Kontroversielt kæmpe-skib sejler forbi Danmark

Det nukleart drevne russiske fragtskib, Sevmorput, passerer dansk farvand fra torsdag til lørdag. Et kæmpe skib med en kontroversiel historie

Kom tættere på det enorme tankskib. Video: Shutterstock.

Der findes kun få skibe af den slags i verden, og mellem torsdag og lørdag er der mulighed for at se det i Danmark.

Ifølge Beredskabsstyrelsen og Forsvaret skal de 260 meter lange skib passere Danmark i løbet af de næste tre dage, og det bliver fulgt tæt af de danske myndigheder.

Og det er ikke hvilket som helst skib, der kommer forbi.

Sevmorput er efterhånden en gammel dame, der blev bygget i 1988. Dengang havde Sovjetunionen brug for en pålidelig måde at transportere våben og store laster i norden.

Derfor kom de frem til, at en nukleart drevet skib var vejen frem.

Det er denne ældre dame, der skal forbi Danmark. Foto: Ritzau Scanpix
Det er denne ældre dame, der skal forbi Danmark. Foto: Ritzau Scanpix
 

Allerede i 80'erne var der problemer med skibet, da store havne i den østlige den af Rusland nægtede at tage i mod skibet, fordi der havde været meldinger om en nødsituation på skibet.

Senere havde det også problemer med at få lov til at sejle ind i Vancouver i Canada, fordi byen ikke ville tage nogle chancer, hvis der opstod problemer med skibets atom-reaktor.

Flere gange op gennem 1990'erne og 2000'erne har myndighederne været tvunget til at lægge skibet til kaj, og i 2012 kom dødsstødet fra Rusland. De ville sælge skibt til skort.

Men bare et år efter havde de russiske myndigheder fortrudt, og siden da har det været funktionsdygtigt.

130 kommentarer
Vis kommentarer