Kurder i dansk fængsel udløser demo i Sydney

Selv om både Sverige og Polen har nægtet at udlevere Musa Dogan, så forsøger de danske myndigheder af al kraft at få ham sendt til Tyrkiet

Bannere og slagord mod Danmark dukkede i går op foran det verdenskendte, dansk-designede operahus i Sydney, fordi en gruppe kurdere demonstrerede mod, at Danmark vil udlevere den kurdiske samvittighedsfange Musa Dogan til de tyrkiske myndigheder.

Den 45-årige kurder har været varetægtsfængslet siden sidste år, da Tyrkiet kræver ham udleveret. Musa Dogan blev i 1996 idømt dødsstraf for at være medlem af en venstreorienteret gruppe samt røveri og ildspåsættelse, som han nægter sig skyldig i.

Efter seks år i tyrkisk fængsel lykkedes det ham at flygte til Sverige, hvor han fik opholdstilladelse, blandt andet på grund af den heftige tortur lægerne har konstateret, at han blev udsat for i Tyrkiet. Siden har både Polen og Sverige nægtet at udlevere ham til Tyrkiet, men da han sidste år rejste gennem Danmark, blev han fængslet. Anklagemyndigheden forsøger nu at få domstolene til at udlevere ham til fortsat afsoning i de berygtede tyrkiske fængsler.

Vidne om udlevering af tyrker: Tortur i fængsler er udbredt

Gruppen i Sydney er derfor gået på gaden for at gøre opmærksom på den uretfærdighed, som de oplever fra dansk side. Det fortæller Ozan Karatas, der selv har studeret seks måneder i Danmark., men til dagligt bor i Australien.

- Vi kender Danmark for deres humanisme. Derfor kan vi ikke forstå, at de vil udlevere Musa Dogan til tortur i Tyrkiet. I øjeblikket bliver i 100.000-vis af dissidenter og modstandere af Erdogan tilbageholdt og tortureret. Det er dokumenteret mange steder. Hvis Danmark udlevere Dogan, får i hans blod på jeres hænder, siger han.

Danmark vil udlevere tidligere dødsfange

Ekstra Bladet har tidligere skrevet om Musa Dogans sag, da folketingspolitiker Lars Aslan ikke kunne få lov til at besøge ham i Vestre Fængsel. Det lykkedes kort inden, at Musa Dogan skulle i retten i Nykøbing Falster, der kendte udleveringen ulovlig. Politiken skrev, at dommeren fejede alle Rigsadvokatens påstande af bordet - blandt andet en erklæring fra de tyrkiske myndigheder om, at der ikke ville blive krummet et hår på mandens hoved. Alligevel valgte Rigsadvokaten at anke udleveringen, og Musa Dogan måtte retur til vestre Fængsel. Det er ikke i orden i følge australieren, der har arrangeret demonstrationen foran det kendte danske varemærke på den anden side af jorden.

-  Musa Dogan har været isolationsfængslet siden december, så han skal løslades. Ikke udleveres, siger Ozan Karatas.

Stor mystik om fange i Vestre Fængsel: Politiker må ikke se ham