'Krigsbrev' advarer svenske kommuner: Danmark ser på det 'samlede risiko-billede'

Svenske kommuner er blevet bedt om at forberede sig bedre på krig. Herhjemme er Beredskabsstyrelsen klar til at sende en lignende krav til de danske kommuner

Sådan så brevet til de svenske kommuner ud. (Foto: Mikkel Tariq Khan/Polfoto/Screendump)
Sådan så brevet til de svenske kommuner ud. (Foto: Mikkel Tariq Khan/Polfoto/Screendump)

Forleden modtog samtlige sikkerhedschefer i de svenske kommuner et brev. I brevet krævede den svenske pendant til den danske beredskabsstyrelse, MSB, at kommunerne skal blive bedre rustet til krisesituationer - heriblandt krig.

Og selvom der ikke i øjeblikket er behov for lignende krav til de danske kommuner, er Beredskabsstyrelsen klar til at følge det svenske eksempel.

- Vi er ikke på nippet til at sende breve ud til danske kommuner. Men det er heller ikke gået hen over hovedet på os, at der foregår noget - tværtimod, siger kontorchef i Beredskabsstyrelsen og ekspert i krisestyring, Mads Ecklon til Ekstra Bladet.

- Ruslands ulovlige annektering af Krim og den krigsførsel, som foregår i det østlige Ukraine, og Ruslands generelle adfærd er selvfølgelig noget, vi holder ekstremt meget øje med, fastslår han.

Han ønsker dog ikke at spekulere i, om det er netop Rusland, som har fået svenskerne til at reagere.

- Der er flere muligheder for, at det, som er anspændt, kan blive til noget værre. Men vi skal kunne håndtere alle mulige situationer. Det er også klimakatastrofer, storme orkaner eller andre større ulykker.

- Og så har vi også en terrortrussel hængende. Den skal kommunerne også kunne håndtere.

Samfund Brev til alle svenske kommuner: Gør jer klar til krig

Klar til at gå med
Når Beredskabsstyrelsen skal planlægge, hvad danske kommuner skal forberede sig på, tager de udgangspunkt i, hvad Mads Ecklon kalder for, det 'samlede risikobillede'. Det er blandt andet dannet af vurderinger fra Forsvarets Efterretningstjeneste og Beredskabsstyrelsens egne.

- Hvis noget skulle give anledning til at ændre på den overordnede risikovurdering, er vi selvfølgelig klar til at gå med. Og så vil vi også være klar til at ændre på vores anbefalinger for, hvordan man skal planlægge, siger kontorchefen.

MSB har nævnt flere parametre, hvor kommunerne skal oppe sig, hvis Sverige skal være klar til at reagere. 'Operativt tempo, beslutningstagning, informationsdeling, krisekommunikation, fleksibilitet og robusthed til at håndtere hemmelige oplysninger' er blandt disse parametre.

- Kommunerne har nu forberedt sig og er godt rustet til fredstid kriser, og det er noget, det har været fokus på i 20 år. Det nye er, at man fra regeringens side vil udvikle et samarbejde for det nationale forsvar, siger koordinator Magnus Dyberg-Ek fra MSB til Svenska Dagbladet.

Forpligter sig
Selvom Beredskabsstyrelsen ikke mener, det er aktuelt at sende nye krav til de danske kommuner, fastslår Mads Ecklon, at der konstant bliver foretaget vurderinger, så Danmark altid er parat. Her nævner han blandt andet, at man i NATO, som Sverige ikke er medlem af, forpligter sig på flere forskellige områder, når det gælder civilt beredskab.

- Det civile del er en vigtig forudsætning for militære operationer. Så vi er hele tiden opmærksom på, om det ser fornuftigt ud, siger kontorchefen.

Men det er en konstant afvejning, fordi de danske kommuner er forpligtet på flere forskellige områder.

- Hvis man bare løber efter bolden, der hedder krig, så må man fjerne opmærksomhed fra andre områder, siger Mads Ecklon.

223 kommentarer
Vis kommentarer