Kontrolbesøg afslører fejl: Elsikkerhed halter hos pizzeriaer

Ved et kontrolbesøg hos 197 danske pizzeriaer og grillbarer havde kun 13 helt styr på elsikkerheden

Hos mange pizzeriaer og grillbarer har der været defekte eltavler, som øger risikoen for at få stød. (Arkivfoto) Foto: Sophia Juliane Lydolph/Ritzau Scanpix
Hos mange pizzeriaer og grillbarer har der været defekte eltavler, som øger risikoen for at få stød. (Arkivfoto) Foto: Sophia Juliane Lydolph/Ritzau Scanpix
Følg Samfund

Kun 13 ud af 197 pizzeriaer og grillbarer havde helt styr på elsikkerheden, da Sikkerhedsstyrelsen var på kontrolbesøg hos dem.

Det oplyser styrelsen i en pressemeddelelse.

77 steder har fået påbud om at rette op på konkrete forhold, mens 108 steder er blevet vejledt i, hvordan de kan gøre elinstallationerne lovlige.

Typiske fejl har været, at der mangler jordforbindelse til køkkenmaskiner eller andre elprodukter, forklarer kontorchef Søren Assenholt Muff fra Sikkerhedsstyrelsen.

- Beskyttelseslederen sørger for jordforbindelse og sørger for, at strømmen bliver afbrudt, hvis der er fejl i et elprodukt.

- Det er en sikkerhed mod at få alvorlige stød, hvis der er fejl på ovnen eller røremaskinen.

- Og det er ekstra vigtigt på en arbejdsplads, hvor der er flere brugere af udstyret, og hvor slid og belastning af udstyret er væsentligt større end i et privat køkken, siger han i pressemeddelelsen.

Andre typiske fejl har været elmateriel, der er slidt og defekt. Der har også været mange eksempler på eltavler, der har haft revner eller helt manglet afdækning. Mange steder var eltavlerne heller ikke mærket korrekt.

- Slidt materiel og revnede eltavler betyder i mange tilfælde, at det er muligt at få fingrene ind i strømførende dele, så der er risiko for at få stød, siger Søren Assenholt Muff fra Sikkerhedsstyrelsen.

Sikkerhedsstyrelsen har kun været forbi en andel af pizzeriaerne og grillbarerne i Danmark.

Ifølge Danmarks Statistik var der i 2020 samlet 3647 virksomheder i branchen, der foruden pizzeriaer og grillbarer tæller blandt andet isboder, pølsevogne og madboder.

Seneste nyt

Ekstra Bladet har givet statsministeren en lys idé

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.