Krigs-veteran forsvundet: PTSD kan skade folk for livet

- For nogen er det så invaliderende, at de ikke kan komme udenfor en dør, fordi de for alt i verden vil undgå at havne i situationer, der kan fremprovokere et flashback

Politiet undersøgte søndag Lars Kraghs bopæl ved Uggelhuse øst for Randers. Foto: Ernst van Norde
Politiet undersøgte søndag Lars Kraghs bopæl ved Uggelhuse øst for Randers. Foto: Ernst van Norde
Følg Samfund

Når soldater vender hjem fra krig, kan det være med oplevelser i bagagen, der er så traumatiserende, at de udvikler sig til post traumatisk stress syndrom (PTSD).

PTSD er igen kommet i fokus, da man lige nu eftersøger Balkanveteran Lars Kragh samt dennes forældre.

De tre har siden lørdag været som sunket i jorden og politiet frygter, at der kan være sket familien noget.

Lars Kragh (tv.), Jørgen Kragh samt Kirsten Kragh (th.)Politifoto
Lars Kragh (tv.), Jørgen Kragh samt Kirsten Kragh (th.)Politifoto
 

Lars' soldaterkammerat: Vi oplevede mange voldsomme ting

Familie sporløst forsvundet: Det er uhyggeligt

PTSD-symptomerne opstår ikke altid lige efter de traumatiske hændelser, men udvikler sig over tid og kan få store konsekvenser, hvis de ikke behandles.

- Det kan være svært at komme fra en krigszone tilbage til en almindelig hverdag. Mange beskriver, at de begynder at genopleve de traumatiske oplevelser i form af flashbacks, påtrængende erindringer og mareridt, og for mange er det meget realistiske og stærke billeder, siger psykolog hos Dignity Sadia Khan til Ekstra Bladet.

Hun behandler traumatiserede flygtninge og torturoverlever på Dansk Institut mod tortur, og hun forklarer, at personer med PTSD også typisk lider af depression og angst, som følge af den langvarig stress tilstand.

- Mange er så invaliderede af deres symptomer, at de ikke kan komme udenfor en dør, fordi de for alt i verden vil undgå at havne i situationer, der kan udløse angst og flashbacks. Nogen stopper helt med at have kontakt med andre mennesker, siger hun til Ekstra Bladet.

En kort lunte
Mennesker der lider af PTSD, lider ofte også af manglende impulskontrol, der kan få dem til at – modstå impulsive adfærd, der kan skade dem selv eller andre.

Især krigsveteraner har et stort behov for kontrol og struktur, lige som dengang de var i hæren. Kontroltab, kan give sig udslag på mange forskellige måder f.eks i form af depressive sindslidelser, og så har vi set ekstreme tilfælde, hvor nogen vælger at tage deres eget liv, eller gøre skade på andre, siger Sadia Khan.

Politiet om forsvundet familie: Frygter der kan være sket dem noget

Mystisk forsvinden: Politiet efterlyser forældre og søn

Personer med PTSD kan behandles, men har man levet med PTSD i en årrække uden at få behandling, er det næsten umuligt at blive rask igen.

- Man kan reducere symptomerne, men når de er blevet kroniske, er det meget svært at fjerne symptomerne helt. Vi kan se, at patienter får reduceret deres symptomer, når vi arbejder med traumebearbejdning, men vi ser desværre også, at kritiske livshændelser kan reaktivere PTSD-symptomerne igen selv tyve år efter, siger hun til Ekstra Bladet.

Tonny kæmpede for at redde soldaterkammerater

Seneste nyt

Benny bekræfter vores bange anelser om regeringen

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.