Annonce:
Annonce:

Kritisk analyse hemmeligholdt: - Totalt uacceptabelt

Folketingets Sundhedsudvalg blev nægtet adgang til vaccine-rapport, der advarede mod et salg af statens vaccineproduktion

Ekstra Bladet har tidligere afsløret, at Socialdemokratiet gav grønt lys til salg af vaccineproduktion, selvom firmaet var i skattely. Video: Altinget/Foto: Ekstra Bladet, Linda Johansen/Redigering: Kristian Hansen
Annonce:
Følg Samfund

Medlemmer af Folketingets Sundhedsudvalg forsøgte to gange at få udleveret en analyse fra 2011, der sort på hvidt advarede mod at sælge statens vaccinefabrik, hvis Danmark skulle blive ramt af en epidemi.

Hver gang fik de afslag med henvisning til, at den ikke var endelig færdiggjort – og i dag er statens vaccine-produktion på Amager nu blevet overtaget af den saudiske sheik Abdulaziz Hamad Aljomaih.

Hemmeligt dokument afslører: Blæste på advarsel

SF’s medlem af Folketingets Sundhedsudvalg er i dag rasende over, at man blev nægtet adgang til kritisk vaccine-analyse. Foto: Philip Davali
SF’s medlem af Folketingets Sundhedsudvalg er i dag rasende over, at man blev nægtet adgang til kritisk vaccine-analyse. Foto: Philip Davali
 

En af dem, der efterspurgte analysen, er Kirsten Normann Andersen (SF). Hun er i dag rasende over, at den blev hemmeligholdt.

– Det er totalt uacceptabelt, at vi ikke fik det materiale. Det ville have givet os mulighed for at få en saglig debat om forsyningssikkerhed. Vi sagde jo netop dengang: Hvad gør vi, hvis en epidemi kommer?

Annonce:

– Og i den situation, Danmark står i dag med coronavirus, er det jo fuldstændig vanvittigt at tænke, at vi måske selv kunne have produceret den vaccine, som vi mangler nu.

– I stedet skal vi ud og slås med resten af verden om at få vacciner nok, siger hun.

Jagten på analysen

Analysen 'Statens Serum Instituts opgaver med fokus på vaccineområdet, 2011' har i flere år spøgt på gangene på Christiansborg. 

Her kan du se, hvordan den pludselig dukker op:

Marts 2011: Daværende sundhedsminister, Bertel Haarder (V), nedsætter en arbejdsgruppe, der skal lave en analyse af Statens Serum Institut (SSI) som vaccineproducent. Arbejdet skal være færdig i efteråret 2011.

September-december 2012: Daværende sundhedsminister, Astrid Krag (SF), beslutter med bistand fra Finansministeriet at begynde en afdækning af mulighederne for et salg af vaccineproduktionen.

Marts 2014: Daværende sundhedsminister, Nick Hækkerup (S), melder ud, at staten vil sælge vaccineproduktionen. 

Januar 2017: Sheik Abdulaziz Hamad Aljomaih overtager statens vaccinefabrik.

Februar 2017: Ekstra Bladet begynder at afdække salget.

15. marts 2017: Enhedslistens daværende sundhedsordfører, Stine Brix, beder om at se analysen fra 2011, men får som svar af daværende sundhedsminister, Karen Ellemann (V): 'Der foreligger ikke en endelig rapport fra den omtalte arbejdsgruppe, da analysearbejdet ikke blev endeligt færdiggjort (...).' 

Juni 2017: Rigsrevisionen tager selv initiativ til en undersøgelse af salget af vaccineproduktionen.

Januar 2018: Rigsrevisionen kommer med massiv kritisk af salget i en beretning. hvor det fremgår, at den pågældende analyse har været et af 'væsentlige dokumenter'.

16.april 2018: Stine Brix og Kirsten Normann Andersen (SF) efterspørger igen analysen, men får afslag denne gang af daværende sundhedsminister, Ellen Trane Nørby (V).

6. marts: Sheikens firma AJ Vaccines melder ud, at man er i gang med at udvikle en vaccine mod corona. 

29. april 2020: Ekstra Bladet søger om aktindsigt i analysen hos Sundhedsministeriet. 

6. maj 2020: Rigsrevisionen bekræfter, at analysen har indgået i beretningen.

11. juni 2020: Ekstra Bladet modtager analysen af Sundhedsministeriet.

Kilde: Rigsrevisionen, Folketinget. 

Statsminister Mette Frederiksen (S) har under coronakrisen erkendt, at Danmark er blevet for sårbar, når det gælder kritisk infrastruktur. I april måned sagde hun blandt andet:

– Helt generelt gælder det, at forløbet omkring coronavirussen har vist en sårbarhed i Danmark og Europa, som jeg mener, vi skal være foruden.

– Står vi over for et langvarig sygdomsbillede eller andre epidemier, mener jeg, at Europa er nødt til at være mere uafhængige, når det gælder vaccine, værnemidler, testkits – det, vi i dag definerer som kritisk infrastruktur, siger hun.

Se uddrag fra rapporten

Her understreges hvor vigtig vaccineproduktionen er i krisetider.
Statsrevisorerne har også tidligere slået fast, at en produktion styrker beredskabet.
Statens Serum Institut har tidligere håndteret truende epidemier.
En anden tværministriel analyse har også tidligere advaret mod at sælge vaccineproduktionen.
Analysen konkluderer, at en produktion skaber synergier
Analysen fremhæver også hvor vigtig en vaccineproduktion er for forskningen.

Og Kirsten Normann er chokeret over, hvor sårbare vi har været herhjemme:

Annonce:

– Jeg havde ikke i min vildeste fantasi forestillet mig, at vi skulle være så meget i knæ, som vi er endt med i forbindelse med coronavirus – og det bliver med sikkerhed ikke sidste gang.

– Derfor har jeg også bedt ministeren (Magnus Heunicke, red.) se på, hvordan vi fremtiden kan sikre en produktion af medicin, vacciner og værnemidler.

– Vi må aldrig komme til at stå i sådan en situation igen, siger hun.

 

 

 

 

 

kken

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.
Annonce:
En formand, der gør, hvad der bliver sagt
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Annonce: