Du kan her rette dine indstillinger for, om vi må sætte cookies og bruge persondata, eller du kan give os besked, hvis en annonce er upassende, rummer fejl eller er ulovlig.
eller
Rapportér annonce
Du har mulighed for at rapportere denne annonce til annonceafdelingen på Ekstra Bladet, hvis du enten finder annoncen upassende eller at annonceringen er ulovlig.
Vær opmærksom på at du er i gang med at anmelde en annonce som værende ulovlig, er du sikker på du vil fortsætte? (En ulovlig annonce overtræder gældende lovgivning, læs mere her)
Tak for din påbegyndte anmeldelse. Vi har flere retningslinjer for annoncering på Ekstra Bladet, som skal overholdes, og hvis vi finder at annoncøren ikke har overholdt disse, vil de blive frataget muligheden for at annoncere på Ekstra Bladet fremadrettet. Det vil hjælpe os meget, hvis du vil skrive en uddybende kommentar nedenfor, så vi kan få lokaliseret annoncen og tjekket op på om vores retningslinjer overholdes.
Tak for din påbegyndte anmeldelse. Vi vil gerne høre din begrundelse for din anmeldelse, så vi kan undersøge annoncen, da vi tager alle indsendte anmeldelser alvorligt. Det vil hjælpe os meget, hvis du vil skrive en uddybende kommentar nedenfor.
Din begrundelse skal som minimum bestå af 30 tegn
Tak for din henvendelse
Din anmeldelse er nu afsluttet. Tak fordi du bidrager til EB.dk.Annoncerne på EB.dk er en essentiel indtægtskilde, som sørger for at Ekstra Bladet hver dag kan udkomme, og holde danskerne oplyste om hvad der foregår rundt omkring i verden.
Fejl
Der skete en fejl med afsendelsen af rapporteringen.
Krig i dansk region: Ledelsen har svigtet i 'møgsager'
Den tidligere overlæge på sygehuset i Silkeborg har ligget i en årelang konflikt med ledelsen i Region Midtjylland. Nu vil regionsrådsmedlemmet problemet med dårlig ledelse til livs
Ulrich Fredberg vil gøre op med den frygtkultur, som præger ledelsen i Region Midtjylland. Foto: Joachim Ladefoged/Ritzau Scanpix
Annonce:
Følger SamfundFølg Samfund
Der er en syg ledelseskultur i Region Midtjylland.
Her oplever de ansatte på regionens hospitaler en såkaldt management by fear-ledelse, som især skulle være fremkommet under den nuværende koncerndirektør, Ole Thomsen.
Sådan lyder den hårde kritik fra den tidligere ledende overlæge på Diagnostisk Center i Silkeborg og nuværende medlem af regionsrådet i Region Midtjylland for Venstre Ulrich Fredberg. Nu har han og tre kolleger klaget til Styrelsen for Patientsikkerhed over én af de mange 'møgsager', som, de mener, har præget regionen i årevis.
Nu er det nok Ulrich Fredberg blev i april 2020 fyret fra sin stilling under stor dramatik i en pressemeddelelse, som dagen efter blev trukket tilbage og ændret. Blot én ud af flere 'møgsager' for regionen, påpeger han over for Ekstra Bladet.
Annonce:
- Møgsagerne bliver bare ved i tiltagende grad og forsøges kamufleret ved ledelsesmæssige beslutninger, hvor regionsrådet bliver misinformeret af ledelsen. Der er kommet en uacceptabel ledelseskultur i Region Midtjylland, som gør, at vi nu ifølge Altingets ekspertudvalg har overtaget dumbo-pladsen fra Region Hovedstaden blandt landets regioner, når det kommer til antal møgsager.
Han henviser blandt andet til sagerne om fyringer af den ledende radiologiske overlæge på Randers Regionshospital, af overlæger på Børneafdelingen og på Karkirurgisk Afdeling i Viborg samt 'vellidte' hospitalsledelser i Aarhus og Viborg.
- Der er ikke kun tale om en problematisk ledelsesstil, men også det rent faglige. Vi er eksempelvis den eneste region i landet, som ikke har en lægefaglig direktør i direktionen. Det betyder jo også, at der kommer uhensigtsmæssige og fatale beslutninger derfra, siger Ulrich Fredberg.
Han retter især skarp kritik af koncerndirektør Ole Thomsen.
- Ole Thomsen kan være ubehagelig at diskutere med. Det er helt åbenlyst omkring ham, at management by fear-kulturen er opstået. Han har jo efterhånden udskiftet de hospitalledelser, som turde sige ham imod
Annonce:
Den tidligere overlæge Ulrich Fredberg afviser, at hans opgør med ledelsen skyldes fyringen i fjor.
Klage til Styrelsen for Patientsikkerhed
2. januar har fire fagfolk indsendt en klage over ledelsen i Region Midtjyllands håndtering af 'Mammorgrafisagen fra Viborg', hvor tusindvis af kvinder blev genindkaldt til scanning for brystkræft under påskud af, at mangelfulde undersøgelser.
Det mener underskriverne snarere handler om en total mangel på opbakning og inkompetent undersøgelsesmetode, hvor man ikke kan undgå at få indtryk af, at de ansvarlige ledere i stedet skulle vaske hænder, skriver de i klagen:
'I 2017 blev en mammaradiologisk overlæge i Viborg anklaget for at overse tilfælde med brystkræft pga. mangelfuld undersøgelse, og flere tusinde patienter blev genindkaldt. Dette på trods af at afdelingen (hvor overlægen var den kvalitets- og kvantitetsmæssige hovedperson) fandt flere brystkræfttilfælde pr mammografi end andre steder i regionen, og hele set-up’et i Viborg omkring brystkræft var af Dagens Medicin kåret til landets bedste de forudgående to år. Efter sagshåndteringen er Viborg faldet til bunden af den nationale kvalitetsopgørelse blot ét point fra næstsidstepladsen. Sagshåndteringen har således haft stor negativ betydning for hele afdelingen'.
'Man har udsat tusindvis af kvinder for unødig bekymring og risici for strålingsinducerede cancer, overdiagnostik og udredningskomplikationer. Man har samtidig givet en mangeårig medarbejder, der dokumenteret finder flere cancer pr mammografi end gennemsnittet, en uanstændig behandling. Forløbet har samtidig haft stor betydning for afdelingen i Viborg, der tidligere flere gange blev kåret til landets bedste, men som siden er faldet foruroligende langt ned i de landsdækkende kvalitetsvurderinger'.
Underskrivere:
Olav Nørgaard, dyrlæge, medlem af regionsrådet i Region Midtjylland.
Kurt Holm-Christensen, tidligere læge, pensionist.
Ulrich Fredberg, overlæge, professor, medlem af regionsrådet i Region Midtjylland.
Thor Knudsen, speciallæge, sagkyndig og inspektor ved Sundhedsstyrelsen.
Bakker op Tidligere formand for overlægerådet Erik Kristensen retter ligeledes over for Ekstra Bladet skarp kritik af koncerndirektør Ole Thomsen i Fredberg-sagen:
'Min vurdering er, at det primært drejer sig om et personligt modsætningsforhold/had fra Ole Thomsens side til Ulrich Fredberg. Det blev grundlagt i 2011 med en udtalelse fra ham, hvor han påstod, at sygehuset i Silkeborg skulle nedlægges, hvilket bl.a. blev forhindret ved Ulrich Fredbergs indsats.'
'Dette udløste Ole Thomsens permanente aggressioner, som manifesterede sig ved, at han benyttede og fortsat benytter sig af ved enhver lejlighed til at modarbejde sygehuset via personalepolitik (management by fear) og afskedigelser, skriver Erik Kristensen i en mail.
Annonce:
Det er ikke første gang, at Region Midtjylland får kritik for dårlig ledelse. I september måtte Ole Thomsen lægge ører til massiv vrede fra regionens sygeplejersker efter et opslag på Facebook.
Regionsdirektør Pernille Blach Hansen. Foto: Region Midtjylland
Ekstra Bladet har foreholdt koncerndirektør Ole Thomsen Ulrich Fredbergs kritik. Pressechefen i regionen, at det bliver Regionsdirektør Pernille Blach Hansen, som udtaler sig om arbejdsmiljøet i regionen.
- Kan du stå inde for arbejdsmiljøet i Region Midtjylland?
'Et godt arbejdsmiljø for både medarbejdere og ledere er af afgørende betydning for opgaveløsningen og dermed for behandling og pleje af borgere og patienter i Region Midtjylland. Vi gennemfører hvert andet år både en arbejdspladsvurdering (APV) og en Trivsels og ledelsesevaluering (TULE). På den måde kan vi som ledelse og direktion følge arbejdsmiljøet og trivslen i den samlede organisation, og de lokale ledelser kan følge deres egen organisation.
I 2019 gennemførte vi den seneste ordinære TULE og APV-runde, og vi er netop i gang med runden for 2021/2022. Resultaterne fra de to undersøgelser giver mig ikke anledning til generel bekymring i forhold til trivsel og arbejdsmiljøet i Region Midtjylland. Og er der noget der skal følges op på, så gøres det via lokale dialoger.
2020 var et helt særligt år, set i lyset af covid-19. Pandemien gav helt særlige vilkår for vores ansatte. Her valgte vi som direktion at igangsætte en trivselsmåling i forhold i den samlede organisation, hvor vi både spurgte til arbejdsmiljø, trivsel, samarbejde og dialog mellem ledelse og medarbejdere.
Resultaterne fra Trivsel2020 viser, at der - trods store og nye udfordringer - generelt er et godt arbejdsmiljø i organisationen, og at ledelserne er lydhøre i forhold til evt. problemstillinger. Og er der noget der skal følges op på, så gøres det via lokale dialoger.
Så som regionsdirektør kan jeg stå inde for arbejdsmiljøet i organisationen, vel vidende at der i så stor en organisation som Region Midtjylland med ca. 30.000 ansatte vil være områder, hvor der er mulighed for konkrete forbedringer'.
- Der er flere gange rejst kritik af ledelsen i regionen. Blandt andet i Jyllands-Posten 17. november 2021. Den er blevet beskrevet som en såkaldt management-by-fear-ledelse. Er der et problem med ledelsen af Region Midtjylland?
'Jeg kan slet ikke genkende det billede. Dialog er en af Region Midtjyllands bærende værdier. Vi vægter dialogen højt og arbejder dagligt for at sikre, at der er en god dialog mellem ledere og medarbejdere, en god dialog med og i de faglige miljøer – og med alle vores samarbejdspartnere. I trivselsundersøgelsen fra 2020 spurgte vi konkret til lydhørhed og tryghed ved at sige sin mening til ledelsen. Og resultatet af svarene tegner langt fra et billede af management- by- fear.
At have en dialog er ikke ensbetydende med at 'få ret', og der vil være situationer hvor ledelsen har en anden holdning, og hvor den person, dialogen har været med, dermed vil kunne opleve ikke at være blevet imødekommet'.
- Der er netop sendt en klage til Styrelsen for Patientsikkerhed i forbindelse med ledelsens håndtering af 'Mammografisagen fra Viborg'. Har I begået fejl i den sag?
'Sagen er håndteret af Hospitalsenhed Midt – blandt andet efter dialog med Styrelsen for Patientsikkerhed, og jeg deler styrelsens vurdering af sagen. I juli 2017 tager styrelsen den afsluttende redegørelse om sagen til efterretning, og senere – januar 2018 - skriver styrelsen således:
'Det er Styrelsens vurdering, at hospitalsledelsen har fulgt op på brystkræftsagen med en meget omfattende og anerkendelsesværdig gennemgang og kvalitetssikring af arbejdsgange og procedurer for det kliniske arbejde på afdelingerne, herunder bl.a. de ændrede procedurer for intern håndtering af afgørelser i klagesager/erstatningssager mhp afdækning af mulige mønstre på tværs af sager. Det er Styrelsens vurdering, at sagen herefter ikke giver anledning til fremadrettet bekymring for patientsikkerheden, hvorfor den lukkes.'
- Et ekspertudvalg har i en podcast fra Altinget 'kåret' Region Midt. til at have overtaget dumbo-pladsen i antal møgsager. Hvad tænker du om det? Har I haft for mange møgsager i Ole Thomsens regeringstid?
'Region Midtjylland er en fagligt dygtig organisation, der leverer gode resultater hver dag. For eksempel kåres hospitalerne i regionen år efter år som de bedste i landet. Den slags kommer ikke uden god ledelse. Med 30.000 ansatte kan det ikke undgås, at der opstår faglige uenigheder og områder, hvor det lokale samarbejde er udfordret. Men alt i alt er regionen veldrevet og velfungerende.'
- Koncerndirektør Ole Thomsens ledelsesstil har også været genstand for kritik. Blandt andet kalder Ulrich Fredberg den for decideret ubehagelig. Hvad tænker du om det?
'Det er min klare opfattelse, at direktionen og koncernledelsen i Region Midtjylland er kendetegnet ved en ledelse, der er både professionel og ordentlig. Jeg har fuld tillid til Ole Thomsens ledelse.'
- Region Midtjylland er den eneste region i Danmark, der ikke har en lægefaglig direktør i direktionen. Kan dette ikke udgøre et rent fagligt problem?
'Der er 7 lægefaglige direktører i koncernledelsen, som er lederne direkte under direktionen. De arbejder tæt sammen med direktionen og yder lægefaglig rådgivning til direktionen. Region Midtjylland er således fuldt dækket ind, hvad angår lægefaglig ledelse.
Derudover har vi en løbende og god dialog med de tværfaglige specialeråd. Som navnet antyder, er flere fagligheder – og altså ikke alene læger – repræsenteret i specialerådene. Det betyder, at vi har adgang til højt kvalificeret rådgivning fra flere fag, fordi rådene er sammensat, så de afspejler hverdagen hos dem, der behandler patienter.'