Krifa-boss åbner kassen på klem

Margit Christensen får muligvis knap 20.000 kroner i kompensation, siger Krifa-formand Søren Fibiger Olsen

Her kan du høre om Margit Christensens oplevelser (video: René Schütze)

Julemanden og formanden for Krifa (Den Kristelige Fagbevægelse), Søren Fibiger Olsen, har godt nok intet med hinanden at gøre. Men Ekstra Bladets og andre mediers massive fokus på den nu arbejdsløse landbrugsmedhjælper, Margit Christensen, har tilsyneladende fået fagforenings-formanden på andre og mere imødekommende tanker over for den 59-årige kvinde.

Samfund Bondepige malket af gul fagforening

Margit Christensen har siden sin fyring for et halvt år siden ikke modtaget en krone i understøttelse, selv om hun i 16 år betalte fuldt kontingent til Krifas A-kasse. Kassen har været lukket, fordi Margit Christensen ifølge reglerne har tjent for lidt - i fjor fik hun knap 100.000 i årsløn inden skat - til, at Krifa kan udbetale dagpenge.

Margit Christensen har arbejdet hele livet for en ussel løn. Men selv om hun har betalt kontingent til Krifa de seneste 16 år, så kan hun ikke få udbetalt dagpenge nu, hvor hun er blevet arbejdsløs. Simpelthen fordi hun ifølge reglerne har tjent for lidt med sine knap 100.000 i årsløn. (Foto: René Schütze). Samfund Jeg tænkte ikke over det

- Vi er rede til at se på, om vi kan give Margit et plaster på såret ved at udbetale de administrationsomkostninger på 100 kroner om måneden til hende, som vi trækker fra alle medlemmers kontingent, siger Søren Fibiger Olsen til Ekstra Bladet.

Dermed vil Margit Christensen i runde tal få udbetalt 19.200 kroner for de 16 år, hvor hun i tillid til, at hun var fuldt forsikret i tilfælde af arbejdsløshed, indbetalte cirka 1000 kroner om måneden (2013) i A-kasse kontingent.

Vi vidste det ikke

Søren Fibiger Olsen fastholder, at Krifa blot følger reglerne, som faktisk er lavet for at undgå social dumping som i sagen med Margit Christensen.

- Det er grotesk, at reglerne netop er til for at forhindre sager som denne. Hvis staten udbetaler dagpenge til så lavtlønnede arbejdstagere som Margit, så er det lig med, at den accepterer disse helt uantagelige lønvilkår. Dagpenge må ifølge reglerne kun udbetales til lønmodtagere, som har arbejdet på normale løn- og arbejdsvilkår, siger Krifa-formanden, der ikke mindes at have set sager, der blot kommer i nærheden af denne.

- Når I ikke har oplevet noget lignende, hvorfor gør I så ikke bare en undtagelse her og udbetaler dagpenge til Margit?

- Fordi det er et brud på reglerne. Havde vi fået et vink med en vognstang, havde vi for længst reageret.

Der er ingen regler om, at medlemmer af Krifa skal oplyse til den alternative fagforening, hvad de får i løn.

Udsigt til i alt 42.200

Margit Christensens nu afdøde arbejdsgiver, gårdejer Jens Esp Sørensen, har intet ulovligt gjort ved at betale sin landbrugsmedhjælper, hvad der svarer til cirka 68 kroner i timen i 2013 og angiveligt endnu mindre i årene inden.

Jens Esp Sørensen døde 23. april i år 97 år gammel efter et langt liv med adskillige bestyrelsesposter inden for landbrugs- og slagterisektoren.

Medlem af Krifa siden 1998. Gården er nu lukket, og hun har ikke fået løn nok til at få understøttelse. (Foto: René Schütze) Dansk politik Politikere: A-kasse har vildledt bondepigen

- Hans cv med de mange bestyrelsesposter giver god grund til at antage, at han har været fuldt ud bevidst om, at han har udnyttet Margit. Det har han ikke haft noget juridisk problem i forhold til, men jeg vil nok mene, at han havde et moralsk og etisk problem, siger Søren Fibiger Olsen.

Ifølge Krifa-formanden gøres der et forsøg på at få udbetalt feriepenge til Margit Christensen for de seneste tre år. Hun har nemlig et lovmæssigt krav på hvert år at få udbetalt 12,5 procent af sin løn. Der er dog en forældelsesfrist på tre år. Efterkommes kravet, kan Margit Christensen se frem til en udbetaling på cirka 23.000 i feriepenge udover de 19.200, som Søren Fibiger Olsen lægger op til som et plaster på såret.

Samfund 3F: Krifa har svigtet bondepige

Således har Margit Christensen udsigt til at få udbetalt i alt 42.200 kroner, hvis Krifa gør alvor af formandens udsagn. Et beløb, som dog stadig er et meget lille plaster på såret i forhold til, hvis den 59-årige kvinde havde fået de dagpenge, hun troede, hun var stillet i udsigt, da hun meldte sig ind i Krifa for 16 år siden.

 

 

0 kommentarer
Vis kommentarer