Kriminelle jubler: Danske bankkunder er nemme ofre

NEMID: Langt de fleste indbrud i netbankerne lykkes - og udbyttet vokser voldsomt

Digital svindel er udbredt, men hvordan beskytter man sig mod at blive snydt af svindlere? Tech-redaktør Heine Jørgensen giver gode råd.
Følg Samfund

En kedelig tendens har ramt danske bankkunder. Ifølge de nyeste tal fra organisationen Finans Danmark lykkes hele otte ud af hvert 10. indbrud i netbankerne.

Tallene, der stammer fra 1. kvartal 2019, viser også, at udbyttet pr. indbrud i gennemsnit er fordoblet fra næsten 22.000 kroner i 2018 til lidt over 48.000 kroner pr. sag i år.

- Det er et område, der desværre har været i vækst, siger Anders Dørum Jensen, der er afdelingsdirektør i Spar Nord, til Ekstra Bladet.

- Hen over i år er det eskaleret, men det svinger lidt hos os, om det er et større eller mindre beløb i den enkelte sag.

Flere rammes af digitale tyverier

Det viser tallene

- Alene i 1. kvartal 2019 fik de kriminelle næsten 3,5 millioner kroner ud af 72 indbrud i netbanker. Yderligere 19 indbrud mislykkedes, hvilket giver en succesprocent på 79. Udbyttet blev dermed 48.022 kroner pr. succesrige indbrud.

- I 2018 var udbyttet 21.861 kroner pr. succesrige indbrud - 74 procent af alle indbrud lykkedes.

- I 2017 var udbyttet 27.517 kroner pr. succesrige indbrud - 77 procent af alle indbrud lykkedes.

Kilde: Finans Danmark

Ekstra Bladet-effekten: Ulla får endelig sine penge tilbage

Læser koder op
Ekstra Bladet har de seneste måneder afdækket en række af sager, hvor ofrene enten er blevet hacket, har fået deres NemID og koder stjålet eller selv har medvirket ved at læse koder op til forbrydere, der udgiver sig for at være banken.

 - Og de kriminelle får flere penge ud af det, men beløbets størrelse afhænger også af, hvem de får ringet til. Det er jo ofte bestemte aldersgrupper, der bliver ramt af det her.

– For vores vedkommende har sagerne primært været phishing opkald, hvor man ringer og udgiver sig for at være vores sikkerhedsafdeling, forklarer Anders Dørum Jensen.

Stor tvivl om NemID-papkort: Her er fem vigtige svar

Tænk dig om
Selv om der er introduceret en nøgleapp, og snart kommer et ifølge myndighederne mere sikkert system kaldet Mit ID, mener den nordjyske afdelingsdirektør, at der skal mere til.

Det svageste led i sikkerheden er nemlig ofte dem, som svindlerne ringer til.

- Det afgørende i at stoppe svindlen er derfor, at man altid husker, at ingen fra banken, politiet eller andre myndigheder ringer for at bede om dit NemID, dit kreditkort eller passwords. Det er kun til personligt brug.

- Så hvis du får sådan et opkald eller en besked, skal du smide røret på eller slette beskeden.

Adam Lebech, vicedirektør i Digitaliseringsstyrelsen, svarer her på spørgsmål, som Ekstra Bladets brugere har om NemID, MitID og afskaffelsen af papkortet.

Flere tilfælde af telefon-svindel: Kriminelle snyder sig til personlige oplysninger

12 gode råd om IT-sikkerhed

1 Klik med omtanke. Slå hjernen til når du modtager en mærkelig besked, der ser ud til at komme fra din bank, Postnord eller andre, der vil have dit brugernavn og password. Er du i tvivl, så tast selv adressen til for eksempel banken ind i stedet for at klikke på linket.

2 Benyt ekstra koder. Hvis du har mulighed for at slå to-faktor bekræftelse til på en nettjeneste så brug funktionen. Facebook, iTunes, Twitter og Gmail er blandt dem, der i dag tilbyder at sende dig en ekstra kode via sms eller en alternativ mailadresse. Uden koden kan man ikke misbruge dit brugernavn og password på en fremmed computer.

3 Genbrug aldrig. Nettets største dumhed er at bruge samme password og brugernavn overalt. Gør du det, er du hackernes nemmeste offer. For så skal de blot finde dine koder på en usikker tjeneste og teste dem på en række andre kendte hjemmesider. Skift jævnligt password.

4 Opdater din software. Hold styresystemet på dine enheder opdateret, men husk også at opdatere de programmer, du bruger. Hvis hackere finder ud af, at du bruger gammel software, kan de nemt udnytte et sikkerhedshul og trænge ind på din computer, tablet eller smartphone.

5 Brug app mod it-svindel. Forbrugerrådet Tænk og Trygfonden driver app'en 'Mit digitale selvforsvar'. Ideen er blandt andet, at du kan blive advaret mod aktuelle trusler, når de opstår. Du kan finde app'en til både iPhone og Android.

6 Beskyt dig teknisk. Det kan være en god investering at have et nyere antivirusprogram og en firewall. Sidstnævnte er en slags digital bodyguard, der advarer dig, hvis der sker mistænkelige aktiviteter på din enhed.

7 Pas på offentlige computere. Tjekker du personlige nettjenester som din mail eller netbanken på en offentlig computer, for eksempel biblioteket, risikerer du, at andre følger med i din kommunikation. Log altid ordentligt ud af offentlige computere, når du forlader dem.

8 Undgå ukendte netværk. Trådløse gratis netværk på ferien eller andre steder i det offentlige rum er fristende, men også en stor risiko. Hvis du kommunikerer ukrypteret på nettet og logger på et gratis Wi-Fi-netværk, kan din trafik blive sendt igennem en hackers trådløse netværk og opsnappes.

9 Krypter dit internet. Dit private trådløse internet kan være en vej ind på din computer. Uden kode på dit netværk risikerer du også at blive misbrugt til ulovlig trafik, der føres tilbage til dig. Slå derfor krypteringen til på Wi-Fi-routeren og vælg et avanceret password.

10 Skjul dine oplysninger. Deler du private oplysninger som CPR-nummer, præcis adresse, mailadresse og andre data på nettet, følger hackerne med. Særligt de sociale netværk kan være en fælde, fordi du føler dig tryg – men hackerne ved godt, hvor de skal lede efter brugbare oplysninger.

11 Skrald kan afsløre dig. Fysiske breve med koder og personlige data om dig skal destrueres, inden du smider dem i skraldespanden. Krøller du bare papirerne sammen, er de nemme at samle sammen og snage i. Husk også at låse din fysiske postkasse.

12 Reager omgående. Hvis det går galt, eller du har en mistanke om, at du er blevet hacket, så reager omgående. Få spærret kreditkort og andet af værdi, som du frygter er blevet opsnappet. Brug professionelle værktøjer til at fjerne hackernes software og beskyt dig bedre.

Mere fra Ekstra Bladet+

LIGE NU
Pape blev pelset af sin egen flok

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Udforsk Ekstra Bladet+