Kontroversiel hjemmeside vækker vrede: - Stærkt problematisk

En hjemmeside guider mødre i, hvordan de kan snyde sig til fuld forældremyndighed. Den blev lukket sidste år med en opsigtsvækkende forklaring fra den mystiske bagmand, men nu er den tilbage

Denne hjemmeside skaber vrede. Foto: Screendump
Denne hjemmeside skaber vrede. Foto: Screendump
Følg Samfund

Ved du noget?

Indsend billede el. video

Maks. 5MB

En drejebog for mødre i, hvordan de får smidt faderen ud af børnenes liv og får fuld forældremyndighed ved at lyve og bedrage retsvæsenet.

Det er, hvad man møder, når man klikker ind på Morsmanual.dk. Hjemmesiden vakte sidste år stor harme hos en far, som BT havde talt med.

Efterfølgende kunne Ekstra Bladet berette, at hjemmesiden var et falsum skabt af - angiveligt - en fortvivlet far, som kaldte sig selv for Linda Kallerup Vangede, der hævdede selv at have været udsat for grov chikane af moderen til sit barn.

Hans formål med manualen var derfor at give eksempel på, hvordan nogle mødre agerer i familieretssager, og hvor dårlig systemet behandler mænd i disse.

Men denne disclaimer var kun at finde på siden i få dage. Herefter blev den lukket.

Nu er den oppe at køre igen, men 'Lindas' bekendelse er pist væk. Det får nu en familierådgiver til at advare mod hjemmesiden.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Denne guide til at få fuld forældremyndighed vækker især vrede hos Børns Tarv. Foto: Screendump
Denne guide til at få fuld forældremyndighed vækker især vrede hos Børns Tarv. Foto: Screendump

Skab konflikt
Morsmanual.dk lyder det blandt andet, at en konflikt typisk gavner moderen, hvis hun ønsker fuld forældremyndighed.

Derefter får moderen en detaljeret hjælp til, hvordan hun optrapper en sådan konflikt:

'Det kan i sådanne tilfælde komme dig til gavn, at anlægge en gennemgående passiv taktik, hvor du aldrig frivilligt indgår aftaler med faren. Således tvinges faren til at rette henvendelse til Familieretshuset hver gang han ønsker en aftale, en revidering eller en ændring til en eksisterende samværsaftale - og på den vis kan du dokumentere konflikt, for: 'Du og faren kan jo ikke blive enige''.

'Dermed kan man som forælder altså godt optrappe konflikten, og samtidig være den forælder som har gavn af konflikten'.

Der opfordres blandt andet også til, at mødre søger børnebidrag.

'Ved at gøre det, sikrer du dig en indtægt - og svækker samtidig faren økonomisk'.

Ingen steder er det muligt for læseren at gennemskue, at der her er tale om en hjemmeside, hvis formål er at udstille, hvordan der kan bruges beskidte kneb i familieretssager.

Til gengæld kan man finde statistikker, grafer og ekspertudsagn om retsvæsenet, der skal få siden til at fremstå troværdig.

Problematisk
Hos Børns Tarv, der rådgiver i familiesager, er psykoterapeut og familierådgiver Daniel Guldmand decideret rystet over sidens eksistens i sin nuværende form, uanset hvilket motiv der ligger bag.

- Jeg synes, at det er stærkt problematisk. Jeg mener sågar, at der burde være nogle sanktioner imod den her side. Det er én af de største tragedier at opleve at miste kontakten til et barn. Jeg har selv repræsenteret Danmark ved en international konference med førende eksperter i Stockholm i 2018, hvor jeg fortalte, hvad det betyder for et menneske at blive fremmedgjort langsomt og systematisk fra sin relation til sit barn. I store dele af verden er dette faktisk ulovligt.

- Det er vigtigt, at der kommer noget mere fokus på det her problem, siger han til Ekstra Bladet.

Familierådgiveren medgiver, at systemet ikke er gearet til at håndtere konflikter i familiesager, og derfor er siden et farligt værktøj for svage sjæle:

- Det er ikke onde mennesker, som sidder inde i Familieretshuset, men de har ikke kompetencer til at løse konflikter. Hvis en mor eksempelvis sidder med sin advokat og laver en konflikt, kan faren ikke få en 7/7-ordning med sit barn, selvom han måske kan dokumentere, at moren ikke vil udlevere barnet eller kalder ham nedværdigende ting. Så vil de fastholde, at der er en konflikt.

- Derfor er den manual rigtig dårlig. Det er ikke okay at udforme guidelines til, hvordan man kan opretholde en konflikt.

Konfrontation med 'Linda'

Ekstra Bladet har været i dialog over mail med den anonyme person bag Morsmanual.dk. Her fastholder vedkommende i et længere skriv, at hjemmesidens formål er at vise, at familieretssystemets tager klart parti.

'Hvis du spørger til min personlige holdning, så skal jeg gerne fortælle, at jeg synes det er etisk HELT i hegnet, at man tillader en praksis, hvor en konfliktoptrappende forælder kan fjerne en velfungerende forælder fra barnet, men hvis der ikke er en lov imod det - ja, så er det jo principielt lovligt. Sådan fungerer et demokrati jo', skriver personen.

- Er du ikke med til at skade fædre med sådan en hjemmeside?

'Den viden, jeg fremlægger på hjemmesiden, kan anvendes af både mænd og kvinder - fædre som mødre. Hvad man som forælder derefter vælger at bruge den viden til, falder under det personlige ansvar. Det er op til forældrenes egen samvittighed, og de er fuldt ud selv ansvarlige for deres handlinger'.

- Ser du ikke en fare for, at en mor kan klikke ind på din side og benytte sig af de ting, du skriver?

'Jeg er med på at en forælder kan vælge at benytte sig af metoderne, men som sagt, så må det simpelthen være et personligt ansvar hvad man vælger at gøre med den viden, man har tilegnet sig. Vi kan da ikke rende og holde forældrene i en uvidenhed omkring det familieretssystem, de er på vej ind i'.

- Hvis du gerne vil vise, hvordan nogle mødre ifølge dig bruger beskidte tricks til at få fuld forældremyndighed, hvorfor skriver du så ikke det?

'Forældrene må ikke fremlægge sagsdetaljer om deres egen sag, fordi det er en overtrædelse af straffelovens §264D om privatlivskrænkelse. Således har man juridisk fået skabt en lukket boble omkring det familieretslige system: Ingen inde i systemet kan få informationer ud - og ingen udefra kan kigge ind i systemet. Derfor har de fleste almindelige danskere en opfattelse af, at tingene kører som de skal, for de ved simpelthen ikke, hvor galt det står til, og de har ingen mulighed for at tilegne sig viden om det'.

- Hvorfor er der ingen info om, hvad hensigten med hjemmesiden er?

'Hensigten med hjemmesiden er at formidle de smuthuller der er i familieretssystemet - og  det agter jeg sådan set at blive ved med, indtil de retter op på det. Det er ikke umiddelbart min opfattelse, at den hensigt kræver nogen særlig yderligere forklaring'.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

En fuldtonet skandale