Gå til artikel om 1 sek
Gå til artikel

Kronik i amerikansk medie-gigant forsvarer Danmark

Danmark er de seneste par måneder blevet beskrevet som Europas djævel, hvad angår behandlingen af flygtninge. Nu tager amerikansk ekspert Danmark i forsvar

I flere af dagens udgaver af udenlandske aviser hænges Danmark ud. Det skyldes den såkaldte smykkelov, der blev vedtaget her

Danmark er de seneste måneder blevet høvlet ned i den internationale presse. I hele verden har aviser og netmedier stået i kø med nazi-sammenligninger og hårde ord mod den danske regering.

Baggrunden er de asyl stramninger, der tirsdag blev vedtaget i Folketinget. Den nye lov betyder blandt andet, at reglerne for familiesammenføring forlænges fra et til tre år, asylansøgeres kontante ydelser sættes ned til ca. 1450 kroner om måneden og myndighederne kan beslaglægge værdier på over 10.000 kroner.

Især det sidste punkt har vakt opsigt, og det fik den anerkendte avis The Guardian til at offentliggøre en kontroversiel tegning, der udstiller Lars Løkke som nazist.

Se også: Efter ny asyl-lov: Danske ambassader i charmeoffensiv

Men nu bliver Danmark taget i forsvar af en ekspert hos den amerikanske medie-gigant Huffington Post.

Måske ikke så rådne?
Under overskriften 'Måske er det ikke så råddent i landet Danmark' beskriver den såkaldte managing director for CTR (Center for Transatlantic Relations red.), András Simonyi, i sin kronik Danmark på en helt anden måde end britiske kollegaer fra The Guardian.

- På mit seneste besøg i København oplevede jeg en dybdegående debat om, hvordan man løser flygtninge-situation. Det er unfair at udpege Danmark som det værste eksempel på, hvad der foregår i Europa.

Se også: DF'er på CNN: Umulige at integrere

- Nej, Danmark er ikke Ungarn, der står forrest i det populistiske Europa. I Danmark er der en seriøs og forhøjet debat om kort- og langsigtede løsninger. Det er et tegn på samfundets gode helbred, skriver 'managing directoren' i kroniken. 

Derudover beskriver han, hvordan Danmark har en lang historie for at hjælpe flygtninge, der går helt tilbage til Anden Verdenskrig.

Oven i klaphatten får vi endda også ros for vores måde at håndtere Muhammed-krisen på.

- Vi giver alt for lidt kredit til danskerne, de modige aviser og den danske regering for at forsvare ytringsfriheden på vegne af os alle.

- Danskerne skal gøre, det som de er bedst til. At være Danmark: Den tolerante, kloge, kreative og - når det er nødvendigt - hårde nation, der har været et eksempel til efterfølgelse så mange gange tidligere, skriver 'managing directoren'.

Udover at være ansat i CTR, så er András Simonyi også tidligere ambassadør for Ungarn i USA.

Britisk journalist overrasket
Også i Storbritannien har Danmarks smykkelov skabt overskrifter. Kristeligt Dagblad har onsdag talt med en af de britiske journalister, der har skrevet kritisk om Danmark.

Se også: Sofie Gråbøl til engelsk avis: Svært at være stolt af Danmark

Her får Independent-journalisten Lizzie Dearden oplysninger om, at Danmark bruger 0,47 af sit bruttonationalprodukt på flygtninge, mens Storbritannien kun bruger 0,02 procent. Til det svarer hun:

- For at være ærlig kendte jeg ikke de tal. De er interessante, men det er ikke nogen, jeg har set gengivet nogle steder. Ja, det ville være godt at nævne, og det ville sætte debatten i perspektiv, svarer hun til Kristeligt Dagblad.

Holland har konfiskeret siden 2008
Men selvom udlandets kritik de seneste uger har været rettet mod Danmark, er vi langt fra ene om at ville konfiskere værdier og værdigenstande fra flygtninge.

I Holland har man ifølge britiske The Guardian siden 2008 konfiskeret en del af asylansøgernes værdier i forbindelse med, de har søgt asyl i landet. Det er sket for at betale omkostningen for asylansøgerne.

Se også: Efter nazi-sammenligning: Nu slår Danmark igen

Arbejdende asylansøgere skal ifølge mediet betale 75 procent af deres løn til myndighederne. Samtidig er de ved indrejse i landet forpligtet til at opgive deres værdier.

Værdier og beløb der overstiger 43.000 kroner for enlige og 87.000 kroner for familie, har asylcentrene ret til at konfiskere og bruge til driften af centrene.  I beløbet indregnes personlige ejendele, dog uden computere, telefoner og vielsesringe.

The Guardian skriver, at asylansøgerne siden ordningen trådte i kraft i 2008, har betalt mere end 5 millioner kroner til driften af asylcentrene.

Se også: Ambassade i London: Satiretegninger ikke specielt grove

På samme måde konfiskerer man beløb fra asylansøgere i Schweiz, ligesom man i de to tyske del-stater Bayern samt Baden-Württemburg, undersøger mulighederne for at gøre det samme.

Se også: Nu skal Danmark forsvare smykkeloven i EU-Parlamentet

Siden juni har containerbyen huset flygtninge. Den er løbende blevet større og huser nu 59 flygtninge. I løbet af foråret forventer man, at det antal mere end fordobles. Politik Flygtninge-kaos: Velkommen til virkeligheden

Men hvordan bliver flygtninge egentlig taget imod i det andre EU-lande sammenlignet med Danmark.

Her er en oversigt over asylreglerne, som Ritzau har lavet:

Interaktivt element

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste Nyt
Mest læste
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Jonas Skov Nielsen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen