Kontanthjælpshammeren rammer med 1.300 kroner

De 33.000 danskere som rammes af kontanthjælpsloftet kommer i gennemsnit til at miste 1.300 kroner om måneden

Følg Samfund

1.300 kroner om måneden.

Så meget kommer hver enkelt kontanthjælpsmodtager i gennemsnit til at miste som konsekvens af det nye kontanthjælpsloft, der træder i kraft 1. oktober. Det oplyser Beskæftigelsesministeriet til Avisen.dk

Formand for Børnerådet, Per Larsen, mener, at de enkelte familier godt kan mærke konsekvenserne af at have 1.300 kroner mindre at gøre godt med om måneden.

Læs også: 16-årige Helenes mor er på kontanthjælp: 'Det er ubehageligt'

- Hvis man har behov for 1.300 kroner for at få det mest nødvendige, men ikke har dem, så er det slemt. Det kan udelukke børn fra at gå med til børnefødselsdage - eller endnu værre, at de ikke kan holde deres egen fødselsdag. De kan ikke deltage i udflugter, fritidsarrangementer eller gå til en sport, siger Per Larsen.

De 1.300 kroner om måneden - eller 15.600 om året - dækker dog over nogle meget store udsving alt efter hvordan ens familiesituation er.

Læs også: Socialrådgiveren Sara lækker oplysninger anonymt: Jeg har ikke andet valg

Eksempelvis har en enlig mor på kontanthjælp med ét barn i dag et såkaldt rådighedsbeløb på 9.700 kroner om måneden. Med det nye loft vil hun have 7.400 kroner til familien hver måned. Altså en nedgang på 2.300 kroner.

Tager man en enlig mor på kontanthjælp med fire børn, må hun fremover klare sig for 4.300 kroner mindre om måneden.

I den anden ende af skalaen vil en enlig uden børn slet ikke blive skåret i sit månedlige rådighedsbeløb.

Beskæftigelsesministeriet kan ikke oplyse hvor mange af de 33.000 kontanthjælpsmodtagere, som henholdsvis kommer til at miste hvor meget.

Læs også: Nye Borgerlige om kontanthjælp: 'Systemet skal laves om'

Organisationer er stærkt bekymrede
Flere organisationer er stærkt bekymrede for kontanthjælpsloftets økonomiske konsekvenser for de enkelte familier, når der pludselig bliver skåret 1.300 kroner eller mere af det månedlige budget.

- Vi har en frygt for, at regningen havner hos børnene. Når familier skal prioritere i en i forvejen anstrengt økonomi, er det næsten uundgåeligt, at man også er nødt til at skære i nogle af de ting, som børnene har behov for. Børnene risikerer at komme til at lide nogle afsavn, som gør at de trives dårligt, siger formand for Børnerådet, Per Larsen.

Læs også: Pernille Skipper tæt på gråd: Kontanthjælpsmodtagere er desperate

Mødrehjælpen er også bekymret for de økonomiske konsekvenser.

- Vi møder jo mange, der mister langt mere end 1.300 kroner. Omkring 3.000 kroner. Uanset beløbets størrelse, vil det for nogle betyde, at de ikke længere har råd til at betale deres husleje. At familien måske er tvunget til at flytte langt væk fra der, hvor børnene har deres hverdag. De skal ikke bare flytte til en mindre lejlighed, men også langt væk fra skolen og kammeraterne. Måske skal de også flytte væk fra en samværsforælder, fra familie og andre omsorgspersoner i deres liv. Man river en masse små mennesker op med rode, siger Mads Roke, direktør i Mødrehjælpen.

Flere børn bliver fattige
Mads Roke forklarer, at mange børn af kontanthjælpsmodtagere allerede lever med store afsavn i hverdagen.

- De går ikke til fritidsaktiviteter efter skole, de tager ikke med kammeraterne i biografen, de inviterer ikke selv til børnefødselsdag. Med kontanthjælpsloftet vil endnu flere børn, end vi allerede har i dag, opleve at være fattige ifølge den tidligere gældende fattigdomsgrænse. Det betyder, at flere børn kommer til at opleve flere af fattigdommens følgevirkninger, som social isolation, mobning og vanskeligheder i skolen, siger Mads Roke.

Kontanthjælpsloftet er et loft over den økonomiske støtte til kontanthjælpsmodtagere - i form af boligydelse og særlige ydelser. Regeringens argument er, at ledige skal have større økonomisk incitament til at tage et arbejde.

Nedgangen i det gennemsnitlige rådighedsbeløb på 1.300 kroner om måneden er en smule mindre end de 1.450 kroner, som Beskæftigelsesministeriet havde forventet, at tallet ville blive.

Læs også: Rikke er på vej ud af kontanthjælpen: Min søn er så stolt af mig

Seneste nyt

Benny bekræfter vores bange anelser om regeringen

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.