Kun få kandidater har selv prøvet kontanthjælp

Det fyger med beskyldninger om dovenskab og nasseri rettet mod folk på kontanthjælp i valgkampen. Men det er de færreste politikere, der selv har stået i samme situation

Foto: Lærke Posselt
Foto: Lærke Posselt

For kun hver sjette kandidat til det snarlige folketingsvalg har selv prøvet at være på kontanthjælp. Det viser undersøgelse blandt kandidaterne, som Avisen.dk har lavet.

Ud af de 439 kandidater, der har deltaget, svarer 16,2 procent - eller knap hver sjette - at de på et tidspunkt i deres liv har været på kontanthjælp. Derimod har knap halvdelen prøvet at være på dagpenge.

Kristendemokraterne er det parti, hvor færrest kandidater er nuværende eller tidligere kontanthjælpsmodtagere. Blot fem procent. Størst er andelen blandt Enhedslistens kandidater. Her har hele 35 procent de opstillede prøvet at være på kontanthjælp.

LÆS OGSÅ: Ryanairs kontrakter er ulovlige i Danmark

Det kommer ikke bag på partiets socialordfører, Pernille Skipper.

- De fleste af vores kandidater og medlemmer er ikke vokset op med en sølvske i munden. Det betyder jo også, at de er i større risiko for at få behov for fællesskabet i en kortere eller længere periode, siger Pernille Skipper.

Hun ser førerpositionen som en styrke.

- Generelt ser jeg det som en force, fordi det giver en forståelse for, hvordan det er at være arbejdsløs. At det ikke er selvforskyldt, og at langt de fleste allerhelst vil bidrage til samfundet og forsørge sig selv, siger hun.

LÆS OGSÅ: Stor guide: Sådan bliver du bikiniklar på fire uger

Jann Sjursen, formand for Rådet for Socialt Udsatte, glæder sig også over, at der trods alt er nogen af de opstillede, der har stiftet bekendtskab med tilværelsen på kontanthjælp.

- En del af kandidaterne har på egen krop prøvet, hvad det vil sige at være på kontanthjælp, og ved derfor også, hvordan ens økonomi så er skruet sammen. Det er godt, for de folkevalgte skal afspejle befolkningens sammensætning, siger han.

Det er slet ikke underligt, at et parti som Enhedslisten er i front, forklarer professor i statskundskab Rune Stubager fra Aarhus Universitet.

- Det følger nogenlunde den klassiske fordeling, hvor venstreorienterede partier, der jo traditionelt har talt de økonomisk svage gruppers sag, selv har flest fra de grupper, siger han.

LÆS OGSÅ: Sådan laver du et sundt måltid på kun 15 minutter

Ifølge Rune Stubager er der ikke noget, der tyder på, at kandidaternes egen sociale baggrund får betydning for den politik, de vil føre, hvis de bliver valgt ind.

- Der er ikke umiddelbart stor forskel på, hvad folk med en bestemt baggrund stemmer for og gennemfører af politik, og hvad folk med en anden baggrund gør. Der er også folk hos Enhedslisten, der aldrig har været på kontanthjælp, siger han.

LÆS OGSÅ: Enhedslisten efter afsløring: Ret ind eller smut hjem, Ryanair
LINK: http://www.avisen.dk/enhedslisten-efter-afsloering-ret-ind-eller-smut-hje_329442.aspx

Jann Sjursen fra Rådet for Socialt Udsatte mener også, det er vigtigt, at også politikere, der aldrig har været på kontanthjælp, får plads i debatten.

- Det vigtigste er ens grundværdier, og at man er villig til at lytte til dem, der står i det. Hvis det alene var folk, der tidligere havde været på kontanthjælp, der måtte mene noget om det, ville socialt udsatte være ilde stedt. For dem er der trods alt ikke så mange af på tinge, siger han.

7 kommentarer
Vis kommentarer