Kunsthistoriker: God ide at fjerne neger

Beslutningen om at ændre ord som 'neger' og 'hottentot' er afgørende for vores verdensopfattelse, mener Mathias Danbolt

Statens Museum for Kunst ændrer titlerne på 14 værker, der hidtil har indeholdt ord som 'neger' og 'hottentot' (Foto: AWL Images/Polfoto).
Statens Museum for Kunst ændrer titlerne på 14 værker, der hidtil har indeholdt ord som 'neger' og 'hottentot' (Foto: AWL Images/Polfoto).

Neger-ballon-kunstner om censur: Jeg ville nægte!

Statens Museum for Kunst skal opdatere værkerne, så de bidrager til nutidens debat om forskellighed.

Det mener Mathias Danbolt, kunsthistoriker og adjunkt ved Institut for Kunst og Kulturvidenskab ved Københavns Universitet, efter det er kommet frem, at museet vil ændre titlerne på kunstværker, der indeholder ord som 'neger' eller 'hottentot'.

De bliver i stedet skiftet ud med ordet 'afrikaner'.

Selv om ordene bliver betegnet som skældsord, raser flere politikere nu over, at man vil ændre de nuværende titler.

Espersen om neger-censur: Det er helt horribelt!

Men ifølge Mathias Danbolt er beslutningen vigtig og afgørende for vores forståelse for andre befolkninger.

- Museer har historisk set været med til at udbrede racistiske måder at forstå forskellighed på. Vestlige borgere skulle lære om fremmede befolkninger gennem objekter, der ofte blev hentet hjem fra koloniale togter. Det er ikke uproblematisk at ændre titlerne, men det ville også være problematisk, hvis museerne ikke gjorde noget, fortæller han til Ekstra Bladet.

Han mener, at man hermed åbner op for et større perspektiv på, hvordan man kan opfatte verden.

Flere har beskyldt museet for at slette og censurere titlerne på værkerne, men Mathias Danbolt understreger, at alle titler bliver gemt i museets database. Det betyder, at alle interesserede til hver en tid kan undersøge, hvad værkerne hed engang.

- Titlen er ikke nødvendigvis noget, der er skabt med værket. Det er tit en kurator eller et museum, der har givet værket et beskrivende navn. Derfor er der muligvis allerede sket en fortolkning, og den fortolkning bliver jo bare fornyet nu, når et ekstra lag bliver lagt til det gamle, lyder det fra kunsthistorikeren

Museer skal forny sig

Alex Ahrendtsen, kulturordfører for Dansk Folkeparti, er forarget over beslutningen fra Statens Museum for Kunst. Han mener, at man skal bevare ordene 'neger' og 'hottentot', så man dermed kan bruge kunsten som et argument for, hvorfor vi har droppet de nedsættende ord.

DF'er kalder statsmuseums negerstop uhistorisk

Men den udmelding køber Mathias Danbolt ikke.

- Ordet (neger, red.) har været tilstede i kunstmuseerne i mange år, men det har ikke været diskuteret meget. Der er folk, der insisterer på at blive ved med at bruge ordet som en form for protest, så det, at ordet har cirkuleret i titler og beskrivelser af kunstværk, har jo ikke nødvendigvis skabt mere forståelse for forskelligheden, siger Mathias Danbolt til Ekstra Bladet.

Han mener, at Statens Museum for Kunst nu starter en positiv tendens, hvor man forhindrer, at kunsten går i stilstand.

- Jeg vil da absolut håbe, at man vil fortsætte med at opdatere og forny sig i sin formidling af historien. Det er museernes vigtigste opgave, for ellers ender museerne jo med at blive mausoleer, og så har de tabt deres opgave på gulvet.

Kunsthistoriker: God ide at fjerne neger

Bliver der sagt neger ude i befolkningen? Se med her.