Kongedømmet bliver ved det gamle

Saudi-Arabien: 79-årig krones efter 90-årig konges død

Her ses Saudi-Arabiens nye konge, den 79-årige Salman bin Abdulaziz, til G20-møde i Australien i november sidste år. (Foto: AP)
Her ses Saudi-Arabiens nye konge, den 79-årige Salman bin Abdulaziz, til G20-møde i Australien i november sidste år. (Foto: AP)

Saudi-Arabiens nye konge, den 79-årige Salman bin Abdulaziz, sværgede fredag i en tale til nationen, at han ville fortsætte den samme kurs som sin afdøde forgænger, kong Abdullah.

– Vi vil opretholde, med Guds hjælp, den samme kurs, som dette land har været på siden den nu afdøde kong Abdullah grundlagde den, siger Salman bin Abdulaziz på saudiarabisk stats-tv.

Kong Abdullah døde natten til fredag i en alder af 90 år. Der er ingen officiel dødsårsag, men Abdullah blev indlagt med lungebetændelse 31. december 2014 ifølge den saudiarabiske pressetjeneste.

Omtåget af demens
Det ultrakonservative kongedømme, der fortsat straffer med pisk og halshugninger, undertrykker kvinder og forbyder politiske partier fortsætter dermed med at sætte gamle mænd til at styre landet. Abdullah besteg tronen i 2005 i en alder af 81 år, og hans efterkommer er 79, hvilket tilsyneladende betyder helbredsmæssige udfordringer.

Rygterne om den nye kong Salmans helbred har svirret i årevis. For to år siden sagde en analytiker fra den amerikanske efterretningstjeneste CIA, Bruce Riedel, at Salman 'er blevet rapporteret som værende mere og mere syg ... og ofte ikke i stand til at tage sig af jobbet,' skriver Foreign Policy.

En anden amerikanske analytiker, Simon Henderson fra Washington Institute, har tidligere skrevet, at 'Salman optræder fokuseret, men hans bidrag er begrænset - den kommende konges hjerne er omtåget af demens.'

– Den nye konge er syg, siger professor på Aarhus Universitet, Mark Sedgwick, til Ekstra Bladet og uddyber:

– Tronfølgeordenen i Saudi Arabien er ikke, som vi kender den i Danmark og andre steder i Europa, hvor den ældste søn bliver konge. I Saudi Arabien følger de gamle islamiske og arabiske skikke, hvor man, teoretisk set, vælger den 'bedste' mand i kongefamilien. Det betyder, at man har et system, hvor man hele tiden producere gamle mænd til tronen, siger professoren.

Skjuler familiestridigheder
Valget foretages af et stort familieråd på 35 mennesker. Den afdøde kong Abdullah sikrede sig allerede før sin død, at familierådet ville vælge den 79-årige Salman som sin tronarving, men bag kulisserne kan der gemme sig et internt magtopgør

– Er der strid om tronen?

– Saudi Arabien har en slags familieråd, som afgør, hvem der skal overtage tronen. Det er klart, at der skal foretages nogle manøvre internt i familierne, siger Mark Sedgwick.

Nummer to i rækken er den 69-årige vicekronprins, Muqrin bin Adulaziz, og han har tilsyneladende mødt mere modstand i det kongelige familieråd end Salman. Men et potentielt intern opgør er ikke noget, den stolte kongefamilie ville vise udadtil.

– Jeg tror ikke, at de er skøre nok til at have et intern opgør om tronen. Læren er, at lige meget hvad du gør, så gør du det privat, og du skal ikke lade rivaliseringer ryste familiens styre, siger en tidligere diplomat til det britiske medie Guardian.

Var ligesom Islamisk Stat
79-årige Salman bin Abdulaziz overtager udfordringer som de fortsat faldende oliepriser, en potentiel ny Iran-støttet regering i Yemen, hvis tidligere Saudi-støttede regering netop er gået af, og krigen mod Islamisk Stat.

– Islamisk Stat vil ikke forsøge at invadere Saudi Arabien, men de er en trussel mod regeringens status. For 150 år siden var Saudi Arabien ligesom Islamisk Stat er i dag, siger professor Mark Sedgwick.

– De var puritanere, som halshuggede ikke-troende. Nu gør Islamisk Stat, som de gjorde, og de kan derfor være en trussel mod Saudi Arabiens legitimitet.

Tidligere truede Det Arabiske Forår kongedømmet, fordi det medbragte muligheden for liberalisering og demokrati i Saudi-Arabien.

– Hvis din nabo, som eksempelvis Egypten, vil have folkestyre, så vil dine egne landsmænd måske også have folkestyre. Men Det Arabiske Forår er slut, så de udfordringer er ikke så store mere, siger Sedgwick.

Langt størstedelen af den saudiarabiske befolkning er under 25 år gamle.

0 kommentarer
Vis kommentarer