Annonce:
Annonce:

Kræftpatienter venter på behandling: - Helt urimeligt

Hvis du bliver diagnosticeret med brystkræft og bor i Region Nordjylland, er der større chance for, at du bliver behandlet til tiden, end hvis du har adresse øst for Storebælt. Det kan have alvorlige konsekvenser for patienterne

Især to regioner sakker bagud, når det kommer til at overholde de såkaldte forløbstider ved behandling af brystkræft. Foto: Rasmus Flindt Pedersen
Især to regioner sakker bagud, når det kommer til at overholde de såkaldte forløbstider ved behandling af brystkræft. Foto: Rasmus Flindt Pedersen
Annonce:
Følg Samfund

Har du oplevet at vente for længe på kræftbehandling? Kontakt journalisten her.

Hvis du er en af de tusinder af danskere, der hvert år bliver diagnosticeret med brystkræft, har din adresse betydning for, hvor længe du skal vente på behandling.

Der er nemlig stor forskel på, hvor gode landets regioner er til at overholde de såkaldte forløbstider. Det viser de nyeste tal for tredje kvartal af 2022 fra Sundhedsdatastyrelsen.

Forskellen på regionerne udgør ifølge direktør i Kræftens Bekæmpelse Jesper Fisker et 'meget alvorligt' problem.

- Det er helt urimeligt, at det skal afhænge af, hvor man bor, om nogle helt afgørende aftaler om behandlingstid bliver overholdt, siger Jesper Fisker.

Annonce:

Mislykkedes i 75 procent af tilfældene
Forløbstider dækker over antallet af dage, man anbefaler, at der maksimalt går, fra man bliver henvist hos lægen ved mistanke om kræft, til man eksempelvis bliver opereret eller får kemoterapi eller stråling.

For brystkræft, som er den mest udbredte kræftform blandt kvinder, er den anbefalede tid, der bør gå før operation, 27 dage.

Men i Region Sjælland og Region Hovedstaden bliver denne anbefaling langtfra altid overholdt. Faktisk mislykkedes det i den seneste periode i hele 68 procent af tilfældene i førstnævnte region og 75 procent i sidstnævnte. I Region Sjællands tilfælde er antallet endda faldet med hele 10 procentpoint siden andet kvartal.

For begge regioner gælder det, at den længere ventetid især skyldes mangel på personale.

Jesper Fisker, administrerende direktør hos Kræftens Bekæmpelse. Foto: Ditte Valente/Kræftens Bekæmpelse
Jesper Fisker, administrerende direktør hos Kræftens Bekæmpelse. Foto: Ditte Valente/Kræftens Bekæmpelse

Det kan have store konsekvenser, når den anbefalede behandlingstid ikke overholdes, fastslår Jesper Fisker.

Annonce:

- Da man lavede kræftpakkeforløbene, var det i en anerkendelse af, at kræft er en akut sygdom. Det betyder, at hvis man ikke kommer i gang med behandlingen så hurtigt som overhovedet muligt, bliver ens chancer for helbredelse og overlevelse mindre, siger han.

- Det er meget alvorligt for de kvinder, det drejer sig om. Ikke blot i forhold til deres prognose, men også i forhold til den usikkerhed og bekymring, som det medfører. Derfor skylder vi de kvinder, det handler om, at leve op til det.

- Så det kan i værste fald betyde, at nogle ikke overlever, hvor de kunne have overlevet?

- Ja, det kan det, siger Jesper Fisker og understreger, at det selvfølgelig har betydning, hvor mange dage fristen overskrides med.

Har stået på i årevis
Forløbstiderne er ikke udtryk for en decideret patientrettighed, men derimod en faglig rettesnor, og der tages ikke højde for længere forløb som følge af eksempelvis komplicerede patientforløb. Regionerne overtræder altså ikke nogen regler, når de ikke overholder dem.

Annonce:

- Men det er noget, regionerne har lovet hinanden, at de vil leve op til i 90 procent af tilfældene - 85 procent i Region Hovedstadens tilfælde, fortæller Jesper Fisker.

Han tilføjer, at problemet langtfra er nyt.

- Situationen har været presset i flere år, og især i Region Sjælland. Men også i Region Hovedstaden har man i lang tid ikke kunnet leve op til forventningerne.

 

Politikere: Vi gør alt

I Region Hovedstaden har man haft problemer på området i en årrække, men af forskellige årsager. Det oplyser næstformand i regionsrådet og formand for sundhedsudvalget Christoffer Buster Reinhardt (K) til Ekstra Bladet.

- For nogle år siden havde vi problemer med ventetider på udredning på grund af mangel på mammaradiologer. Nu er det ventetider på kirurgi, og det er på grund af mangel på især sygeplejersker, fortæller han.

Han tilføjer, at regionen for nylig vedtog en handleplan, som indtil videre viser en smule forbedring.

- Målsætningen er at nå 70 procent ved udgangen af første kvartal, og i andet kvartal skulle vi gerne ramme målsætningen, nemlig 85, siger Christoffer Buster Reinhardt.

Han understreger, at det ikke er 'halve eller hele år', regionen overskrider fristen med, men at der derimod er tale om dage.

- Men det ændrer sådan set ikke på tingene. Jeg synes ikke, at det er tilfredsstillende, at man som kvinde, der får konstateret brystkræft, ikke kan være tryg ved, at vi overholder forløbstiderne.

- Det har stået på i nogen tid, men er endnu ikke blevet løst. Gør I jeres arbejde godt nok?

- Ja, det synes jeg jo, for vi har løst de problemer, der har været. Nu er der så kommet nye. Men vi gør alt, hvad vi overhovedet kan, for at få det hele til at hænge sammen, siger han.

Kæmpe ulighed
Formand for sygehusudvalget i Region Sjælland Anne Møller Ronex (R) er 'rigtig ærgerlig' over især dykket på 10 procentpoint fra andet til tredje kvartal.

Også hun peger på manglende personale - i dette tilfælde især mammaradiologer - som årsag. Derudover har Region Sjælland en befolkning, der gennemsnitligt har en dårligere sundhedstilstand, lyder det.

- Der er en kæmpe ulighed regionerne imellem, og det er nogle meget forskellige grundvilkår, vi har, for at løse opgaven, siger Anne Møller Ronex og understreger, at de forsøger at gøre alt, hvad de kan.

- Det kan i værste fald have konsekvenser for patienternes chance for overlevelse, når anbefalingerne ikke bliver overholdt. Kan man som borger i jeres region føle sig tryg, hvis man får stillet en kræftdiagnose?

- Jamen er der nogen, der kan svare på det, når du spørger så retorisk ... Der er jo en grund til, vi gerne vil overholde de her forløbstider, nemlig at det har betydning for overlevelse. Ellers var der ingen mening i at have dem, og det er derfor, vi kæmper så intenst for at få flere læger.

- Kan man føle sig tryg?

- Det mener jeg. Selvfølgelig kan du føle dig tryg, for vi arbejder hele tiden på at have et godt sundhedsvæsen.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Læs mere

Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Det bedste fra Ekstra Bladet+

500.000 ramt500.000 ramt500.000 ramt500.000 ramt500.000 ramt500.000 ramt500.000 ramt
Annonce:

Mest læste lige nu

rockersagrockersagrockersagrockersagrockersagrockersagrockersagrockersag
Han arbejder for lidt og tjener for meget
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: