Kræftramte Henrik: - Selvfølgelig er jeg bange

DR1 i aften: Lumsk hjernesvulst er den dominerende faktor i 47-årig midtjydes liv

46-årige Henrik Nielsen skal hjernescannes hver tredje måned resten af livet. - Det er en angstfyldt ventetid hver gang at skulle vente to uger på svar, siger Henrik.
(Foto: Claus Bonnerup)
46-årige Henrik Nielsen skal hjernescannes hver tredje måned resten af livet. - Det er en angstfyldt ventetid hver gang at skulle vente to uger på svar, siger Henrik. (Foto: Claus Bonnerup)

De fleste mennesker, som bliver kureret for kræft, slipper med tiden for at gå til flere kontroller.

Sådan er det ikke med den hjernetumor, som trods en vellykket operation fortsat dominerer Henrik Nielsens hverdag.

- Jeg skal scannes hver tredje måned resten af livet. Det er ikke særligt sjovt, kan jeg roligt sige, lyder det fra den 47-årige tidligere projektchef med bopæl i Frederiks ved Viborg.

Henrik er en af fire alvorligt syge danskere, som deltager i DR-dokumentaren 'Ro I Sjælen' med sendetid i aften på DR1 og de kommende to onsdage.

Han opdagede de første sygdomstegn i løbet af sommeren 2013 og blev opereret i november samme år.

Tumor på størrelse med en tennisbold
- Lægerne fjernede en tumor på størrelse med en tennisbold, men de måtte lade en tre-fire procent sidde tilbage. Det er denne rest, der nu holdes øje med gennem fire scanninger om året, fortæller han.

Selve MR-scanningen foregår på Herning centralsygehus. Derefter skal Henrik vente yderligere to uger på en personlig samtale med to overlæger om scanningsresultatet. Samtalen finder sted på Skejby Sygehus.

En ventetid fuld af ængstelse og nervøs spænding.

- Ventetiden er slem. Jeg ville lyve, hvis jeg påstod at være ubekymret. Selvfølgelig er jeg bange, lyder det fra den 46-årige projektchef, som efter bedste evne passer sit halvtidsjob i et Aalborg-firma med både ude- og hjemmearbejde.

Indtil nu har det tilbageblevne tumorvæv  ikke vist tegn på vækst. Men om det fortsætter på den måde, ved hverken Henrik eller lægerne. Det er enten fred-og-ro - eller en tikkende bombe.

Hård belastning
Sygdommen er en hård belastning for Henrik og hustruen, Ann Dora, men parret har valgt at være fuldstændig åbne over for deres tre sønner på fem, otte og ti år samt familie og naboer.

- Sygdommen er ikke tabu her i huset, men en del af hverdagen - bogstaveligt talt. Vores to ældste drenge får lov at se udsendelsen, og de har også set den første udsendelse i sidste uge.

- De er godt klar over, at far kan risikere at blive så syg igen, at han kan dø inden for en overskuelig årrække, siger Henrik.

- Det er selvfølgelig svært at tale om, men det giver en god fornemmelse og ro i sjælen at få det gjort.

Tanker om fremtiden
I programmet kredser Henrik flere gange om familiens skæbne, såfremt han falder bort. Tanken om, at en anden mand på et tidspunkt måske skal udfylde hans plads hos den 15 år yngre hustru og de tre sønner, piner den 47-årige familiefar.

- Det gør ondt at tænke på, kommer det beklemt fra Henrik, mens han under filmoptagelsen er i enrum med fotografen.

Så ofte som muligt søger Henrik ud i naturen for at sprede sine tanker - i reglen med en ordentlig travetur i de naturskønne Dollerup Bakker ved Hald Sø ikke langt fra bopælen.

- Det kan godt være, at jeg er uhelbredeligt syg. Men det tænker jeg ikke på, når jeg går rundt her ude, siger han.

1 af 2 Sygdommen er en hård belastning for Henrik og Ann Dora. De har dog alligevel valgt at være helt åbne over for deres tre sønner på ti, otte og fem år. (Foto: Claus Bonnerup)
2 af 2 46-årige Henrik Nielsen skal hjernescannes hver tredje måned resten af livet. - Det er en angstfyldt ventetid hver gang at skulle vente to uger på svar, siger Henrik. (Foto: Claus Bonnerup)
17 kommentarer
Vis kommentarer