Kritikken hagler ned over dansk prestigeprojekt: Nu svarer lejer igen

En lejer er langtfra enig i den hårde kritik af prestigeprojektet BLOX

Sådan har det udskældte byggeri formet sig. (Video: Realdania)

En forspildt chance, fantasiløst og elendigt designet.

Sådan lyder den hårde dom fra The Guardians anerkendte arkitektur-anmelder Oliver Wainwright om det prestigefyldte københavnske byggeri BLOX.

Men det er langtfra kun britiske Oliver Wainwright, der sender hårde skyts mod den store arkitektoniske bygning, der blandt andet skal huse Dansk Arkitektur Center, lejligheder, kontorer, caféer, en robotstyret p-kælder og en legeplads på Bryghuspladsen i hjertet af København.

Kritik i Danmark
Herhjemme har projektet også fået en del hårde ord med på vejen.

I Berlingske er BLOX blandt andet blevet udråbt til 'et misfoster ved Københavns Havn'. Af samme grund kvitterer anmelderen kun med to ud af seks stjerner.

'Det skulle have været så godt. Og så blev det faktisk skidt. BLOX er stor, BLOX er grim, BLOX har en fjendtlig udstråling', skriver Berlingskes kunst- og kulturanmelder Torben Weirup om det nye millionprojekt og fortsætter.

'Der er i nærheden andre store bygninger, som ikke har æstetiske kvaliteter, og ud af Kalvebod Brygge mod syd møder man i bred almindelighed kun arkitektonisk middelmådighed i de byggerier, der hastigt blev opført for at redde Københavns økonomi og kickstarte den positive udvikling af hovedstaden, BLOX på paradoksal måde også er en del af', lyder det videre i anmeldelsen.

Af Politikens anmelder Karsten R.S. Ifversen bliver BLOX desuden udråbt som 'klodset, bevidst provokerende og unødigt kompliceret'.

Sådan ser Blox ud. Foto: Ritzau Scanpix
Sådan ser Blox ud. Foto: Ritzau Scanpix
 

Svarer på kritik
Men nu svarer direktør i Copenhagen Windows Torben Fokdahl, der lejer sig ind i BLOX, igen på den hårde kritik.

Det sker i en kronik i Politiken.

Her giver han udtryk for, at kritikken af hans kommende arbejdsplads er fuldstændig misforstået.

Han påpeger, at man ikke kun skal lægge mærke til det ydre, men i højere grad se på de indre kvaliteter i bygningen.

Samfund Dansk prestigeprojekt til millioner svines til: Frastødende og elendigt

'For os handler det ikke kun om materialer og former, men om, hvad der foregår inden for og mellem murene, og hvordan det, der sker, indvirker på det øvrige samfund', skriver Thomas Fokdal i kronikken.

Han mener samtidig, at BLOX vil være givende for bylivet.

'Begynder man at studere den effekt, BLOX og BLOXHUB vil få, er det ikke kun os, der sidder på kontorstolene og drikker husets kaffe, der kommer til at få glæde af bygningen', skriver han videre.

Her sammenligner han ligeledes bygningen med et hospital og påpeger, at det gerne må være pænt, men helst også skal fungere - hvilket han mener, at BLOX gør.

Han er samtidig langtfra enig i, at BLOX har et klodset ydre.

Blox får også et fuldautomatisk parkeringsanlæg. Foto: Jakob Jørgensen
Blox får også et fuldautomatisk parkeringsanlæg. Foto: Jakob Jørgensen
 

'I øvrigt mener jeg også, at det er en smuk bygning, som under alle omstændigheder er mere inviterende end den parkeringsplads, der har ligget på Bryghusgrunden de sidste 50 år.'

Byggeriet af BLOX begyndte tilbage i sommeren 2013, og der er brugt et stort millionbeløb på byggeprojektet. Realdania By & Byg købte i 2005 Bryghusgrunden med henblik på at skabe et nyt hus og en plads af 'exceptionel arkitektonisk kvalitet'.

Den anerkendte tegnestue OMA står bag udseendet, og her har arkitekten Ellen van Loon tidligere forklaret, at de med bygningen bevidst har ønsket at kritisere det danske byliv, som han kalder stille og forskønnet. 

BLOX åbner officielt på søndag, hvor blandt andet spisesteder og en legeplads bliver indviet med en stor åbningsfest. Fredag formiddag bliver projektet indviet, og her vil blandt andre dronning Margrethe deltage. 

Ekstra Bladet har forsøgt at få en kommentar til de dårlige anmeldelser fra Kent Martinussen, der er direktør i Dansk Arkitektur Center, men han er ikke vendt tilbage på vores henvendelser.

20 kommentarer
Vis kommentarer