Krav mod techdronningen: Skal betale 600.000

Det omstridte selskab Canopylab skal nu betale coronastøtte for knap 600.000 kroner tilbage til staten, fordi selskabet med direktør Sahra-Josephine Hjorth i spidsen trods rykkere ikke har indsendt de krævede økonomiske oplysninger til Erhvervsstyrelsen

Sahra-Josephine Hjorths firma Canopylab har ikke afleveret regnskab for 582.000 kroner - og flytter også fra kontoret i Filmbyen. Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
Sahra-Josephine Hjorths firma Canopylab har ikke afleveret regnskab for 582.000 kroner - og flytter også fra kontoret i Filmbyen. Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
Følg Samfund

Hvis du ved noget om sagen, kan du skrive fortroligt til Ekstra Bladets journalister på munk@eb.dk.

Erhvervsstyrelsen har mistet tålmodigheden med iværksætter og næstformand i DI Digital Sahra-Josephine Hjorth, der for få måneder siden blev udtaget til et prestigefyldt program for Europas fremtidige ledere under Obama Foundation.

Ifølge dokumenter fra Erhvervsstyrelsen skal Sahra-Josephine Hjorths selskab Canopylab tilbagebetale knap 600.000 kroner, som selskabet fik udbetalt i coronakompensation.

Som Ekstra Bladet tidligere har afdækket, fik Canopylab lønkompensation og kompensation for tabt omsætning i 2020, selvom næstformanden i DI Digital i offentligheden havde givet udtryk for, at selskabet oplevede et kæmpe boom under corona.

Dokumenterne fra Erhvervsstyrelsen viser, hvordan myndighederne forgæves igen og igen beder Canopylab om at redegøre for en række økonomiske forhold, hvilket er lovpligtigt, når man har modtaget coronakompensation.

Styrelsen skal have oplysninger om de økonomiske forhold under kompensationsperioden for at udregne, om selskabet har fået det korrekte udbetalt.

Men det har Canopylab ikke sendt til Erhvervsstyrelsen på trods af flere opfordringer. Derfor har Erhvervsstyrelsen henholdsvis 13. og 22. april sendt fakturaer til Canopylab og bedt dem om at betale pengene tilbage.

I et skriftligt svar oplyser Erhvervsstyrelsen, at myndighederne 17. maj stadig ikke havde modtaget betaling fra selskabet.

I brevene til Canopylab skriver styrelsen, at tilbagebetalingen for hhv. lønkompensation og omsætningstab kan afdrages over fire rater.

Og understreger, at kravet ryger videre til Gældsstyrelsen, hvis pengene ikke bliver betalt 'inden fristen på fakturaer og rykkere'. I givet fald får Sahra-Josephine Hjorth og Canopylab altså skattefar på nakken.

Mystik om revisor
Da Canopylab forgæves flere gange var blevet mindet om, at de skulle aflevere den lovpligtige slutafregning, anmodede Sahra-Josephine Hjorths ægtefælle, medstifter og teknisk direktør, Christian Skræm Juul Jensen, i november 2021 om udsættelse hos Erhvervsstyrelsen med forklaringen 'manglende revisor'.

Men heller ikke den næste frist overholdt Canopylab, og nu har Erhvervsstyrelsen altså krævet pengene tilbage.

Desuden må der enten være sket en misforståelse, eller også er Christian Skræm Juul Jensens forklaring om, at man manglede revisor opfundet til lejligheden.

Ifølge CVR havde selskabet nemlig en revisor på daværende tidspunkt, og han havde netop afleveret et stærkt forsinket regnskab for datterselskabet Canopylab Latam Aps.

Det er ikke første gang, at Canoplylab og Sahra-Josephine Hjorth har problemer med at overholde deadlines og redegøre rettidigt for økonomiske oplysninger.

Artiklen fortsætter ...

Sahra-Josephine Hjorth og Canopylab flytter fra Filmbyen og åbner nyt kontor på et for offentligheden endnu ukendt sted. Foto: Ekstra Bladet. Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
Sahra-Josephine Hjorth og Canopylab flytter fra Filmbyen og åbner nyt kontor på et for offentligheden endnu ukendt sted. Foto: Ekstra Bladet. Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
 

Ekstra Bladet har tidligere beskrevet, hvordan datterselskabet Canopylab Latam, hvor Sahra-Josephine Hjorth er direktør, sidste år blev sendt til tvangsopløsning, fordi man ikke havde indsendt det lovpligtige regnskab til tiden.

Under konkursbehandlingen af hendes personlige selskab, Avalon Holding, noterede kurator, at 'der ikke er aflagt regnskab i selskabets levetid.' I begge tilfælde er alle regnskabsbilag og bogholderi tilsyneladende forsvundet.

Og for nylig kunne Ekstra Bladet afsløre, at Sahra-Josephine Hjorth trods rykkere fra Aalborg Universitet overskred flere tidsfrister, da hun skulle aflevere et revisorunderskrevet regnskab for Canopylabs forbrug af 4,2 millioner kroner i et statsstøttet udviklingsprojekt.

DI-boss: Virksomhederne skal slutafregne

Slutafregningen har været en betingelse for coronakompensation hele vejen igennem, forklarer Kim Haggren. Foto: Hans Søndergård
Slutafregningen har været en betingelse for coronakompensation hele vejen igennem, forklarer Kim Haggren. Foto: Hans Søndergård

Erhvervsstyrelsen oplyser til Ekstra Bladet, at man anser det for et lovkrav, at modtagere af coronastøtte rent faktisk indsender de krævede slutafregninger, som altså mangler fra Canopylab.

Hos Dansk Industri opfordrer man generelt medlemsvirksomhederne til at indsende slutafregning til myndighederne.

'Vi er enige i, at virksomhederne skal slutafregne, så man kan se, om de har fået den rette kompensation. Slutafregningen har været en betingelse for coronakompensation hele vejen igennem, og den er nødvendig for at afslutte sagerne,' udtaler vicedirektør Kim Haggren fra DI på mail.

Næstformand i DI Digital Sahra-Josephine Hjorth vil ikke stille op til interview til denne artikel. Canopylab-direktøren repræsenterer 530 danske it-, tele- og elektronikvirksomheder hos Dansk Industri.

Men i et skriftligt svar oplyser Canopylab, at ’det er ikke et lovkrav at slutindberette’.

I svaret henviser Canopylab til Erhvervsstyrelsens hjemmeside, hvor der står, at støttebeløb skal tilbagebetales, hvis ikke virksomhederne indsender den krævede slutafregning.

Der kommer dog ingen forklaring på, hvorfor Canopylab i november 2021 bad Erhvervsstyrelsen om udsættelse med den fejlagtige begrundelse, at selskabet ikke havde en revisor. Men Canopylab oplyser nu, at virksomheden i slutningen af 2020 fik økonomisk vind i sejlene, og man derfor ikke ville bruge tid på at redegøre for de udbetalte skattekroner.

'Canopylab A/S oplevede en positiv økonomisk udvikling i slutningen af 2020, hvorfor vi i lighed med ca. 2000 øvrige danske virksomheder og i overensstemmelse med gældende regler besluttede ikke at bruge ressourcer på at slutindberette, men blot tilbagebetale støttebeløbet, som det opkræves,' skriver Canopylab.

Ekstra Bladets afsløringer

Regnskabsrod, konkurs, mystiske kundeforhold, fantasifulde påstande, løgne om Sahra-Josephine Hjorths ph.d., samt et kreativt forhold til sandheden i forbindelse ansøgninger om offentlig støtte er blot nogle af de ting, der nu er kommet frem om den prisvindende iværksætter og hendes virksomhed Canopylab, der blev stiftet i 2015.

Her kan du få et overblik over et udpluk af Ekstra Bladets historier om iværksætteren:

- Obamas darling færdig som DI-næstformand. Læs den her

- Krav mod techdronningen: Skal betale 600.000. Læs den her

- Rydder hovedkvarteret. Canopylab lukker kontoret i Filmbyen. Læs den her

- Advarselslamperne blinkede: Kæmpe drama om techdronningens regnskab. Læs den her

- Techdronning malkede statskassen: Opdigtede millionaftale. Læs den her

- Millionprojekt smuldrer: Parterne flygter fra techdronning. Læs den her

- Sahra-Josephine Hjorth har offentligt brystet sig af en ph.d.-titel, som hun slet ikke har. Læs den her

- Obamas danske darling afsløret: regnskabsrod, konkurs, oppustede kundeforhold og mystiske forklaringer. Læs den her

- CBS pudser sine jurister på Sahra-Josephine Hjorth for at undgå misbrug af universitetets navn. Læs den her

- Privat investor i selskabet talte i rosende vendinger om Canopylab på vegne af CBS. Læs den her

- De mange mennesker, der har hjulpet hende på vej, klapper helt i. Læs den her

- Konkurs og regnskabsrod: 'Bogholderi og bilag er gået tabt'. Læs den her

- Sahra-Josephine Hjorth sletter sine offentlige spor efter Ekstra Bladets afsløringer. Læs den her

- Eksminister var på vej i Canopylabs bestyrelse, men trak sig, da alle alarmklokker ringede. Læs den her

- Sahra-Josephine Hjorth har svært ved basale fakta og påstår, at 27.000 lærere ringede til hendes ikkeeksisterende hotline. Læs den her

- DI-medlemmer raser og vil have hende afsat som næstformand i DI Digital. Læs den her

- Sahra-Josephine Hjort fortalte, at hun havde fået 18 millioner kroner i kapital, men det var en meget kreativ påstand. Læs den her

- Sahra-Josephine Hjorth konspirerede med sin ph.d.-vejleder om at skifte ud i bedømmelsesudvalget, efter at hendes ph.d. blev afvist. Læs den her

- Sahra-Josephines Hjorths ph.d.-vejleder havde økonomiske interesser i, at hendes ph.d. blev godkendt. Læs den her

- Canopylab søgte om - og fik - coronastøtte, selvom Sahra-Josephine Hjorth har sagt, at corona gav virksomheden kæmpe omsætning. Læs den her

Mere fra Ekstra Bladet+

'Tøsedrengen'

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind