Kontrol snart klar med svar: Derfor lugtede juleænder af prut

Fødevarestyrelsen regner meget snart med at have et svar på, hvorfor juleænderne fra Dansk And var gået i fordærv

(POLFOTO)
(POLFOTO)

Over 300 danskere har klaget til Fødevarestyrelsen over de ildelugtende ænder fra Dansk And A/S, som siden har vist sig at være fordærvede. Dansk And A/S trak siden alle juleænderne tilbage. Nu venter man så på undersøgelserne, der skal vise, hvorfor de frosne fugle 'lugtede af prut', som en af de uheldige købere sagde.

Ifølge chefen for kødkontrollen hos Fødevarestyrelsen regner man med at få svar på prøverne i dag eller i morgen.

- I det her tilfælde går virksomheden selv ind, men ellers går vi ud og snakker med virksomheden for at finde ud af, hvor det er gået galt henne. Det er formentlig i køleprocessen, siger Jens Dissing, chef for kødkontrollen.

(Arkivfoto: Polfoto) Samfund Inger købte rådne ænder: Det lugtede af prut i hele køkkenet

Fødevarekontrollen ved nu, hvorfor Dansk And A/S' ænder lugtede fælt (Polfoto) Samfund Fødevarekontrollen afslører: Derfor stinker ænderne

Den 27. december tilbagekaldte Dansk And A/S alle ænder, der er blevet produceret i perioden 9.-21. december 2015.

Uvelkomne bakterier er usandsynligt
Dansk And A/S har selv besluttet at teste deres ænder for uvelkomne bakterier. Disse prøver er sendt til et statsautoriseret laboratorium. Men det er ikke der, Jens Dissing regner med at finde svaret.

- Virksomheden har fra dag ét testet for bakterier, så at der skulle være en multiresistent bakteriekultur på slagteriet, kan jeg ikke se holdbarheden af. Der har aldrig været en positiv prøve på slagteriet.  

Hele kæden undersøges
Fødevarestyrelsen har ikke nogen krav om, at en virksomhed skal teste for bakterier. I stedet går kødkontrollen ind og undersøger virksomhedens logs over temperaturmålinger.

- Vi går alle deres logs og filer igennem. I forbindelse med egen-kontrol skal man hele tiden kunne dokumentere på nogle udvalgte målepunkter, at man holder temperaturen på det rigtige niveau. Der kan man se, hvis der er en voldsom stigning på et tidspunkt på en bestemt dag. Er der en stigning, har der nok været noget galt den dag. Så går man bagud og ser på, hvornår stigningen blev målt. Måske blev det målt, lige inden det blev pakket i kasser, og så går vi tilbage og spørg, om der er noget, der er sket i processen forud for, at det blev pakket. Vi går hele tiden tilbage og tjekker hele produktionskæden, siger Jens Dissing.

Uheldigt tidspunkt
Hvis ikke de finder et svar i Dansk And A/S's filer og målinger, så går Fødevarestyrelsen videre. Det næste ville være at tjekke transporten og derefter stedet, hvor ænderne blev modtaget.

Ifølge Jens Dissing sker sådanne sager nogle gange om året.

- Som regel opdager virksomhederne det selv, inden deres varer kommer ud. I forhold til det antal varer, Dansk And A/S har produceret, så er det ikke et usædvanligt stort antal, det er gået galt med. Der er jo kommet mange tusinde ænder igennem produktionen.

De dårlige ænder skabte dårlige julestemning i mange danske hjem, da man pludselig stod uden mad.

- Det er selvfølgelig stadig meget alvorligt for dem, der enten var kommet til at spise anden eller som skulle have fejret juleaftenen med at spise anden. Det kunne nok ikke have været et værre tidspunkt, siger chefen for kødkontrollen.

(Polfoto) Samfund Raser over dårlige juleænder: Nu står den på leverpostejsmadder

Rasmus Tantholdt måtte ud og trylle for at få sul på bordet juleaften. Foto: All Over Danske kendte TV2-reporter: Efter de 'sure' ænder - panikkøbte frossen and og flæskestege

Fødevarestyrelsen mener, at Dansk And A/S har handlet helt efter bogen. (Polfoto) Samfund Fødevarestyrelsen har fået 300 klager om sure ænder

(Polfoto) Samfund Efter juleskandale: Kæmpe tilbagetrækning af ænder

38 kommentarer
Vis kommentarer