Kunstner malede Gud som en sort kvinde: Sådan reagerede folk

Kvindelig kunstner har lavet en helt ny version af Michelangelos berømte maleri 'Adams skabelse'

Den amerikanske kunstner har skabt dette maleri, hvor både Gud og Adam er portrætteret som sorte kvinder. (Foto: Harmonia Rosales)
Den amerikanske kunstner har skabt dette maleri, hvor både Gud og Adam er portrætteret som sorte kvinder. (Foto: Harmonia Rosales)

I Det Sixtinske Kapel i Vatikanet i Rom hænger et af kunstneren Michaelangelos mest berømte malerier 'Adams skabelse' fra ca. 1511. Billedet er inspireret af skabelsesberetningen i Bibelens Første Mosesbog og viser, hvordan Gud ånder liv i det første menneske Adam.

Men nu har den amerikanske kunstner Harmonia Rosales fra Chicago i USA lavet sin helt egen version af det berømte maleri, som i den grad har skabt masser af reaktioner på de sociale medier. Her er Gud nemlig malet som en sort kvinde, og det er verdens første menneske Adam også.

Harmonia Rosales har også givet billedet et nyt navn, nemlig 'Skabelsen af Gud'.

Da Harmonia Rosales lagde sin version af det berømte maleri ud på twitter, blev det liket og retweeted tusindvis af gange, og på sin instagram-profil fik Harmonia også masser af reaktioner. De fleste kommentarer har været rosende, og adskillige har udnævnt maleriet 'Skabelsen af Gud' som et mesterværk. Men der har altså også været mange kritiske røster.

Det er nemlig ikke alle, der ser med milde øjne på, at Gud nu lige pludselig skal gøres til en sort kvinde, og at Adam ligeledes også gøres til en sort kvinde.

(artiklen fortsætter under billedet)

Således ser Michelangelos originale værk 'Adams skabelse' fra ca. 1511 ud. (Foto: All Over Press)
Således ser Michelangelos originale værk 'Adams skabelse' fra ca. 1511 ud. (Foto: All Over Press)
 

- Det er det dummeste, jeg har set i lang tid, lød det fra en på twitter.

En anden skrev:

- Forestil dig, at man på billeder af sorte folk, begyndte at udskifte dem med hvide folk.

Og en tredje skrev sarkastisk:

- Det er jo kulturel appropriation.

Og en fjerde skrev kort og kontant: Frastødende.

Der var også en del, der var kritiske over for, at Harmonia Rosales har baseret sit nye kunstværk på Michaelangelos berømte maleri i stedet for at levere et helt nyt og friskt kunstværk.

En mand skrev:

- Hvorfor kan hun ikke bare lave sin egen kunst. Hvis det er så vigtigt at beskrive sorte kvinders identitet og værdi, hvorfor har hun så ikke lavet et originalt kunstværk i stedet for at kopiere en anden persons originale kunstværk.

En kvinde kom også på banen og skrev:

- Hvorfor har hun bidt af en anden persons mesterværk for at hædre sorte kvinder?

Harmonia Rosales har tidligere over for det amerikanske medie Buzzfeed forklaret sin fremgangsmåde og sit kunstværk således:

- Jeg ønskede at bruge et betydningsfuldt maleri, et verdenskendt og anerkendt maleri, der underbevidst eller bevidst får os til at se hvide mandlige figurer som magtfulde og autoritative - og så bare vende manuskriptet på hovedet, etablere en mod-historie, har Harmonia Rosales forklaret til mediet Buzzfeed, hvor hun uddybede således:

- Hvide figurer kan man se i store stabler i den klassiske kunst på de store museer. De er 'mestrene' af mesterværkerne. Hvorfor skal det fortsætte sådan?

Harmonia Rosales mener også, at det er ganske naturligt at portrættere både Gud og Adam som sorte mennesker:

- Når man tænker på, at mennesket stammer fra Afrika, så er det jo kun ganske fornuftigt at male Gud som en sort kvinde, der puster liv i sit eget billede.

Hvad mener du om billedet?