Kun en tåbe frygter ikke svaner

Arrig svane-far beskytter sin familie: Midtjysk kajakroer blev væltet i vandet

Når svanefar er på tur med kone og børn, skal man holde sig væk. Fuglen på billedet er ikke den i artiklen omtalte. (Foto: Anita Graversen)
Når svanefar er på tur med kone og børn, skal man holde sig væk. Fuglen på billedet er ikke den i artiklen omtalte. (Foto: Anita Graversen)

En hidsig svanefar har i flere tilfælde vippet sejlende kajakker omkuld og gået til angreb på kajakroere i en mindre sø ved Gudenåen nord for Silkeborg.

Stedet ved Sminge Sø er et af de mest trafikerede for Gudenåens mange kanoturister.

Senest har den store knopsvane væltet en kajakroer i vandet efter regulær tumult på vandet. Roeren kom ikke til skade, men var rystet over oplevelsen.

– Svaner er normalt ganske fredelige dyr, men hvis de bliver presset, kan de godt reagere aggressivt. Men det sker på vidt forskellig baggrund, siger naturvejleder Jan Kjærgaard, Naturstyrelsen Søhøjlandet.

– En svanehan, der forsvarer sin mage og afkom, skal man ikke komme nær. Det kan godt gå hedt for sig, når den kommer brusende, for det er jo en meget stor fugl.

Undlad at fodre svaner
– Hvis der derimod er tale om en fugl, som har mistet respekten for mennesker eller blevet tam, kan den blive arrig af uforklarlige årsager. Sådan en svane bliver nemt enehersker på sit domæne, og det er ikke særligt trygt, siger Jan Kjærgaard.

– Undlad at fodre dem. De må godt holde sig på afstand af mennesker og omvendt.

Den bryske nationalfugl har i flere år gjort roturene usikre for medlemmerne af kajakklubben ved Sminge Sø, som i fjor tog kontakt til Naturstyrelsen for at få et godt råd mod vildbassen.

Fra styrelsen side lyder svaret, at der er tale om 'ret normal opførsel af en svane, nemlig beskyttelse af sit afkom'.

Norsk svane blev aflivet
En norsk svane skabte sidste år voldsom furore i nærheden af Bergen. Han-svanen med det respektindgydende tilnavn Havnesjefen, nåede at trække et børnehavebarn under vand, hvor den hakkede på barnet. I en anden batalje sprang den op i en båd og tvang en teenager til at hoppe i baljen.

Under stor offentlig bevågenhed blev Havnesjefen senere dømt til døden og aflivet. End ikke et forsvar fra en beskikket advokat kunne forhindre svanens død.

 

18 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere