Kritikken fortsætter: Det er forfærdeligt, at de skal arbejde i kræftfremkaldende røg

Hofor-byggeriet angribes nu for at have sundhedsskadelige arbejdsforhold

Onsdag blev HOFOR-værket på Amager ramt af blokade. Video: Mogens Flindt

Kritikken mod byggeriet af det nye kraftvarmeværk på Amager tager nu til, efter at Dansk Metal i Hovedstaden har været inde på byggepladsen.

Fagforeningens repræsentanter fortæller, at de ikke mødte en eneste, der arbejdede under forsvarlige forhold.

- Svejserøg er kræftfremkaldende, og det vil sige, at de steder, hvor røgen ikke føres væk, er det decideret sundhedsskadeligt at arbejde. Og det oplevede vi mange steder derude, siger Flemming Overby, faglig sekretær inden for arbejdsmiljø hos Dansk Metal i Hovedstaden.

Samfund Vrede stilladsbisser spærrede trafikken omkring Rådhuspladsen

Han mødte svejsere fra Indien, Sverige og Tjekkiet på sin tur gennem det, der lige nu er en af Danmarks største arbejdspladser.

- Det er forfærdeligt, at de skal arbejde under sådanne forhold. Det er ikke rimeligt over for de udenlandske ansatte. Arbejdsmiljøet er på et niveau, hvor det er dybt kritisabelt. Der er flere steder, hvor der er betydelig fare for, at folk kan komme til skade, siger han.

Som Ekstra Bladet afdækker i dag, har op mod 100 stilladsarbejdere, murere, tømrere og andre faggrupper blokeret indgangen til byggepladsen. De tillader, at de udenlandske medarbejdere kommer ind på pladsen, men de tillader ikke, at der kommer materialer ind på byggepladsen.

Hofor afviser
Siden mandag har de forskellige faggrupper forladt byggepladsen i protest mod de arbejdsforhold, som de mener er dybt kritisbable. Blandt andet går der tjekkiske stilladsarbejdere rundt på pladsen til 135 kroner i timen modsat deres egen timeløn på 235 kroner i timen. Samtidig ved de ikke, om timelønnen dækker over eksempelvis pension og overtidsbetaling.

Hos Hofor insisterer pressechef Astrid Skotte på, at reglerne bliver overholdt. I et skriftligt svar skriver hun:

Thomas Strømholt gjalder i megafonen: Nok er fucking nok. Foto: Mogens Flindt Samfund Blokade rammer kommunalt varmeværk: Nok er fucking nok

'Vi må afvise, at arbejdet ikke lever op til danske standarder for arbejdsmiljø. Vi sætter altid sikkerheden højt, og vores arbejdsmiljøorganisation gennemfører jævnlige sikkerhedstjek efter foreskrifterne (dvs. runderinger, ugentlige mønsterrunder og toolbox-møder). Desuden er alle leverandører pligtige til selv at have arbejdsmiljørepræsentanter og foretage sikkerhedsrunderinger. Forhold, som ikke lever op til lovgivning eller danske standarder, påtales, registreres og udbedres løbende i samarbejde med de ansvarlige leverandører,' skriver hun og fortsætter:

'I øvrigt har vi jævnligt besøg af Arbejdstilsynet, som generelt melder tilbage, at deres indtryk er, at arbejdsmiljøet er i orden på vores byggeplads. På grund af blokaden er situationen aktuelt anderledes ift. oprydning og rengøring, fordi der ikke som normalt kan komme rengøringsfolk ind med deres biler, og fordi vi kan ikke få containere ud. Det kan påvirke arbejdsmiljøet, at der ikke kan rengøres og ryddes op som normalt. Vi er meget opmærksomme på dette forhold, og vi standser straks arbejdet på stedet, hvis vi vurderer, at det udgør en risiko for medarbejderne.'

132 kommentarer
Vis kommentarer