Kontakttallet er stabilt

Sundhedsminister Magnus Heunicke har netop meldt ud, at kontakttallet i dag er beregnet til 1,1. Det er det samme som i sidste uge

Foto: Ritzau Scanpix
Foto: Ritzau Scanpix

Kontakttallet i Danmark er stadig 1,1 og ligger dermed på et stabil niveau, ligesom epidemien vurderes til at være i svag vækst.

Det skriver sundhedsminister Magnus Heunicke til Ekstra Bladet.

Et kontakttal betyder, at 100 smittede med coronavirus i gennemsnit vil videregive smitten til 110. Og dermed er den samlede smitte i Danmark svagt stigende.

23. marts blev kontakttallet udregnet til at ligge på præcis samme niveau.

Den næste fase i genåbningen af Danmark bliver udrullet efter påske, hvor blandt andet de liberale erhverv får lov til at åbne. Derudover kan flere børn og unge komme i skole.

Her er aftalen

Mandag er der indgået en politisk aftale for genåbningen af Danmark.

Aftalen betyder blandt andet, at flere elever kan vende mere tilbage i skole, og at en række liberale serviceerhverv kan få lov til at genåbne.

Læs her, hvad der forventes at åbne fra 6. april:

* I grundskolen åbnes der for, at 5. – 8.-klasse kan vende tilbage med 50 procent fysisk fremmøde. Det vil sige hver anden uge.

* På ungdoms- og voksenuddannelser åbnes der for, at eleverne kan vende tilbage med 50 procent fysisk fremmøde.

* På de videregående uddannelser kan afgangsstuderende på uddannelser med mange praksiselementer vende tilbage med 50 procent fysisk fremmøde.

Alle øvrige studerende på de videregående uddannelser kan vende tilbage med 20 procent fysisk fremmøde. Uddannelsesinstitutionerne forudsættes i den forbindelse særligt at prioritere de studerende på første år.

* Liberale serviceerhverv som frisører kan genåbne. Der vil gælde krav om anvendelse af mundbind eller visir samt retningslinjer for smitteforebyggelse. Der vil endvidere være krav om anvendelse af coronapas.

* Almindelig handel i blandt andet indkøbscentre, stormagasiner og arkader med et areal på 15.000 kvadratmeter eller derunder kan genåbne - dog først fra 13. april. Genåbningen gælder ikke for de biografer, restauranter, caféer og lignende, som er lokaliseret i eksempelvis indkøbscentret.

Der vil gælde arealkrav og krav om mundbind eller visir samt retningslinjer vedrørende afstand, hygiejne og tiltag, der skal modvirke ophold i blandt andet fællesarealer, herunder afskærmning af bænke og stole.

* De tiltag og restriktioner, der ikke lempes 6. april og 13. april, forlænges til og med 20. april.

Kilde: Regeringen.