Kongen af skadedyr: Derfor er rotten så vild

Rotter er her, der og alle vegne, og det er der en grund til. Det er et skadedyr, der har nogle fysiske fordele, der gør, at den er svær at bekæmpe, siger rotte-konsulent ved Naturstyrelsen

Hør mere om rotter her

Man skal ikke skue hunden på hårene, og det samme gælder for rotten. For selvom den har blød, busket pels, blanke mørke øjne og en lille rynket snude, så er det også en bakterie-bombe af en anden verden, som kan pulverisere huse, og smitte mennesker med dødelige sygdomme.

- Rotterne ødelægger og æder for millionbeløb, og så smitter de med dødelige sygdomme, hvilket gør dem til et skadedyr, siger Kirsten Søndergaard, der er rotte-konsulent ved Naturstyrelsen.

Den lille superhelt
Men selvom rotten laver skader for millioner, og smitter mennesker med dødelige sygdomme, så er den lille fætter ifølge Kirsten Søndergaard også lidt af en superhelt, når det kommer til fysikken. Den kan blandt andet blive lille, bære tungt og springe langt.

- Rotter kan springe over en meter, de er dygtige svømmere, de kan løfte op til 1,2 kilo, gnave gennem alt, der er blødere end jern, komme igennem huller på et par centimeter og så er de forsigtige, hvilket gør dem svære at fange, siger Kirsten Søndergaard til Ekstra Bladet. 

Nogle rotter er blevet så store som katte, men de har også en lidt anden kost end de rotter vi kender i Danmark.

(Artiklen fortsætter under billedet)

Foto: EB TV
Foto: EB TV
 

Rotte-konsulenten fortæller i den forbindelse, at en rotte for eksempel kan løfte en rist på badeværelset, hvis den ikke er skruet ordentligt på, og at rotterne er forsigtige, når det kommer til fælder.

Rotter har desuden den egenskab, at de kan huske, hvad de har spist inden for cirka syv timer. Det betyder, at når de spiser noget nyt, så starter de med at spise en smule, og så venter de, og ser om de bliver syge af det. Hvis ikke spiser de videre. Det er grunden til, at rottegift er designet til at virke efter en længere sum tid.

- Jo længere tid, jeg har arbejdet med rotterne, jo mere respekt har jeg fået for dem, siger rotte-konsulent Kirsten Søndergaard.

Grafikken er fjernet på grund af opdateringer på sitet.

Så vilde er rotterne
Som rottefænger har Ulrik Nørregaard set lidt af hvert, når det kommer til rotter. Han har arbejdet ved Rentokil Skadedyrskontrol i cirka 6 år, og har haft nogle meget nære oplevelser med de giftige krabater. Til Ekstra Bladet fortæller han sine historier:

(Artiklen fortsætter under billedet)

Foto: EB TV
Foto: EB TV
 

- Den vildeste episode var, da jeg kom ud til en 210 kvm ejendom, hvis vægge på alle planer var pulveriserede. Alt isolering var væk, fordi rotterne havde haft fri adgang til huset gennem to ødelagte brønde til huset. Der boede både rotter og unger i væggene, og huset skulle strippes fuldstændigt, som tog omkring et år.

- Et andet job, som jeg husker tydeligt, var da jeg kom ud til et 4 kvm rum, hvor faldstammen var gået i stykker. Her boede rotterne i en lang periode i papkasser. Da jeg kom ind, blev de aggressive, fordi de ville ud, og når rotter bliver aggressive, så kan de finde på at hvæse. De løb rundt om benene på mig, og så er det, at man skal passe på, at de ikke løber op i buksebenet. Jeg skød alle otte rotter med min luftbøsse.

- Jeg har oplevet et tilfælde på 3. sal, hvor rotterne havde bidt sig ud af plasticrøret under køkkenvasken. De boede længe i soklen, uden beboerne lagde mærke til det. Nogle gange kan rotterne komme rigtig langt op - også længere end på tredje sal.

Antallet af rotte-anmeldelser var stigende i 2015, og det kan der være flere årsager til.

6 kommentarer
Vis kommentarer