Kunstner bag Grønlands flag er stolt over dansk gestus

Det er værdifuldt, at Danmark har indført en årlig flagdag for det grønlandske flag, mener flagets ophavsmand

- Det gør mig meget stolt. På Grønlands vegne.

Ordene kommer fra den grønlandske kunstner og tidligere kulturminister,Thue Christiansen, der i 1979 designede det grønlandske flag, Erfalasorput.

Grunden til den nu 76-årige kunstners stolthed er den danske regerings beslutning om 21. juni i al fremtid at flage med det grønlandske flag fra alle statslige bygninger i ind- og udland.

- Det er en god gestus, synes jeg, og det er vigtigt, for nu vil mange kigge op og sige, hvad er det for et flag, og så vil de blive mere opmærksomme på Grønland, siger Thue Christiansen, da Ritzau tirsdag møder ham i Ilulissat i Vestgrønland.

I dag tænker Thue Christiansen ikke længere på flaget som sit værk, men som et vigtigt symbol for det grønlandske folk.

- I starten hed det Thues flag, men det gør det heldigvis ikke mere. Men jeg har da stadig den første skitse til det derhjemme.

- Det var et lommetørklæde, som jeg tegnede på med tusch, siger han.

Det rød-hvide flag repræsenterer ifølge kunstneren henholdsvis indlandsisen og de mange fjorde i Grønland.

Thue Christiansen er med Erfalasorput gennem tiderne blevet beskyldt for at have kopieret både det ene og det andet flag, men det er med rank ryg, han nu kan se sin lommetørklædeskitse hænge over store dele af verden.

- Jeg blev blandt andet beskyldt for at have kopieret Egå Roklubs flag, men helt ærligt: De har altså ikke patent på geometriske former, siger den lille mand med et grin.

Ud over Grønlands flag har regeringen også besluttet at flage med det færøske flag, Merkid.

Det sker første gang på Færøernes nationale festdag 29. juli.

1 kommentar
Vis kommentarer