Kunsttyveri opklaret: Maleri til 10 millioner er stærkt beskadiget

I 2014 blev et dyrt Emil Nolde-maleri stjålet. Det blev indleveret i januar, men det har fået en hård medfart

Maleriet Middag i Emmaus var forsvundet i flere år fra Ølstrup Kirke, men er nu dukket op igen. Foto: Gitte Volsmann
Maleriet Middag i Emmaus var forsvundet i flere år fra Ølstrup Kirke, men er nu dukket op igen. Foto: Gitte Volsmann

De var glade i Ølstrup Kirke ved Ringkøbing, da de i midten af januar fik at vide, at maleriet "Middag i Emmaus", der var blevet stjålet i 2014, var dukket op i Nordtyskland.

Maleriet, der er vurderet til 10 millioner kroner, kommer dog næppe hjem i samme stand, som det forlod kirken i, lige foreløbig.

Maleriet er torsdag blevet undersøgt på Nationalmuseets afdeling for konservering og restaurering i Kongens Lyngby. De første meldinger derfra er ikke positive.

Emil Nolde-maleriet 'Middag i Emmaus' blev stjålet fra Ølstrup Kirke 11. marts 2014. Nu er det blevet fundet af tysk politi. Foto: Gitte Volsmann Krimi Kunsttyveri opklaret: Milliondyrt Nolde-maleri fundet hos kriminelle i Tyskland

- Jeg havde håbet, at det bare var taget ud af altertavlen og fjernet fra kirken. Men det er tydeligt, at tyvene nok havde lidt travlt med at komme afsted med det, siger konservatortekniker hos Nationalmuseet Mikala Bagge.

Det betyder blandt andet, at maleriet er knækket lidt sammen, farven er delvist skallet af, og overfladen af maleriet er blevet bulet.

Skaderne er dog ikke værre end, at maleriet kan komme tilbage til Ølstrup Kirke i originalstand.

- Det er ikke noget, der ikke kan blive sat i stand, så det skal nok blive rigtig fint, når det er færdigrestaureret. Det er fuldt ud realistisk, at det kan komme tilbage i ligeså god stand, som det var før, vurderer Mikala Bagge.

Hun kan dog ikke sætte en tidshorisont på restaureringsarbejdet, da det både afhænger af fremgangsmetoden, forsikringsselskabet og menighedsrådet.

På Nationalmuseet har de allerede restaureret Emil Noldes maleri én gang før, da det var i deres hænder tilbage i 1980.

Det er en hjælp til det fremtidige restaureringssarbejde med maleriet, fordi konservatorerne derfor har en rapport med billeder af maleriet i originalstand at arbejde ud fra.

"Middag i Emmaus" er malet af Emil Nolde i 1904.

5 kommentarer
Vis kommentarer