Annonce:
Annonce:

Kreditkortet afslører Britta: Her shoppede hun løs

Britta Nielsen købte alt fra Crocks-sko til en villa under sin dramatiske flugt

I 44 dage var Britta Nielsen Danmarks mest eftersøgte person - se hendes vilde flugt her. Tilrettelæggelse: Thomas Gösta Svensson, Per Mathiessen, Mikkel Cramon, Lasse Charley Pedersen/foto: Torbjörn Selander, Silas Selander, Tariq Mikkel Khan, Rasmus Flindt Pedersen, Ole Steen, Ritzau Scanpix, privatfoto/redigering: Sólfinn Hughes
Annonce:
Følg Samfund

Selv om den svindelmistænkte Britta Nielsen var på flugt, stoppede det hende ikke fra at svinge kreditkortet sammen med sønnen, Jimmy Hayat.

Det afslører sydafrikanske retsdokumenter med kontoudskrifter - som Ekstra Bladet er i besiddelse af - hvor man kan følge mor og søns posteringer.

Efter at være landet i Sydafrika søndag 23. september 2018 flyver Britta videre til King Shaka-lufthavn i Durban samme dag. I lufthavnen bliver hun hentet af sønnen, Jimmy, der ifølge kreditkortudskrifter betaler for parkeringsafgifter i King Shaka.

Herefter går turen til sønnen Jimmys lejlighedskompleks The Madison i den mondæne bydel Umhlanga nord for Durban små 20 kilometer fra lufthavnen, hvor han flyttede ind i foråret 2018. Her afslører Jimmys kreditkort, at de samme dag henter mad ude. 

Annonce:

De følgende dage shopper de igennem i shoppingcentret Gateway, hvor de blandt andet handler i en Crocs-skobutik, Nespresso, iStore og diverse madbutikker.

Herunder kan du se, hvor Britta Nielsen og sønnen Jimmy Hayat svingede kreditkortet

Efter at være landet i Sydafrika søndag den 23. september 2018, flyver Britta videre til King Shaka lufthavn i Durban samme dag. I lufthavnen bliver hun hentet af sønnen Jimmy, der ifølge kreditkortudskrifter betaler for parkeringsafgifter i King Shaka.

 

Herefter går turen til sønnen Jimmys lejlighedskompleks The Madison i den mondæne bydel Umhlanga nord for Durban små 20 kilometer fra lufthavnen, hvor han flyttede ind i foråret 2018. Her afslører Jimmys kreditkort, at de samme dag henter mad ude.

 

De følgende dage shopper de igennem i shoppingcentret Gateway, hvor de blandt andet handler i en Crocs skobutik, Nespresso, iStore og diverse madbutikker. Det er her i shoppingcenteret Gataway, at Jimmy og Britta svinger kreditkortet. Foto: Torbjörn Seelander.

Herover ses et af de kontoudskrifter, der afslører, hvad Britta og Jimmy købte under flugten. Markeret med gult er indkøb hos Nespresso.

I denne Nespresso-butik bruger Britta og Jimmy 5.645 rand svarende til 2.562 kroner. FOTO: Torbjörn Selander.

375 rand svarende til 170 kr. brugte Jimmy og Britta i denne Crocs-butik.
Foto: Torbjörn Selander

I denne iStore fyrede Jimmy og Britta 5.499 rand af, hvilket er 2.496 danske kroner.
Foto: Torbjörn Selander

Det helt store køb foretager Jimmy og Britta, da de den 1. oktober i følge kreditkortoplysninger fylder tanken op på bilen og kører ned til byen Southbroom 165 kilometer ned ad kysten.

 

I Southbroom bor de ifølge Interpol hos det danske par Mette Valentin og Jacob Lyth. I de følgende dage bruges kreditkortet på blandt andet en restaurant og den lokale golfklub.

 

Her på restaurant Riptide (billedet) i Southbroom spiser Jimmy og Britta under flugten i følge kreditkortoplysninger. FOTO: Torbjörn Selander

Den 3. oktober køber Jimmy og Britta så en hvid villa (billedet herover), der ligger klods op af golfbanen og under 500 meter far venneparrets hus.

 

Prisen er 2.075.000 rand som svarer til 949.000 danske kroner, og betalingen sker ifølge bankudskrifter i flere portioner.

 

Britta har senere i en afhøring forklaret, at de køber villaen med udlejning for øje. Det er er denne hvide villa i Southbroom, Britta og Jimmy køber under flugten. FOTO: Torbjörn Selander/Silas Selander

 

Og her ses købskontrakten på huset i Southbroom, som Britta og Jimmy køber.

Retssagen mod Britta Nielsen begynder torsdag 24. oktober i Københavns Byret. Britta Nielsen er ifølge anklageskriftet tiltalt for at have svindlet for 116.915.658 kroner og risikerer at få op til 12 års fængsel.

Under retssagen vil offentligheden forhåbentlig også blive bekendt med, præcis hvor meget Britta har brugt, og hvor resten af svindelpengene er. 

Ud fra de dokumenter, der indtil nu er kommet frem, viser Ekstra Bladets beregninger, at der mangler at blive gjort rede for 47 mio. kr. 

Mystik før Britta-retssag: Der mangler 47 millioner

 

1. Johannesburg 23. september

Lørdag 22. september kl. 22.40 letter Britta Nielsen fra lufthavnen i Zürich med fly nummer LX288 med kurs mod Johannesburg i Sydafrika. 23. september klokken 9.48 lander hun i Johannesburg. Herefter tjekker Britta ind på fly BP212 med kurs mod turistbyen Maun i nabolandet Botswana, men hun går aldrig ombord. Måske for at vildlede myndighederne. I stedet tager hun ifølge Interpol et indenrigsfly videre til King Shaka-lufthavnen i Durban samme dag. I lufthavnen bliver hun hentet af sønnen, Jimmy, der samme dag ifølge kreditkortudskrifter betaler for parkeringsafgifter.

På kortet herover kan du se Brittas flugtrute, der var på flere tusinde kilometer.

Grafik: Michael Foshammer

 

2. Durban 23. september til 1. oktober

Britta og Jimmy kører små 20 kilometer til hans lejlighedskompleks The Madison i den mondæne bydel Umhlanga i hans sølvfarvede Landrover Discovery 4, V8. De følgende dage shopper mor og søn igennem i shoppingcenteret Gateway, hvor de blandt andet handler i en Crocs-skobutik, køber kaffemaskiner i Nespresso for 4500 kr., er i iStore og diverse madbutikker.

Hjemme i Danmark bliver Britta politianmeldt, og 29. september forsøger politiet forgæves at anholde hende i hendes hus i Hvidovre. Dagen efter bliver hun efter et hemmeligt retsmøde i Odense efterlyst – og 1. oktober bliver sagen givet videre til Bagmandspolitiet (SØIK).

Foto: Torbjörn Selander

 

3. Southbroom 1. oktober til 4. oktober

1. oktober fylder Britta og Jimmy tanken op på bilen og kører 165 kilometer ned ad kysten til byen Southbroom. I Southbroom bor de ifølge Interpol hos det danske par Mette Valentin og Jacob Lyth. I de følgende dage bruges kreditkortet på blandt andet restauranten Riptide og den lokale golfklub.

3. oktober køber Jimmy og Britta en hvid villa, der ligger klos op ad golfbanen, for 2.075.000 rand, som svarer til 949.000 danske kroner.

Foto: Torbjörn Selander

4. Umhlanga 4. oktober til 19. oktober

4. oktober fylder Jimmy og Britta igen tanken på bilen og kører tilbage til lejligheden i Umhlanga. Mor og søn begynder nu at vende lidt tilbage til en hverdag. Jimmy, der går på en lokal kokkeskole, deltager tilmed i flere kokkekonkurrencer på tv – blandt andet 6. oktober. Hjemme i Danmark afslører daværende socialminister Mai Mercado 9. oktober, at Socialstyrelsen er blevet svindlet. 10. oktober bliver der udstedt en international arrestordre på Britta Nielsen.

Om formiddagen 19. oktober ved titiden brænder jorden for alvor under mor og søn. Interpol-officer Willem Jacobus van der Heever og en dansk betjent opsøger The Madison for at anholde Britta, men fem-ti minutter forinden er Jimmy og Britta flygtet væk gennem parkeringskælderen.

Foto: Privatfoto, Torbjörn Selander

 

5. Johannesburg 19. oktober

Ifølge Interpol og en registrering hos de sydafrikanske vejmyndigheder (Sanral) kører Jimmy og Britta først ned til Southbroom og herefter knap 700 km mod Johannesburg, hvor de skifter bil og herefter sætter kursen mod Beaufort West 1000 kilometer væk. Interpol kører senere også til Southbroom, men der er Britta og Jimmy væk.

Foto: Torbjörn Selander

 

6. Beaufort West 20. oktober til 22. oktober

20. oktober om eftermiddagen ankommer Britta og Jimmy til det treværelses feriehus Blue Gum Cottage. Kreditkortoplysninger viser, at de forinden har booket opholdet via nettet. Mor og søn bor på stedet i to dage, før turen går videre.

Interpol har også fået færden af dem, men da Interpol-officer Willem Jacobus van der Heever kommer, er Britta og Jimmy over alle bjerge. Ifølge Interpol er Jimmy taget til Johannesburg, hvor han skal skaffe kontanter med hjælp fra den danske forretningsmand Gunther Skarin. Britta er ifølge Interpol taget videre ud i det golde landskab og mod provinsen Eastern Cap og området omkring byen Graaff Reinet et par hundrede kilometer væk.

Foto: Torbjörn Selander

 

 

7. Graaff Reinet 22. oktober til 4. november

I området omkring Graaff Reinet lejer Britta sig ifølge Interpol ind på en farm, hvor hun gemmer sig. 30. oktober bliver Jimmy Hayat anholdt i lufthavnen i Johannesburg af Interpol, der har udstedt en arrestordre på ham samme dag. Jimmy forklarer selv, at han skal til Mozambique og tilbage igen, fordi han skal have fornyet sit visum til Sydafrika. Han har dog kun en enkeltbillet, og Interpols teori er, at han skal afsted for at arrangere, at Britta kan blive smuglet over grænsen til Mozambique og gemme sig der.

Foto: Torbjörn Selander

8. Johannesburg/Sandton 4. til 5. november

Søndag 4. november ankommer Britta Nielsen til området Sandton og hotelkomplekset Weom i Johannesburg, hvor hun er blevet kørt op fra Graaff Reinet, der ligger over 800 kilometer derfra. Her har danskeren Gunther Skarin ifølge hotelpersonalet forinden booket værelse nummer 207 – i sit eget navn – til Britta Nielsen.

Om morgenen 5. november banker det på værelsesdør nummer 207. Udenfor står Willem Jacobus van der Heever sammen med et par lokale politifolk og betjente fra danske SØIK. Brittas første reaktion er: ’You guys caught me.’ En af de mest omtalte menneskejagter i nyere tid er slut. Britta bliver uden det store postyr anholdt.

Foto: Torbjörn Selander

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Gå nu hjem, Thorkild
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: