Kritiske boligejere jubler: Politikerne stækker gebyrgribbene

Det bliver billigere at skifte realkreditinstitut

Det bliver billigere og nemmere at skifte realkreditinstitut, efter det er lykkes kritiske boligejere at stække gebyrgribbene.
Det bliver billigere og nemmere at skifte realkreditinstitut, efter det er lykkes kritiske boligejere at stække gebyrgribbene.

Det bliver billigere at skifte realkreditinstitut.

Er politisk flertal har ifølge flere medier besluttet, at realkreditinstitutterne skal sløjfe det såkaldte indfrielsesgebyr, når kunderne vil skifter realkreditinstitut, og at de kun må opkræve halvdelen af den normale kurtage og kursskæring.

Den politiske aftale, der bliver præsenteret i eftermiddag, er en stor sejr for de kritiske boligejere, der for næsten et år siden mobiliserede i titusindvis af rasende realkreditkunder omkring facebooksiden 'Kritiske interessenter i Nykredit og Totalkredit'.

Anledningen var, at Totalkredit endnu engang havde sat deres forhadte bidragssatser op, og denne gang var det dråben, der fik bægeret til at flyde over.

Kæmpe sejr

- Det er en kæmpe sejr. I hvert fald en halv sejr, at det nu bliver både nemmere og billigere at flytte realkreditinstitut, siger Chresten Ibsen, en af initiativtagerne til foreningen Fair Bidragssats, som er en udløber af den massive protestbevægelse.

Han glæder sig over, at politikerne har lyttet til den massive protest fra boligejerne, selv om det ikke er lykkedes at fjerne flytteomkostningerne helt.

-  Men det viser, at det kan lykkes. Der her virkelig været mange på barrikaderne. Der har også været en stor støtte fra Forbrugerrådet, siger Chresten Ibsen.

Han ser ingen grund til, at man nu opløser Fair Bidragssats.

Stadig brug for kamp

- Der er stadig et stort behov for at holde øje med udviklingen. De siger halvdelen af kurtagen og kursskæringen, men hvad hvis de bare sætter dem op. Desuden vil vi stadig kæmpe for, at banker og realkredit bliver adskilt. Så der er masser at lave fortsat, siger Chresten Ibsen.  

Aftalen følger op på en række anbefalinger fra et ekspertudvalg, der blev nedsat efter den voldsomme debat om stigende bidragssatser i den danske realkredit.

Udvalget kom med otte anbefalinger. Men anbefalingen om, at institutterne ikke måtte opkræve kursskæring og kurtage, hvis kunden ville skifte efter en varslet prisstigning, var den mest kontroversielle, som banker og realkreditinstitutter har kæmpet voldsomt imod.

Ifølge ekspertudvalget vil ændringerne betyde, at regningen for at skifte institut vil blive mellem 2900 kr. og 7900 kr. mindre. 

'Rabatten' skal gælde, hvis en kunde skifter inden for et halvt år efter en varslet prisforhøjelse.

35 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere