge af Danmark, uanset hvor meget han plager. Det udelukker grundloven helt enkelt.

Men Ekstra Bladet kan i dag afsløre, at han nu kommer utroligt tæt på. Prins Henriks portræt i profil vil nemlig pryde de nye 20-kronemønter, som Danmarks Nationalbank begynder at udsende fra 16. april.

Den dag fylder Hendes Majestæt Dronning Margrethe 75 år, og fødselsdagen hænger nøje sammen med udsendelsen af den nye mønt.

Sædvanen er nemlig, at regeringen og Folketinget sammen giver monarken en gave. Typisk kan hun ikke se frem til at blive overrasket, for hun får gerne, hvad hun ønsker sig.

Usædvanligt

Denne gang har dronningen så helt usædvanligt bedt om, at hendes mand bliver portrætteret på de nye 20’re i stedet for hende selv, der ellers har været på 20-kronerne siden de første blev udsendt i 1990.

Annonce:

Hvad gør man ikke for at få lidt fred i familien?

Ønsket er så ekstraordinært, at det ifølge Ekstra Bladets oplysninger har medført en del korrespondance mellem hoffet og statsministeriet og siden flere forhandlinger i regeringen.

Til sidst nåede man altså frem til at opfylde dronningens ønske, men først efter at de store oppositionspartier under hånden også har godkendt nyskabelsen.

(Artiklen fortsætter under billedet)

'Kong' Henrik kommer snart i møntform. (Foto: Jens Dige)
'Kong' Henrik kommer snart i møntform. (Foto: Jens Dige)
 

God idé

Set fra et skatteydersynspunkt er det her en vældig god idé.

Da dronningen fyldte 70, ønskede hun – og fik – en nyanlæggelse af rosenhaven på Rosenborg. Den gave kostede 300.000 kroner, og Statsministeriet og Folketinget delte regningen mellem sig.

Annonce:

En ny mønt er ikke gratis, men de udskiftes alligevel løbende, så der er ikke tale om en egentlig udgift. Mønten med prins Henrik afløser således den 20-krone, der blev udgivet for fem år siden i forbindelse med dronning Margrethes 70-års fødselsdag, hvor dronningens portræt var udformet af billedhugger Lis Nogel.

Både den 20-krone og dens forgængere bevarer naturligvis deres værdi, selv om vi nu får en ny mønt.

Vellignende

Portrættet af prins Henrik, der er vellignende, men til gengæld nok ikke bygger på de seneste billeder af manden, er skabt af den litauisk-fødte billedhugger Linus Vaskavihaida.

Tættere kommer prins Henrik ikke på at få krone på i Danmark, men det er da også ganske tæt, og den nye mønt vil med sikkerhed også vise sig at være kontroversiel.

Således siger den kendte kongehus-ekspert Trine Villemann til Ekstra Bladet:

– Det her er jo helt ude i hampen. Prins Henrik har ikke nogen statsretlig funktion overhovedet, uanset hvad han selv drømmer om. Og nu skal vi så til at rende rundt med en tilfældig mands kontrafej i vores tegnebøger, tasker og så videre.

– Vorherre til hest, tilføjer hun.

Ingen kommentarer

Annonce:

Ekstra Bladet har forsøgt at få en kommentar fra hoffet, men kommunikationschef Lene Balleby meddeler, at det ikke har noget at sige om eventuelle fødselsdagsgaver inden selve dagen den 16. april.

Og det kan man måske nok forstå.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) og Folketingets formand Mogens Lykketoft (S), der sammen er de glade givere på folkets vegne, lader meddele, at de ikke vil interviewes om sagen, men at vi kan sende spørgsmål pr. mail.

I skrivende stund er de ikke vendt tilbage med svar. Ekstra Bladet vil forfølge sagen.

Bagsiden af mønten undergår i øvrigt også forandring. I dag er der tre løver og ni hjerter omgivet af en cirkelformet ramme under en krone, men da prins Henrik ikke har status som regent, har man været nødt til at lave mindre justeringer. Du kan se møntens bagside på dette link.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Hvor mange andre farlige forbrydere går rundt på fri fod ved ’en fejl’?
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: