Kræver svar fra ældreminister: - Rystende

PLEJEHJEMSSVIGT: Kalder på handling fra Magnus Heunicke (S), efter skjulte optagelser dokumenterer omsorgssvigt af ældre demente

Elses barnebarn Charlotte Ahm er dybt skuffet over, at Aarhus Kommune har gjort alt for at stoppe TV2-dokumentaren. Og alt for lidt for at hjælpe hendes farmor. Video/redigering: Ernst van Norde, Emma Svendsen
Følg Samfund

Ved du noget?

Indsend billede el. video

Maks. 5MB

Mens partikollegaen som ældrerådmand i Aarhus kæmper for at stoppe offentliggørelsen af en kritisk TV2-dokumentaren om plejehjemmet Kongsgården, kræver Dansk Folkepartis Karina Adsbøl nu, at sagen får konsekvenser for de involverede ansatte og ledere i kommunen.

- Jeg er virkelig rystet. Det er så ubærligt, som noget kan være, siger Adsbøl, der er medlem af Folketingets Sundheds- og Ældreudvalg.

- Det skal have nogle konsekvenser, og det første er, at der skal ryge nogle hoveder, mener hun.

- Jeg er selv social- og sundhedsassistent, så det berør mig personligt. Det berører også en hel fagruppe, som bliver ramt.

- De her brodne kar ødelægger forholdene for tusindvis af medarbejdere, der gør en kæmpe indsats hver dag.

Formand om TV2-afsløringer: - Langt værre end jeg havde troet

Vermund angriber kommune: - Sygt system

Lukker sig om sig selv
Men det er ikke kun i Aarhus Kommune, at der ligger en stor, uløst opgave i arbejdet med de ældre, mener Karina Adsbøl. Hun forlanger også handling fra sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S).

- Vi har en forpligtelse til at passe på de ældre i vores samfund. Derfor mener jeg også, at det her er i offentlighedens interesse.

- Vi bakker om Ældre Sagens forslag om flere uanmeldte tilsyn, og samtidig mener vi, at vi bliver nødt til at skrive omsorg ind i serviceloven.

- Men jeg har ikke hørt ministeren kommentere nogle af de sager, vi har i andre kommuner. Det er uacceptabelt. Man skal altså passe på, at man ikke får et system, der lukker sig om sig selv.

Ekstra Bladet har tirsdag bedt Magnus Heunicke om en kommentar, men han er på ferie og svarer derfor ikke på spørgsmål, er meldingen fra hans presseansvarlige.


Det er det tætteste, offentligheden kommer på Magnus Heunicke i dag. Han har ikke tid til at tale om den alvorlige sag fra Aarhus, da han holder ferie.


Også Søren Pape Poulsen holder ferie, men havde tirsdag tid til at kommentere sagen.

Vred Pape: 'Det er en skandale'

Det mener andre

Jan Radzewicz, formand for Ældrerådet i Aarhus

- Det ser skidt ud. Det lyder heller ikke godt. Bestemt ikke, siger Jan Radzewicz til Ekstra Bladet om optagelserne fra TV2.

Ældrerådet har de seneste år deltaget aktivt i debatten om ældreområdet i Aarhus Kommune, der ifølge formanden har det skidt.

- Det er min viden, at ældreområdet halter økonomisk bagefter i Aarhus. De er blevet udsultet igennem mange år.

Sparet sig til forråelse
Men om man lige kan sige, at den scene, man ser optagelserne af Else, har en direkte sammenhæng med manglende ressourcer er tvivlsomt, understreger han.

- Der er trods alt to-tre personer til stede, som burde være tilstrækkeligt. Det er måske snarere noget med det forkerte personale. Og personalet - undskyld jeg bruger ordet - er blevet lidt forrået. Det kan selvfølgelig have noget med manglende ressourcer at gøre.

- Hvis du står med de samme problemer og samme travlhed dag efter dag og år efter år, så kan personalet måske godt blive lidt for hurtige på aftrækkeren, hvor sproget også bliver uværdigt. Og det er jo ikke fordi, man i Aarhus Kommune ikke har arbejdet med værdighed i ældreplejen og takt og tone. Jeg tror bare, at ordet forråelse kan ske, hvis man arbejder under pressede forhold i lang tid.

OK at forbyde optagelser
Selvom Jan Radzewicz er stærkt kritisk over for det, man ser på optagelserne, mener han ligesom kommunen, at det er i orden at forbyde dem.

- Jeg synes, at Aarhus Kommune har en pligt til at beskytte den pågældende dame, som landsretten også har givet dem medhold i.

- Uanset om vi taler om værgemål eller ej, kan en værge ikke beslutte hvad som helst.

Hans Skou (V), medlem af Sundhed- og Omsorgsudvalget i Aarhus Byråd

- Det er triste optagelser, der nu er kommet på trods af landsrettens afgørelse.

- De viser, at vi politikere har behov for at se hinanden dybt i øjnene og finde ud af hvordan vi kommer videre, siger Hans Skou til Ekstra Bladet.

- Hvis det var min pårørende, så ville jeg også gøre meget for, at sådan noget ikke forekommer.

Tillid skal genoprettes
Han understreger, at domstolene skal respekteres.

- Men hvis ikke TV2 havde lavet de optagelser, så havde vi ikke stået, hvor vi står i dag.

- Vi skal have genoprettet tilliden til ældreplejen i Aarhus Kommune. Det her er så langt fra menneskeværdigt, som jeg kan forestille mig.

Hans Skou fremhæver samtidig, at et markant flertal i byrådet vil have hele dokumentaren frem.

- Aarhus er en kommune i kamp med sig selv.

- Vi har en forvaltning, som har krævet fogedforbud - og så har vi 29 ud af 31 medlemmer af byrådet, som egentlig vil have de her optagelser frem.

Jane Heitmann (V), Ældreordfører og formand for Folketingets Sundheds- og Ældreudvalg:

- Det er fuldstændig uacceptabelt, at vi igen først får kendskab til en sag efter medierne har blandet sig, siger Jane Heitmann til Ekstra Bladet.

- Det må ikke, det skal ikke, og det bør ikke være sådan, at en kommune først reagerer, når en sag havner på forsiden af en avis, eller når et tv-medie laver skjulte optagelser, mener hun.

Brug for kulegravning
Sagen viser ifølge Jane Heitmann, at der er brug for en kulegravning af hele ældreområdet i Danmark.

- Jeg har foreslået og opfordret Sundheds- og Ældreministeren til et 360 graders eftersyn af hele ældreområdet.

- Der er brug for, at vi kommer hele vejen rundt, så vi kan dæmme op for den her type sager politisk.

Jane Heitmann er også tilhænger af, at spørgsmålet om, hvor langt en værge må gå, skal til debat i Folketinget.

- Jeg var overrasket over landsrettens dom, og jeg synes, der er brug for, at vi får gået lovgivningen igennem.

Derfor bringer EB klippene

TV2 har forgæves forsøgt at få lov til at bringe dokumentaren, der afslører alvorlige overgreb og svigt hos ældreplejen i Aarhus Kommune.

Først i fogedretten og senere ved landsretten er det nemlig lykkedes kommunen at stoppe udsendelsen. Ifølge kommunen sker det for at beskytte den demente kvinde, som har været udsat for overgrebene.

Kommunen mener nemlig, at de har pligt til at beskytte kvinden mod, at optagelserne vises, selvom både hendes værge og familie støtter en offentliggørelse af optagelserne.

Familien har ellers i flere år forsøgt at få en dialog med kommunen og løst de voldsomme problemer, som dokumentaren nu afslører. Indtil nu har de mange møder været forgæves, mener familien.

Elses værge, hendes barnebarn Charlotte Ahm, samt Elses syv børn har derfor givet Ekstra Bladet samtykke til at bringe udvalgte klip fra dokumentaren, der beviser, at familien havde ret. Og som viser, at både Aarhus Kommune og andre danske kommuner bør gå langt mere systematisk til værks og sikre, at hverken Else eller andre sagesløse ældre som Else udsættes for uværdig behandling og ulovlig magtanvendelse i ældreplejen.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.