Kontroversiel bygning fejrer 100 år: Truet af nedrivning

Nordisk Film fejrer i denne weekend 100 års fødselsdag for deres ældste biograf Palads. Bygningen står til at blive revet ned, hvilket har delt københavnerne

Foto: Jonas Olufson
Foto: Jonas Olufson

Alle kender den, de fleste har besøgt den og alle har en holdning til den.

Nu fejrer københavner-biografen Palads 100 år. Men den ikoniske biograf kan snart være fortid i hovedstaden, efter et nyt byggeprojekt har fået grønt lys af Teknik- og Miljøudvalget i København til at forsætte.

- Vi kommer ikke til at slippe Palads medmindre, vi står med noget, der er mindst lige så godt og ikonisk, siger Asger Flygare Bech-Thomsen direktør i Nordisk Film Biografer, som ejer den pastel-farvede bygning i København.

Biografen har netop åbnet for formiddagens forestillinger, og gulvet knaser stille i spildte popcorn.

I anledning af den store runde dag deler en ung medarbejder lystigt ud af de poppede majs.

Delte vandene
Bygningen blev for 30 år siden udråbt til at skulle rives ned for første gang. Og den har delt københavnerne i to lige siden den berømte kunstner Poul Gernes brugte hele farvepaletten på faceaden.

- Vandene delte sig om Palads i 1989, da Poul Gernes lagde farver på bygningen. Enten elskede man den i hvid, eller også elsker man den med farver på, siger Asger Flygare Bech-Thomsen. (Artiklen forsætter under billedet)

Kunstneren Poul Gernes foran Palads ved åbningen af det nye hus. Foto: Steen Møller Rasmussen
Kunstneren Poul Gernes foran Palads ved åbningen af det nye hus. Foto: Steen Møller Rasmussen
 

Forældet
Foran Palads står nogle rustfarvede skulturer, bag Vesterports Stations jernsveller og ved siden af Axelborgs grå facade, der skærer i kontrast til biografens pastel-farver.

Hos Nordisk Film er man glade for bygningen, men mindre glade for 17 biografsale, som hver dag viser film. 

- Hvis man ser en stille film i den ene sal, så kan man høre buldrer og brag fra en Marvel film i den anden sal, når subwooferen kører for fulde drøn, siger direktøren. (Artiklen forsætter under billedet)

Dyr dame
De seneste år har man renoveret det gamle hus på Axeltorv, og skudt mange penge i den gamle bygning, der kræver en del at vedligeholde.

- Sandheden er, at vi bruger mange penge på den. I 2010 reetablerede vi hovedtrappen inde i bygningen.

- Der er smidt mange penge i den, og der skal forsat smides mange penge i den for at holde den kørende, forklarer Asger Flygare Bech-Thomsen.

Men han tvivler på, at københavnerne mister biografen lige foreløbig.

- Det har været klart i 30 år, at Palads ikke har været tidssvarende som biograf. Men nu står vi her og fejrer 100 års fødselsdag. Mon ikke vi har Palads lidt flere år endnu, siger han.

Palads historie

Nedslag i Palads' 100-årige historie

  • Frem til 1911: Københavns oprindelige hovedbanegård ligger på grunden, hvor Palads Teatret i dag ligger.
  • Ca. 1912-1916: Den gamle hovedbanegård fungerer i nogle år som biograf, indtil bygningen blev revet ned og erstattet af det nuværende Palads Teater.
  • 1918: Den nuværende Palads-bygning står færdig som biograf. Biografen rummer én stor sal med plads til lidt over 1500 gæster.
  • 1929: Den 4. marts har den første danske talefilm premiere i Palads. Billetpriserne lå på hh. 1,05, 1,40 og 1,75 kr.
  • Under Anden Verdenskrig huser Palads en bar, der er populær blandt tyske soldater under navnet Deutsches Ecke. Efter befrielsen bliver baren meget besøgt af engelske soldater og skifter hurtigt navn til British Corner.
  • 1978: Palads får en gennemgribende renovering og hele 12 nye sale.
  • 1989: Kunstneren Poul Gernes udsmykker Palads med de velkendte spraglede farver, som mange københavnere hurtigt danner sig en mening om. Til indvielsen spiller Shu-Bi-Dua koncert fra bygningens tag og tiltrækker 20.000-25.000 mennesker.
  • 2010: Palads' foyer bliver opgraderet med bl.a. ny hovedtrappe, som laves i respekt for den gamle klassiske hovedtrappe. Der bliver også lavet en ny større kiosk og nyt café-område.
  • 2018: Palads fylder 100 år den 26. januar.

Kilde: Nordisk Film

Bevar min fars værk

Ulrikka Gernes er datter af Poul Gernes. Hendes far udråbte hende til sjakbas i sommeren 1989, da de sammen malede Palads. Foto: PR foto
Ulrikka Gernes er datter af Poul Gernes. Hendes far udråbte hende til sjakbas i sommeren 1989, da de sammen malede Palads. Foto: PR foto

I 1989 kravlede en 23-årig Ulrikka Gernes rundt på stilladserne sammen med sin far, Poul Gernes, da de malede bygningen sammen.

- Jeg har en personlig historie med bygningen, fordi min far har lavet den. Og jeg har været med til at udføre udsmykningen af den. Men jeg mener også, at jeg er i stand til at abstrahere for det.

- Den er fuldstændig unik, og det har man ikke i andre byer. Palads er et symbol på, at man godt kan tænke anderledes. Og derfor er det enormt vigtigt, at vi bevarer den, siger forfatter Ulrikka Gernes.

Mange københavnere er ikke glade for Palads og mener, at den skal rives ned, hvorfor skal den bevares?

- Jeg bliver helt forskrækket over mig selv, når jeg får en følelse af, at det skal man ikke lave om på, fordi jeg tænker, at jeg er ved at blive en gammel dame, der er bange for forandringer. Men jeg tror faktisk, at vi aldrig vil få noget, der er så unikt igen.

- Jeg tror, at det vil være et kæmpe tab, hvis vi mister Palads bygningen. Og det tror jeg ikke, fordi jeg er en gammel dame. Men vi har behov for noget anderledes i bybilledet, siger hun.

Enige Københavnere: Behold Palads

Hvad syntes du om Palads?

Foto: Jonas Olufson
Foto: Jonas Olufson

Elise Dengsøe. 23 år, skal se filmen 'Wonder':

- Den har helt klart charme, og det er jo en meget gammel bygning. De må endelig ikke rive den ned, det vil være virkelig synd, hvis man fjerner sådan en flot bygning. Man kan sige meget om den, men den skiller sig ud, og det kan jeg godt lide, siger Elise Dengsøe.

Foto: Jonas Olufson
Foto: Jonas Olufson
 

Anne Jakobsen, 51 år, og Dennis Jakobsen, 14 år, skal se filmen 'Jumanji':

- Palads ligger centralt i København, og der er gode muligheder for at finde et sted at spise i nærheden. For mig står den som noget specielt, fordi den altid har ligger her. Den er festlig, og det kan jeg godt lide, siger Anne Jakobsen.

Foto: Jonas Olufson
Foto: Jonas Olufson
 

Anna Porse, 45 år, og Anders Freddy, 9 år, skal se filmen 'Jeg er William':

- Jeg har godt hørt om, at man måske skal rive Palads ned. Jeg syntes, at man skal beholde den. Men den kan godt trænge til at blive shinet op. Lige nu er det mest popcorn-land. Hvis man river den, skal de bygge noget andet, som byen ikke har i forvejen, siger Anna Porse.

Foto: Jonas Olufson
Foto: Jonas Olufson
 

Kasper Bai, 43 år, Thøger Lund Sørensen, 40, og Morten Binderup, 42 år, skal se fimen 'Star Wars: The last jedi':

- Den har måske lidt for friske farver, men det har også sin charme. Hvis de skal bygge en ny, må den gerne have farver, men gerne skruet lidt ned, siger Morten Binderup.

- Jeg kan godt lide Palads. Den skiller sig ud i forhold til resten af København. Resten af byen er efterhånden kun beige, røde mursten og glas-facader. Den skal bevares, siger Thøger Lund-Sørensen.