Krig om boliglån eksploderer

Udvalg vil gøre det billigere at flytte realkreditinstitut, mens oprørske kunder vil starte alternativt realkreditinstitut

Følg Samfund

Boligejernes oprør mod de stigende bidragssatser på realkreditlån i foråret trækker nu fronterne op til et nyt slag om prisen på boliglån.

Tidligere i dag har de kritiske boligejere i Fair Bidragssats meldt ud, at de nu går i gang med at etablere et alternativt realkreditinstitut, og fredag offentliggør et regeringsnedsat udvalg deres forslag til, hvordan det kan blive billigere at skifte realkreditinstitut.

Begge initiativet er et direkte resultat af boligejernes revolte først på året, hvor 40.000 boligejere på få dage samlede sig på facebooksiden Kritiske interessenter i Nykredit og Totalkredit.

Der er dog ikke meget, der tyder på, at de kritiske kunder, i dag organiseret i foreningen Fair Bidragssats, vil stille sig tilfreds med udvalgets forslag.

Ikke tilstrækkeligt
- Som vi har hørt det, er der da også gode forslag fra udvalget. Men det handler kun om udgifterne ved at flytte institut. Det forholder sig tilsyneladende ikke til størrelsen på bidragene.

Derfor kan jeg ikke se, at der på nogen måde mindsker behovet for et alternativt realkreditinstitut, siger Chresten Ibsen, formand for Fair Bidragssats.

Det er TV2 Business, der i dag kan løfte sløret for, hvad udvalget, der har Nina Dietz Legind, professor i bank- og kapitalmarkedsret på Syddansk Universitet, i spidsen, er nået frem til.

Enighed er der tilsyneladende kun om at foreslå, at det afgivende realkreditinstitut fremover skal vinke farvel til et indfrielsesgebyr på 750 kroner, hvis kunder vil skifte til et andet institut, efter der er varslet en stigning i bidragssatsen.

Uenighed i udvalg
Men så slutter enigheden også, når det gælder kroner og ører.

Således anbefaler et flertal i udvalget, at institutterne også skal sige farvel til gebyrer på kurtage og kursskæring for at gøre det nemmere at skifte institut. Men det afviser et mindretal bestående af Realkreditrådet og Realkreditforeningen.

De er imod at skippe disse gebyrer, der vejer langt tungere end indfrielsesgebyret.

Peanuts
- De 750 kr. er kun at betragte som peanuts, og det andet er der tilsyneladende ikke enighed om, siger Chesten Ibsen, som understreger, at han kun kender forslaget fra medierne.

- Men som det ser ud nu, er der ikke noget afgørende nyt. Udvalget peger jo kun på de knapper, som realkreditten i forvejen kan dreje på.

Til gengæld glæder han sig over, at udvalget ifølge TV2 Business også vil foreslå, at kunderne skal have en mere eksakt begrundelse, når realkreditinstitutterne vælger at sætte bidragssatserne i vejret.

- Det ser vi frem til. Hidtil har de jo bare puttet det i en stor gryde med, at de skal polstre sig, siger Chresten Ibsen.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Himmelråbende åndssvagt, at vi først ophæver restriktionerne på tirsdag