Kræver Nutella-opskrift ændret: Nu har sagen taget en uventet drejning

Firmaet bag Nutella har fået massiv kritik, fordi flere myndigheder har kaldt det kræftfremkaldende og en fare for miljøet. Men nu nægter de at ændre på opskriften

Der bliver ingen ændringer i Nutella-opskriften lige foreløbigt (Foto: AP)
Der bliver ingen ændringer i Nutella-opskriften lige foreløbigt (Foto: AP)

Det italienske firma har været under massivt pres, efter European Food Safety Authority (EFSA) fremlagde en rapport, hvor der står, at palmeolie kan være kræftfremkaldende.

Den populære chokolade, der kan få en hver sukkergris til at forholde sig i ro, indeholder netop palmeolie, som nu bliver betegnet som kræftfremkaldende.

Men det får ikke Ferrero til at gå i sukkerchok. Tværtimod.

Ifølge Reuters har italienerne nemlig ikke tænkt sig at ændre noget som helst.

- At lave Nutella uden palmeolie vil skabe en ringere udgave i forhold til det oprindelige produkt. Det vil være et skridt tilbage, siger Vincenzo Tapella til Reuters.

Intet forbud
På nuværende tidspunkt har EFSA ikke mandat til at udstede forbud, og derfor kan Ferrero selv bestemme, om de vil have palmeolie i deres produkt eller ej.

Den famøse rapport stammer fra maj sidste år, hvor det blev bevist, at palmeolie indeholder flere såkaldte carcinogene stoffer end normal olie.

Nutella er et hit for børn og andre sukkerglade skabninger (Foto: PR)
Nutella er et hit for børn og andre sukkerglade skabninger (Foto: PR)
 

Men alligevel afviste EFSA at fraråde forbrugerne til at spise palmeolie i fremtiden, fordi der var bruge for yderligere studier for at fastslå det præcise trusselniveau.

Ændringen af opskriften vil også give større udgifter for chokolade-giganten. Vegetabilsk olie koster omkring 800 dollars for et ton, og når Ferrero bruger 185.000 ton om året, så vil det give en ekstraudgift på mellem 8 og 22 millioner om året.

Ifølge Ferreros salgschef i Italien, Alessandro D'Este, har EFSA's advarsel ikke haft betydning for Nutella-salget. I Italien er salget efter sigende steget med fire procent, mens det i resten af Europa er steget med 5-6 procent om året.

Ferrero er ejet af familien Ferrero med Pietro som familiens tidligere overhoved. Udover Nutella sælger de også Kinder, Ferrero Roche og Tic Tac. 

Kritik fra minister
Det er langt fra første gang, at Ferrero møder kritik.

I sommeren 2015 opfordrede den franske miljøminister Ségolène Royal til, at Nutella blev boykottet, fordi palmeolie skadede miljøet.

- Vi må genplante en masse træer, fordi der er massiv skovrydning i gang, som også fører til global opvarmning. Vi burde for eksempel holde op med at spise Nutella, fordi det er lavet med palmeolie, sagde miljøministeren i et interview på fransk tv.

Det endte dog med ballade, Ferrero meddelte, at deres kommer fra Malaysia og dyrkes forsvarligt.

Også den italienske miljøminister Gian Luca Galletti kritiserede sin franske kollega, og det hele endte med en fransk undskyldning.

139 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere