Kræftsyge må vige for Saudi-mor

Diplomater uden grænser: Ambassadørs mor flyttet fra neuro-rehabiliteringsafsnittet, hvor personalet blev behandlet som tyende, til en kræftafdeling, selv om hun har en blodprop i hjernen og ikke er døende kræftpatient

Ambassadør Mohammed Ibrahim M. Al Agail fra Saudi Arabien hvis familie har sat det danske hospitalsvæsen på den anden ende. Foto: Scanpix
Ambassadør Mohammed Ibrahim M. Al Agail fra Saudi Arabien hvis familie har sat det danske hospitalsvæsen på den anden ende. Foto: Scanpix
Følg Samfund

Efter halvanden måneds søgen fandt Hvidovre Hospital for en uge siden en ny afdeling til den saudiarabiske ambassadørs mor, der siden starten af januar har ligget på en specialafdeling for hjerneskadede, selv om personalet ville udskrive hende.

Ekstra Bladet kan nu afsløre, at moderen i stedet er blevet flyttet til en afdeling, der hjælper døende kræftpatienter med at håndtere dødsangst og smerter. Afsnittet har kun seks pladser, og dermed må andre patienter igen vige pladsen for ambassadørfamilien.

Menneskerettigheder eller oliemilliarder? Derfor lefler Danmark for Saudi-Arabien

Som Ekstra Bladet de seneste dage har afsløret, har der været en særdeles anspændt stemning på hospitalet, siden ambassadør Mohammed Ibrahim al-Agails mor blev indlagt 10. december sidste år efter en blodprop i hjernen. Personalet har følt sig behandlet som tjenestefolk, mens Torben Mogensen, vicedirektør på Hospitalet, har været til middag hos ambassadøren.

Nytteløs behandling
En intern mail afslører, at den saudiske diplomat-mor skal låne personale til det smertelindrende afsnit fra neuro-rehabiliteringsafsnittet, hvor hun tidligere var indlagt. Personalet skal bidrage med genoptræning af den 74-årige kvinde. Overflytningen af specialiserede medarbejdere er ifølge personalet på Hvidovre meget unormalt.

Minister kræver redegørelse for saudi-særbehandling

Ifølge overlæge Ole Davidsen, der har speciale i hjerneskader, er det nytteløst:

– Det får de simpelt hen ikke noget ud af. Nogle gange kan de meget unge med hjerneskader mirakuløst få det bedre. Men det gør de gamle altså aldrig. Det er at trække pinen ud.

– Det er meget sjældent, man møder nogen på 74 år, der har behov for specialiseret genoptræning. Det er den erfarne læge i neuro-rehabilitering, der er bedst til at vurdere, om det giver mening. Det skal familien ikke bestemme.

Lægens vurdering bekræftes også i en intern mail, der afslører, at saudi-moderen ‘har haft endog meget sparsom fremgang på trods af ekstraordinær indsats fra alle faggrupper og familien’.

Usædvanlig anbringelse
Også Helle Timm, professor og forsker i smertelindring, fortæller, at anbringelsen af en hjerneskadet patient på det smertelindrende afsnit er meget usædvanligt.

– Vi har en statistik, og den viser, at 96 procent af dem, der kommer til de specialiserede palliative enheder, er kræftpatienter.

– Typisk vil man sjældent anbringe en apopleksi-patient (en person med blødning eller blodprop i hjernen, red.) på en højt specialiseret palliativ enhed, siger professoren.

Regionsrådsformand om ambassademiddag: Dybt uheldigt

Trods forgæves forsøg er det ikke lykkedes at få en kommentar fra den saudiske ambassadør Mohammed Ibrahim al-Agail.

Ingen ville have hende
Vicehospitalsdirektør Torben Mogensen er øverst ansvarlig for driften af Hvidovre Hospital, og han mener, behandlingen af den saudiske diplomat-mor er helt efter bogen.

– Vi har anbragt hende her, fordi det er en meget alvorlig syg kvinde, som har brug for de hjælpemidler, der er på en palliativ (smertelindrende, red.) afdeling.

– Hvilken rolle spillede badeværelset i overflytningen?

– En stor rolle, fordi patienten er så syg, at hun skal vaskes på en bestemt båre, og det var der plads til på den palliative afdeling.

– Hvorfor har I ikke forsøgt at anbringe hende et andet sted?

– Vi har prøvet at spørge andre steder, om de vil modtage patienten.

Vi har også spurgt privathospitaler og andre steder, og de vil ikke modtage patienten, fordi hun er for syg.

– Hækkerup kræver en redegørelse. Hvad siger du til det?

– Den skriver jeg da gerne. Der er ikke noget problem i det.

– Står du inde for alle de ting, du har gjort?

– Ja, der er ikke noget, som vi har gjort, som vi ikke vil stå ved.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.

Vi indfører et nyt univers

SCORER

JACKPOT