Kro-fatter taber krig om kongekrone: 'Noget bureaukratisk bavl'

- De kan tvinge mig til at fjerne konge-kronen på stenen. Men de kan ikke styre mine følelser og de kan ikke fjerne ånden, lyder det fra kro-ejeren på Grønhøj Kro efter at han har tabt retssag

Det er dette lille logo, som krofatter Laigaard nu skal fjerne fra den 300 kilo tunge sten. (Privatfoto)
Det er dette lille logo, som krofatter Laigaard nu skal fjerne fra den 300 kilo tunge sten. (Privatfoto)

- Det er noget bureaukratisk bavl. Tænk sig, at skatteborgerne skal betale penge for sådan noget pjat.

Krofatter på Grønhøj Kro ved Viborg, Gregers Laigaard, er mildest talt ikke tilfreds med den netop afsagte dom om, at han ikke længere må bruge en lukket kongekrone i sit logo.

Samtidig skal han betale 3.000 kroner i bøde. Og fra 1. januar vanker der tvangsbøder, hvis Laigaard ikke makker ret.

Den lukkede kongekrone er blandt andet mejslet ind i en 300 kilo tung granitsten.

- Logoet er kun 10 gange 10 centimeter stort. Og stenen står i vores private krohave. Alligevel skal kongekronen fjernes. Det er noget regulært pjat, siger kroejeren til Ekstra Bladet.

Privatfoto
Privatfoto
 

113 andre kroejere har med spænding ventet på dommen, der blev afsagt af retten i Viborg ved middagstid tirsdag. For de bruger også den lukkede kongekrone.

Kroerne har tidligere været kongeligt priviligerede, men siden 1912 har det været forbudt at bruge den lukkede kongekrone. Den er forbeholdt stats-institutioner.

Helt tåbeligt
Det er Rigsarkivet, der har meldt sagen til politiet. Da Gregers Laigaard nægtede at fjerne kongekronen, blev sagen sendt videre til domstolene.

- Vi må ikke bruge den lukkede kongekrone. Men vi må godt bruge den åbne krone. Det er jo helt tåbeligt. Det er ikke kun kroer, der bruger den lukkede kongekrone. Det gør også bagerbutikker og brugskunst-butikker, lyder det fra en hovedrystende krofatter.

Gregers Laigaard var tidligere indstillet på, at han ville fortsætte kampen mod systemet, hvis han tabte sagen i retten.

- Men det vil jeg alligevel ikke. Så går der bare yderligere et år. Sagen ligger allerede på kulturminister Bertel Haarders bord. Så jeg håber, at politikerne vil rejse sagen.

Et lille stykke kulturarv
Gregers Laigaard kalder det overfor Ekstra Bladet for bekymrende, at der ikke er plads til flere 'variationer' i lille Danmark.

- De kan tvinge mig til at fjerne kronen på stenen. Men de kan ikke styre mine følelser og de kan ikke fjerne ånden. Men jeg ærgrer mig over sagen og over, at alt i Danmark efterhånden skal styres nærmest globalt. Det er trist, at der ikke længere er plads til et lille stykke kulturarv, lyder det fra Gregers Laigaard.

 

110 kommentarer
Vis kommentarer