Kulturministerens fede DR-farvel: Så mange millioner fik hun for at sige op

Kulturminister Mette Bock var ansat under to år som programdirektør i DR; alligevel blev hun fritstillet med penge i bagagen

Mette Bock fik to millioner med sig ud ad døren, da hun stoppede i DR. Foto: Jens Dresling
Mette Bock fik to millioner med sig ud ad døren, da hun stoppede i DR. Foto: Jens Dresling
Følg Samfund

Kulturminister Mette Bock (LA) fik et gyldent håndtryk på to millioner kroner, mens Michael Christiansen var bestyrelsesformand i DR.

Det kan Ekstra Bladet i dag afsløre på baggrund af en aktindsigt i Mette Bocks aftrædelsesordning i forbindelse med, at hun i november 2009 sagde sit job op som programdirektør i DR, efter hun havde været på posten i under to år.

Lønfest: DR's - andre - dyre damer

I aktindsigten svarer DR:

’Mette Bock var fritstillet i perioden 1. januar 2010 til 31. december 2010. Hendes løn i perioden udgjorde samlet kr. 2.016.699,96, inkl. pension,’ skriver DR.

Freder formanden
Mandag i denne uge fredede Mette Bock netop Michael Christiansen, efter flere ugers heftig kritik af såvel DR som hans rolle i sagen omkring mangfoldighedskonsulenten til to millioner kroner. Mens kulturministeren spiste Ekstra Bladet af med et kort skriftligt svar, sagde hun til Mediawatch.

Afsløring: DR hyrer eks-direktør til millionløn

– DR’s bestyrelsesformand er regeringsudpeget og blev i sin tid udpeget af en borgerlig regering. Hans periode blev forlænget af en socialdemokratisk ledet regering, og han sidder der indtil udgangen af 2018, samtidig med at medieforliget udløber, og det har jeg ikke tænkt mig at ændre på, sagde Mette Bock (LA).

Bred kritik af DR-håndtryk til kulturminister: Syg kultur

Problematisk
Men nu viser det sig altså, at også Mette Bock også har fået en særdeles lukrativ aftrædelsesordning, og ifølge Anders Drejer, professor i ledelse på Aalborg Universitet, er det helt usædvanligt, at der gives så store beløb, når folk siger op.

Ekstra Bladet-effekten: DR's mangfoldigheds-konsulent stopper

– Når folk siger op, er det for egen regning og risiko. Hvorfor skal man så give dem et års løn? Når de fritstilles og får lov at gå ud ad døren med det samme, giver man dem de facto en årsløn. Jeg synes, at det er en uskik, og jeg kan ikke se nogen god begrundelse for det, siger Anders Drejer.

DR-formand på grillen: Jeg er meget ked af den kritik

Han mener samtidig, at det stiller Mette Bock i en sårbar situation:

– Hun risikerer at blive sårbar, hvis hun ikke har gjort sit arbejde med at informere sine partnere i forligskredsen om forholdet, siger Anders Drejer, der dog ikke mener, at hun kunne gøre andet end at frede Michael Christiansen:

Se dokumenterne: DR efteruddanner ledelse for 1,2 mio.

– Hvis hun ikke freder ham, er han tvunget til at gå.

Ingen kommentarer

Også Kurt Klaudi Klausen, professor i offentlig ledelse på SDU, er bekymret over de store aftrædelsesordninger, der er afsløret i DR.

DR-direktør flyver på arbejde - du betaler

– Det er naturligvis uheldigt, hvis det udstiller, at der er en kultur med at give meget høje lønninger og aftrædelsesordninger til topcheferne. Men det forhold at Mette Bock også har fået det, kan jeg ikke se kompromitterer hende i forhold til bestyrelsesformanden, siger han.

Mette Bock lader andre vurdere
Kulturministeren udtaler om de mange penge:

- Om det er rimeligt eller ikke rimeligt, vil jeg lade andre vurdere, siger tidligere programdirektør, modtager af gylden fratrædelsesordning og nuværende kulturminister, Mette Bock.

Læs et længere interview med Mette Bock her.

Formanden klapper i
Michael Christiansen har tilsyneladende ladet sig inspirere at strudsens strategi med stikke hovedet i jorden, hvis der er fare på færde. I hvert fald gemmer han sig bag DR’s pressechef Lasse Bastkjær Jensen, der igen og igen må melde: ingen kommentarer. Foto: Benjamin Kürstein
Michael Christiansen har tilsyneladende ladet sig inspirere at strudsens strategi med stikke hovedet i jorden, hvis der er fare på færde. I hvert fald gemmer han sig bag DR’s pressechef Lasse Bastkjær Jensen, der igen og igen må melde: ingen kommentarer. Foto: Benjamin Kürstein
 

Michael Christiansen, bestyrelsesformand i DR, begraver hovedet bag medieorganisationens pressechef Lasse Bastkjær Jensen.

Ekstra Bladet henvendte sig i går for at få en kommentar til den gyldne aftale for kulturminister Mette Bock (LA). Men gennem pressechefen lød det kortfattet på mail:

’Det bliver et venligt nej tak.’

Igen i modvind: DR-formand i ny strudse-strategi

Seneste nyt

Det er ikke mere heltemodigt eller bonusværdigt at være sygeplejerske end sosu

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.